O Trafik Cezalarına Dev Artış Geldi!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, trafik cezalarında önemli artışlar içeren düzenleme kabul edildi. Yeni düzenleme, trafikte uygulanacak cezalarda ciddi bir yükseliş öngörürken, kurallara uyumun artırılmasını hedefliyor.
Genel Kurul’da görüşülen ve kabul edilen yasa kapsamında, Karayolları Taşıma Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre, yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren ya da aldığı yetki belgesinin kapsamına uygun olmayan taşımacılık yapan işletmelere 17 bin liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Acentelik, taşıma komisyonculuğu, nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanlar da aynı yaptırımla karşılaşacak.
Yetki belgesi olmasına rağmen taşıtını kaydettirmeden kullananlar, izin almadan tehlikeli yük taşıyanlar ve taşıma hizmetini yapmaktan kaçınan taşımacılar için uygulanacak idari para cezaları 8 bin 500 liradan 85 bin liraya yükseltildi.
TAŞIMA FAALİYETİNİ ENGELLEYENLERE 250 BİN LİRAYA KADAR CEZA
Bir taşımacının başka bir taşımacının faaliyetlerini engellemesi durumunda uygulanacak idari para cezası 25 bin liradan 250 bin liraya kadar artırıldı. Aynı şekilde, biletsiz yolcu taşıyanlar ile sözleşmesiz taşımacılık yapanlar da 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza ödeyecek.
Yolcu ve eşya taşımacılığında güvenlik önlemlerini ihlal eden işletmelere, yolcuların ve göndericilerin belirlenen kurallara uymaması halinde 5 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Çevreyi koruma kurallarına aykırı davranan taşımacılar için de aynı cezalar geçerli olacak.
YOLCU GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATANLARA 170 BİN LİRA CEZA
Yolcuların sağlıklı, konforlu ve güvenli şekilde seyahat etmesini sağlamakla yükümlü olan taşımacılar, bu kurallara uymadıkları takdirde 17 bin liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası alacak. Araç ve şoförlere ilişkin zorunlu kuralları yerine getirmeyen işletmelere de 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza kesilecek.
CEZA PUANI YÜKSEK ŞOFÖRLERİ DENETLEMEYENLER DE CEZALANDIRILACAK
Ceza puanı yüksek olan şoförlerle ilgili eğitim ve denetim tedbirlerini almayan taşımacılara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Yetki belgesi olmadan acente veya taşıma komisyonculuğu yapanlar içinse bu miktar 25 bin liradan 250 bin liraya kadar çıkacak.
Ücret ve zaman tarifesi düzenlemeyen, uygulamayan ya da kanuna aykırı tarife belirleyen taşımacılar, 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza ödeyecek. Ayrıca, ücret ve zaman tarifelerini yolcuların görebileceği yerlere asmayan işletmeler hakkında 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
YABANCI PLAKALI TAŞITLARIN USULSÜZ FAALİYETLERİNE YÜKSEK CEZA
Türkiye sınırları içinde, yetkisiz şekilde iki nokta arasında yolcu veya yük taşıyan yabancı plakalı araçların sahipleri ve şoförleri, 5 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezasına çarptırılacak. Aynı zamanda, uluslararası taşıma anlaşmalarına veya özel izinlere aykırı hareket eden yabancı plakalı taşıtlar da bu kapsamda cezalandırılacak.
TERMİNAL VE ARA DURAK DIŞINDA YOLCU ALANLARA YAPTIRIM
Kanun ve taşımacılık sözleşmelerine aykırı şekilde yolcuları sınır kapılarına taşıyan veya buralardan aktarma yapanlar 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası alacak. Yolcu indirme ve bindirme kurallarına uymayan taşımacılara ise 5 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza uygulanacak.
Mesleki yeterlilik belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari ceza verilecek. Ayrıca, bu belgeye sahip olmadan taşıt kullanan şoförler 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar cezalandırılacak. İşletmeci hakkında ise 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
Yetkililer tarafından istenen denetim belgelerini ibraz etmeyen taşımacılar, 3 bin liradan 30 bin liraya kadar ceza alacak.
3 AY İÇİNDE AYNI KABAHATE ÇİFTE CEZA KESİLMEYECEK
Mesleki yeterlilik belgesi olmadan faaliyet gösterdiği için ceza alan işletmeler, üç ay içinde aynı kabahatten dolayı ikinci kez cezalandırılmayacak. Ancak, taşıma kurallarına aykırı hareket edenlere aynı takvim yılı içinde üçüncü kez ceza kesilmesi durumunda, ceza miktarı iki katına çıkarılacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Taşıma Kanunu'na getirilen yeni düzenlemelerin usul ve esaslarını belirleyerek uygulamaya koyacak. Söz konusu değişiklikler, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasından altı ay sonra yürürlüğe girecek.