O Ödemelere Kredi Kartı Zorunluluğu Geliyor!

Herkesi ilgilendiren günlük alışverişlerde kredi kartı kullanma zorunluluğu geliyor. Peki hangi durumlarda kredi kartı kullanmak zorunlu hale gelecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin sadece banka veya aracı finansal kurumlar üzerinden yapılmasını zorunlu kılan bir düzenleme getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, bu zorunluluk mükellef olmayan kişileri de kapsıyor. Böylece, tüm alıcılar ve satıcılar, 7 bin lira ve üzerindeki ödemelerini bankalar ya da finansal kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirmek durumunda kalacak.
Düzenleme, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yapılmış olup, belirlenen sınırın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin finansal aracılar vasıtasıyla yapılmasını mecburi kılıyor. Ödeme işlemlerinin banka veya aracı kurumların şubelerine gidilerek, işleme ait detayların açıklamalara eklenmesiyle gerçekleştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı olmayan kişiler, satın aldıkları ürün veya hizmetin bedelini, satıcının hesabının bulunduğu bankaya giderek ödeyebilecek ve karşılığında dekont alacaklar. Bu durumda, tevsik zorunluluğu yerine getirilmiş olacak ve herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak.
Ancak, satıcının ödemeyi elden alıp daha sonra kendi banka hesabına yatırması durumunda, tevsik zorunluluğu ihlal edilmiş sayılacak. Bu durumda hem alıcı hem de satıcı, ayrı ayrı cezaya tabi tutulacak. Yeni düzenlemeye uymayan taraflar, bu yükümlülükleri yerine getirmedikleri takdirde idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
 

Bakmadan Geçme