- Haberler
- Kültür Sanat
- Nutuk hangi dillere çevrildi? Nutuk içeriği ve yazılış amacı
Nutuk hangi dillere çevrildi? Nutuk içeriği ve yazılış amacı
Nutuk’un güncel Türkçeye çevrilmiş sürümleri pek çok yayınevi tarafından basılmış, bazıları Söylev adını tercih etmişlerdir. Peki, Nutuk hangi dillere çevrildi? İşte Nutuk tarihi ve dili hakkında bilgiler…
Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal’in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde CHP Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada 1919’dan 1927’ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının yaşadıklarını bizzat anlattığı konuşmasıdır.
NUTUK HANGİ DİLLERE ÇEVRİLDİ?
Atatürk’ün yetiştiği dönemde kullanılan söz dağarcığı ve cümle yapısı bakımından ulusal edebiyat devrinin temsil ettiği dildir.
Klasik Osmanlıcaya göre oldukça sadeleştirilmiştir. O devirde kullanılan Arapça ve Farsça sözcükler ve bu dillerden alınan kurallarla oluşturulan tamlamalar, devlet dilinde kullanımından dolayı Nutuk’a girmiş sözcükler nedeniyle dili günümüze göre oldukça ağırdır. Dil kullanılırken anlatılan duruma göre bazen kısa ve keskin tümceler bazen de uzun ve hareketli söyleyişlere yer verilmiştir.
Nutuk toplam 11 dile çevrilmiştir.
Nutuk’un çevrildiği diller şunlardır:
Osmanlı Türkçesi
Arapça
Çince
Farsça
Türkmence
Almanca
İngilizce
Fransızca
Kazakça
Kırgızca
Rusça
Kültür Bakanlığı Yayınevi tarafından (belgeler bölümü dışında) yaklaşık 900 sayfalık bir kitap olarak yayımlanmıştır ve Türkiye’nin bu dönemle ilgili en temel resmî tarih kaynağı olma niteliğindedir.
Nutuk’un güncel Türkçeye çevrilmiş sürümleri pek çok yayınevi tarafından basılmış, bazıları Söylev adını tercih etmişlerdir. Peki, Nutuk hangi dillere çevrildi? İşte Nutuk tarihi ve dili hakkında bilgiler…
NUTUK İÇERİĞİ VE YAZILIŞ AMACI
Nutuk, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir.
Aynı zamanda bu kitap, şu an Türkiye’de okutulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin ders ve çalışma kitaplarının hazırlamasında en büyük rolü oynamıştır. Bu kitap Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919’dan, Cumhuriyet sonrası inkılap dönemine kadarki (1927) zaman diliminde olan olayları anlatmaktadır.
Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir. Bazı sayfalarda açıkça belirttiği “sonraki yıllarda durumun kolay ve açıkça değerlendirilmesi için bu kadar ayrıntıya yer verilmiştir” sözü ile Atatürk ileri görüşlülüğünü bir kere daha ortaya koymuştur.
Bakmadan Geçme





