O yarıklar deprem habercisi değil

Bolvadin’de meydana gelen ve vatandaşların “Deprem mi olacak” diye sormasına neden olan yarık ve göçükler hakkındaki rapor yayınlandı. Raporda yarıkların muhtemel bir depremden ziyade havzadaki toprak yapısı dolayısıyla meydana geldiği belirtildi Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Araştırma Daire Başkanlığı personeli Dr. Ramazan Demirtaş’ın, Bolvadin’de yaptığı araştırmaların sonucu, 11 Ağustos 2015 tarihinde rapor [&hellip]

O yarıklar deprem habercisi değil

Bolvadin’de meydana gelen ve vatandaşların “Deprem mi olacak” diye sormasına neden olan yarık ve göçükler hakkındaki rapor yayınlandı. Raporda yarıkların muhtemel bir depremden
ziyade havzadaki toprak yapısı dolayısıyla meydana geldiği belirtildi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Araştırma Daire Başkanlığı personeli Dr. Ramazan Demirtaş’ın, Bolvadin’de yaptığı araştırmaların sonucu, 11 Ağustos 2015 tarihinde rapor hâline getirildi. Bolvadin’de geçen yıldan itibaren görülmeye başlanan yarıklar, vatandaşların “Deprem mi olacak” diye sormasına neden olmuştu. Panik yaşanmasına yola açan yarıkların, toprağın özellikleri dolayısıyla meydana geldiği belirtildi.
HİDROJEOLOJİK KOŞULLAR DEĞİŞTİ
Raporun sonuç bölümlerinde şu ifadelere yer verildi:
“Bölgedeki tektonik yapıların yeraltı suyu akış sistemini denetlemesi, yeraltı suyu akışının Eber gölünden Akşehir Gölü’ne doğru olması, Kırıkların Eber Gölü tarafına güneydoğuya doğru olması, kırıkların havza içerisinde sadece killi alüviyal çökeller içerisinde sınırlı kalması, son 10-20 yıllık dönemde kuraklık ve aşırı su çekimi sonucu yeraltı suyu seviyesinin 10 metrelerden 150 metre derinliklere düşmesi, havzada düşey atımların yüzeyden 5 metre derinliklerde sona ermesi, 30 santimetrelik düşey atımın son 10 ya da 20 yıl içerisinde geliştiği esas alındığında yüzey kırıklarının deprem ya da tektonik krip kökenli olmadığını, küresel iklim değişikliği, 2002 depreminden sonra, havzada hidrojeolojik koşulların değişmesi, aşırı su çekimi, kuraklık-yağışlı mevsimlerin dönemsel olarak izlemesi nedeniyle killi birimlerin büzülmesi ve şişmesine bağlı bölgesel ölçekte yüzeysel gerilmeler sonucu oluşan kırık yarıklar olduğu sonucuna varılmıştır.”
Bolvadin’de geçen yıldan itibaren görülmeye başlanan yarıklar hakkında Bolvadin Belediyesi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün teknik elemanlarının bölgede kontrollere devam edeceği belirtildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme