• Haberler
  • Genel
  • Nüfusun yarısı kırsalda yaşıyor – Kocatepe Gazetesi

Nüfusun yarısı kırsalda yaşıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Kent Rehberi, Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yayınlandı. Kent Rehberi'ndeki verilere göre şehir merkezindeki nüfus yüzde 54, kırsal kesimdeki nüfus ise yüzde 46 dolaylarında. Bu oran, Türkiye ortalamasının üzerinde Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Afyonkarahisar Kent Rehberi yayınlandı. Hasan Hüseyin Soybalı, Sabri Çelik, Hasan Hüseyin Oğuz, Zehra Güleniş, Nursefa Kara ve Muzaffer Uyan'ın ortak çalışmasıyla hazırlanan [&hellip]

Nüfusun yarısı kırsalda yaşıyor

Afyonkarahisar Kent Rehberi, Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yayınlandı. Kent Rehberi’ndeki verilere göre şehir merkezindeki nüfus yüzde 54, kırsal kesimdeki nüfus ise yüzde 46 dolaylarında. Bu oran, Türkiye ortalamasının üzerinde

Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Afyonkarahisar Kent Rehberi yayınlandı. Hasan Hüseyin Soybalı, Sabri Çelik, Hasan Hüseyin Oğuz, Zehra Güleniş, Nursefa Kara ve Muzaffer Uyan’ın ortak çalışmasıyla hazırlanan Afyonkarahisar Kent Rehberi’nin ilk baskısı, 2013’ün Aralık ayında yapıldı.
YÜZDE
46 KIRSALDA
Kent ile ilgili birçok bilgiye yer verilen çalışmada, bilinmeyen ya da gözden kaçan noktalar da vurgulandı. Rehberde, kırsal-kentsel nüfus bölümünde, “Afyonkarahisar’da ilçeleri dâhil toplamda 703 bin 948 kişilik bir nüfus mevcuttur. Bu sayının yüzde 54’ü şehir merkezinde, geriye kalan yüzde 46’sı kırsal alanda yaşamaktadır” denildi.
ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Bu oranın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu hatırlatılan rehberde “Türkiye genelinde nüfusun yüzde 77,3’ünün il ve ilçe merkezlerinde, giderek azalan 22,7’sinin de belde ve köylerden oluşan kırsal kesimde yaşadığı dikkate alındığında, kırsal alanda yaşayan nüfusun Türkiye ortalamasını ikiye katladığı görülmektedir. (yüzde 46). Bu da Afyonkarahisar’da tarım sektörünün hala canlı olduğunu ve yerel ekonomiye önemli derecede katkı sağladığını göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Murat ARISOY

SANDIKLI İÇİN ÖZEL ALTIN
Afyonkarahisar Kent Rehberi’nde dikkat çekici bir bilgi de paylaşıldı. Rehberde yer alan bilgiye göre 1804’te Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki savaşı Osmanlı kaybetti. Savaş tazminatını ödemede zorlanan Payitaht’ın yardımına Sandıklı halkı koştu. Sandıklılar, kendi aralarında işbirliği yaparak savaş tazminatını ödedi. Dönemin padişahı İkinci Mahmut ise başkent İstanbul dışında ilk kez Sandıklı adına altın bastırdı.

İSİM NEREDEN GELİYOR?
Şehrin ismi hakkında da bilgi verilen rehberde, şöyle denildi: “Karahisar ismi ilk olarak Selçuklular döneminde kullanılmıştır. O dönemde bölgeye yerleştirilen Karaşar Türkleri ile şehrin halen simgesi konumundaki kalesi bu ismin şekillenmesinde etkili olmuştur. Şehir, Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde vezir Sahipata Fahreddin Ali’ye gelirinden faydalanmak üzere verilmiş ve Karahisar-ı Sahip ismiyle anılmıştır. Şehrin ismi, Osmanlılar zamanında da şehrin ortasında yükselen volkaniktepe oluşumu nedeniyle Karahisar olarak belirlenmiştir. Türklerin Anadolu’nun hâkimi olmalarını sağlayan Miryokefalon Savaşı’nın yaşandığı topraktır.”

Bakmadan Geçme