• Haberler
  • Genel
  • Nükleer santral için uzman yorumu: 'Kendinizi gidin Fransa'da zincirleyin'

Nükleer santral için uzman yorumu: 'Kendinizi gidin Fransa'da zincirleyin'

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Erdoğan, nükleer enerjinin Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, 'Bazı sözde çevreciler, Türkiye'de nükleer santral kurulmaması için kendilerini zincirliyorlar. Gidin Bulgaristan'da, Fransa'da kendinizi zincirleyin. Oralarda da nükleer santraller [&hellip]

Nükleer santral için uzman yorumu: “Kendinizi gidin Fransa’da zincirleyin”

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Erdoğan, nükleer enerjinin Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bazı sözde çevreciler, Türkiye’de nükleer santral kurulmaması için kendilerini zincirliyorlar. Gidin Bulgaristan’da, Fransa’da kendinizi zincirleyin. Oralarda da nükleer santraller var” dedi

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Erdoğan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Erdal Akar Konferans Salonu’nda “Türkiye’nin Enerji Durumu ve Nükleer Enerji” başlıklı bir konferans verdi.
1960’TAN BU YANA TALEP YÜKSELDİ
Türkiye’nin günlük elektrik ihtiyacının 1960’lı yıllardan bu yana sürekli geliştiğini belirten Erdoğan, doğalgaz, hidroelektrik santral, rüzgar enerjisi gibi yöntemlerin, uzun vadede ülke için yetmeyeceğini belirtti. Nükleer santralin Türkiye’nin enerji gereksinimine yanıt vereceğini aktaran Erdoğan, santralin kurulmasıyla dışa bağımlılığın önüne geçileceğini söyledi. Erdoğan, Mersin Akkuyu’da bir nükleer santralin kurulmasıyla ilgili kararın 1968 yılında verilmesine rağmen, herhangi bir girişim yapılmadığına dikkat çekti.
GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İSTEMİYORLAR
Erdoğan, Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali’ne bazı kesimlerin karşı çıktığını belirterek, bu davranışların yanlış olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Bazı sözde çevreciler, Akkuyu’da nükleer santral kurulmasına karşı çıkıyor. Türkiye’de nükleer santral kurulmaması için kendilerini zincirliyorlar. Gidin Bulgaristan’da, Fransa’da kendinizi zincirleyin. Bulgaristan’da, Fransa’da elektrik ihtiyacı büyük oranda nükleer enerjiden karşılanıyor. Konu Türkiye olunca ortalık karışıyor. Çünkü Türkiye’nin Avrupa’yla başa çıkar hâle gelmesini istemiyorlar” diye konuştu.
KAZALAR İNSAN HATASINDAN
Nükleer santraller tartışılırken akıllara santrallerde meydana kazalarla ilgili soru işaretleri oluştuğunu hatırlatan Erdoğan, “Kaza sonucu çevreye yayılan radyasyon, nükleer santrallerden korkulmasının en önemli sebeplerindendir. Ancak günümüz teknolojisinde güvenlik sistemleri otomatik olarak devreye girdiğinden santralin faaliyetini hemen durdurmaktadır. Geride bıraktığımız 50 yıllık nükleer enerji tarihinde sadece iki önemli kaza meydana gelmiştir. Bunlardan birincisi 1979 yılında ABD’de Three Mile Island Santrali kazası, ikincisi ise 1986 yılında Ukrayna’da Çernobil kazası. Her iki kaza da insan hatasından kaynaklanmıştır. Çernobil felaketinin sebebi kullanılan teknolojinin çok eski olmasıdır” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme