• Haberler
  • Genel
  • Nüfus Müdürlükleri'nde 'banko' kalkacak – Kocatepe Gazetesi

Nüfus Müdürlükleri'nde 'banko' kalkacak – Kocatepe Gazetesi

Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, Nüfus Müdürlükleri'nde banko sisteminin kaldırılacağını söyledi Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu ziyaret etti. Sarıcan, Valilik Makamı'nda yaptığı konuşmada, uygulayacakları bir yenilikten bahsetti. Nüfus Müdürlükleri'nin değişimden geçeceğini belirten Sarıcan, 'Türkiye'de daha önce banko sistemi bulunuyordu. Biz bütün Türkiye genelinde banko sistemini [&hellip]

Nüfus Müdürlükleri’nde “banko” kalkacak

Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, Nüfus Müdürlükleri’nde banko sisteminin kaldırılacağını söyledi

Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti. Sarıcan, Valilik Makamı’nda yaptığı konuşmada, uygulayacakları bir yenilikten bahsetti. Nüfus Müdürlükleri’nin değişimden geçeceğini belirten Sarıcan, “Türkiye’de daha önce banko sistemi bulunuyordu. Biz bütün Türkiye genelinde banko sistemini ortadan kaldırıyoruz. Açık ofis sistemi ile masa sistemine geçiyoruz. Bir ya da iki yıl içinde tüm Türkiye’deki Nüfus Müdürlükleri’nde masa sistemini kullanacağız. Her masanın önünde oturma gruplarının bulunduğu, tele-vizyon ve bilgilendirme ekranlarının olduğu, randevu sistemlerinin çalıştığı Müdürlükler haline geleceğiz” dedi.
NÜFUS ARTIŞI DÜŞTÜ
Türkiye’de genç nüfusun yerini orta yaşa bırakmaya başladığına dikkat çeken Dr. Ahmet Sarıcan, üretim ve tüketim dengesinin de bu çerçevede ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Sarıcan, “Orta yaş son dönemlerde, 30’lu yaş grubuna doğru gidiyor. Bu biraz da doğurganlık oranının düşmesiyle alakalı. Sayın Başbakanımızın son dönemlerde 3 çocuk ve üzeri ile ilgili endişelerinin arkasında yatan sebep de bu. Şu an itibariyle yüzde 1,2’lere kadar düştü. Bu artışın düşmesi demek, ömür süresi de uzuyor. Doğum sayısı düşünce belirli bir yaş grubunun üzerindeki nüfus artmaya başlıyor. Avrupa’daki ülkelerde sosyal güvenlikle ilgili kaygılar var. Nüfusun 65 yaş grubunun üzerine çıkması demek, üretmeyen bir yaş grubunun ortaya çıkması demek. Bu bağlamda Türkiye nüfusunda da Avrupa kadar endişe olmamakla birlikte nüfusumuz geçmiş yıllara göre bir yaşlanma söz konusu” diye konuştu.
BİLGİLER TEK KARTTA TOPLANACAK
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nün önemli bir çalışma içinde olduğunu belirtti. Balkanlıoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası artık herkeste var. Nüfus cüzdanları da her türlü işlemleri yapmaya uygun haline getirildi. Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü çok önemli başarılara imza atmış bir kurum. Önceden ben Kaymakamlık’a yeni başladığımda nüfus kütükleri vardı. Hiç pratik değildi. Veri tabanı oluşturuldu, Merkezi Nüfus İdaresi Projesi oluşturuldu. Herkes nüfus kayıtlarına erişir hâline geldi. Artık nüfus sayımları da Nüfus İdareleri aracılığıyla yapılır hâle geldi. Ehliyetimiz var, kurum kimliğimiz var. Emekli sicil numaramız var. Birçok kimlik kartı taşıyoruz. Bunları tek bir kimlik kartında toplamak mümkün. Bunu da Afyonkarahisar’da nihayetlendirecekler” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme