Obezite mercek altında – Kocatepe Gazetesi

Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu üyeleri ilk toplantılarında obezite ve mücadele yolları hakkında konuştu. Kurul üyeleri obezitenin toplumsal bir sağlık sorunu olduğu görüşünde birleşerek mücadeleye yönelik fikirler paylaşıldı Ortak mücadele şart Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu üyeleri bu yılın ilk olağan toplantısını Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk başkanlığında yaptı. Sağlık [&hellip]

Obezite mercek altında

Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu üyeleri ilk toplantılarında obezite ve mücadele yolları hakkında konuştu. Kurul üyeleri obezitenin toplumsal bir sağlık sorunu olduğu görüşünde birleşerek mücadeleye yönelik fikirler paylaşıldı

Ortak mücadele şart
Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu üyeleri bu yılın ilk olağan toplantısını Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk başkanlığında yaptı. Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk obezitenin estetiklikten çıkıp sağlık sorunu olmaya başladığını ifade ederek günümüzde pek çok etkenin obeziteye neden olduğuna dikkat çekti. Tüm dünyayla birlikte ülkemizde de bu konuda gerekli bilincin oluşmaya başladığını vurgulayan Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, gerek halkın gerekse gıda sanayinde konuyla ilgili bir farkındalık oluştuğunu söyledi. Ertürk; “Özellikle gıda sanayinde denetimler arttı. Gıda yapımında kullanılan malzemeler özenle seçilmeye başlandı. Hazır gıdaların içerikleri şeker, yağ yönünden değerlendiriliyor, araştırılıyor. Obezite sadece şişmanlık olarak değil kanser, diyabet, kalp damar hastalıkları, eklem ve ortopedik hastalıklarında sebebi olarak bilinmektedir. Gençlerimiz ve geleceğimiz için tehdit unsuru olduğu açık olarak görülmektedir. Konuyla ilgili diğer bölgelerde olduğu gibi ilimizde de neler yapılabileceği yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Bugün burada Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu olarak bu yönde kararlar almak üzere bir araya geldik. Obeziteyle mücadele ekip işidir. Ne diyetisyenin ne psikologun tek başına yapabileceği bir şey yok. Herkesin ortak mücadelesi şart.” dedi.
Sağlık tehdit altında
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Sağlık Bakanlığı’nın obeziteyle mücadele konusunda 2014 yılına kadar devam edecek bir eylem planı ortaya koyduğunu ve çalışmaları titizlikle devam ettiklerini ifade etti. İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü orataklığıyla geçtiğimiz aylarda ilköğretim okullarında obezite taraması ve sağlıklı beslenme eğitimlerine başladıklarını hatırlatan Sağlık Müdürü Dr. Yemenici, çocukluk çağında sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemini aşılamayı hedeflediklerini vurguladı. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Alev Türe, obezitenin halk sağlığını tehdit eden bir unsur haline geldiğini, bu konuda kurul olarak geçmiş dönemlerde toplantılar düzenlediklerini ve kararlar aldıklarını söyledi. Alınan kararlar doğrultusunda il genelinde bir takım faaliyetler düzenlediklerini belirten Dr. Türe; “Paydaş kurumlarla pek çok ortak çalışmamız oldu, bundan sonra da olacaktır. Ekip olarak multidisipliner çalışma sonucu ancak obeziteyle mücadele edebiliriz.” diye konuştu.
Müdürlük programlar yürütüyor
Beslenme Uzmanı Diyetisyen Ebru Adadıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite konusunda çalışmalarının devam ettiğini, 2006 yılında gerçekleştirilen Avrupa Bakanlar toplantısına Türkiye’nin de katıldığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın obezite ve fiziksel aktivite konusunda ilk kez 2008 yılında bir çalıştay düzenlediğini, Sağlık Müdürlüğü olarak okullarda programlar yürütüldüğünü açıklayan Diyetisyen Ebru Adadıoğlu, alınacak kararlar doğrultusunda eylem ve faaliyet planını il genelinde uygulayıcısı ve takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi. Açılış konuşmalarından sonra Üniversite, Belediye Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Müftülük, Tarım İl Müdürlüğü, ATSO temsilcilerinden oluşan Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu üyeleri tarafından İl genelinde obeziteyle mücadele konusunda yürütülecek faaliyetler hakkında kararlar alındı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme