Nuh'un Gemisi'nde 980 bin bitki girişi yapıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin Korel Termal Otel'de düzenlediği '2'inci Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı'nın kapanış oturumunda konuşan Bakan Veysel Eroğlu,Türkiye’de reçetelerde kullanılacak bitkilerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.Bitkileri, 'ilaç olarak kullanılacak bitkiler, gıda maddesi olarak kullanılacaklar ve kozmetik sanayide kullanılacaklar' olarak üçe ayırmak gerektiğini anlatan Bakan Eroğlu, her grup [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin; Korel Termal Otel’de düzenlediği ‘2’inci Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın kapanış oturumunda konuşan Bakan Veysel Eroğlu,Türkiye’de reçetelerde kullanılacak bitkilerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Bitkileri, “ilaç olarak kullanılacak bitkiler, gıda maddesi olarak kullanılacaklar ve kozmetik sanayide kullanılacaklar” olarak üçe ayırmak gerektiğini anlatan Bakan Eroğlu, her grup bitkinin ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini ifade etti. İnternette veya farklı mecralarla satılan bazı malzemelerin ilaç olarak satılmamasına rağmen sağlığa iyi geldiği şeklinde satılmasını eleştiren Eroğlu, “Gıda maddesi ve benzer bir şey olarak satılıyor. Ama öyle gösteriliyor ki; ‘fakat falanca hastalığa etkilidir’ diye satılıyor. Problem buradan kaynaklanıyor. İnternetten satılan malzemelere verilen ruhsatta bunun sadece gıda takviyesi için kullanılması yazılmıyor. Böyle olunca sağlıkla alakalı bir hastalığa şifa olduğunu belirterek kullanıyor. Bu konuda bütün komisyonları birleştirerek; tek bir yerden ruhsat verilmesi sağlanırsa, bu problem ortadan kalkar diye düşünüyorum.” dedi.
‘Nuhun Gemisi Veritabanı’ adı altında Türkiye’nin biyoçeşitliliğini kayıt altına aldıklarını da ifade eden Bakan Eroğlu, “Bitkilerin listesi çok önemli. Coğrafi işaretlemeyle hangi bitki nerede bunun tespit edilmesi lazım. Bizim bitkilerimiz çalınıyor, yurt dışına kaçırıyorlar. Türkiye’de asırlardır endemik tür olan bitki; bir bakıyorsunuz, başka bir ülkede. üstelik onu kendi bitkisi gibi takdim ediyorlar. O yüzden ‘Nuh’un Gemisi’ adıyla aşağı yukarı şu anda 980 bin tane verinin girdiği bir veritabanı hazırladık. Bu Burada bitkiler, koordinatlarıyla beraber coğrafi işaretlemesi dahil olmak üzere yapılıyor. Veritabanına ilk girişi de ben yapmıştım. Afyonkarahisar bölgesine özgü bir çiçek olan ‘Eber sarısı’ endemik türünün girişini yaptım.” şeklinde konuştu.
Marka oluşturmanın önemine de değinen Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı, “Konuşmacıların da söylediği gibi bizim orman ürünlerinden ürettiğimiz çay çok ilgi gördü. Mesela Başbakanımız bu çayı içtiği zaman ‘zindeliğimi buna borçluyum’ dediğinde ‘tamamdır’ dedim. Bu konuda bir takım çalışmalar yapmalıyız. Markalar üretmeliyiz. Biz öncü olabiliriz ama bu konuya özel sektörün de eğilmesi gerekiyor. Mesela bal için olabilir. Bir marka oluşturalım. Çünkü her gittiğimiz yerde bal ormanı kuruyoruz. Valilerden rica ediyorum; ‘bir marka oluşturun’ diyorum. Bir tek Manisa gayretli çıktı. Hemen markanın ismini buldu. ‘Halis mesir balı’, böyle bir marka oluşturdular. Üretmeye başlayacaklar.”
Afyonkarahisar’a dikilecek 10 bin çınardan ilk çınar fidanını Korel Termal Otel bahçesine diken Bakan Eroğlu, daha sonra Akarçay kıyısında A Haber televizyonunun bir program çekimine katıldı. Eroğlu, program çekimi sonrası Ankara’ya hareket etti. (Kocatepe Haber Merkezi)