• Haberler
  • Genel
  • Normal doğumda AKÜ önde – Kocatepe Gazetesi

Normal doğumda AKÜ önde – Kocatepe Gazetesi

Normal doğum tercihinin yaygınlaşıp gerekmedikçe sezaryenden uzak durulması gerektiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, Afyon’da sezaryen vakasında en bariz azalmanın yüzde 4 oranla AKÜ Hastanesi'nde gerçekleştiğini söyledi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, sezaryenle doğum oranın azalması için bu konuda kadınların yeterli bilince ulaşması gerektiğini söyledi.EN İYİSİ NORMAL DOĞUM Son beş yıllık dönemde [&hellip]

Normal doğumda AKÜ önde

Normal doğum tercihinin yaygınlaşıp gerekmedikçe sezaryenden uzak durulması gerektiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, Afyon’da sezaryen vakasında en bariz azalmanın yüzde 4 oranla AKÜ Hastanesi’nde gerçekleştiğini söyledi

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, sezaryenle doğum oranın azalması için bu konuda kadınların yeterli bilince ulaşması gerektiğini söyledi.
EN İYİSİ NORMAL DOĞUM
Son beş yıllık dönemde Afyonkarahisar’da sezaryenle doğumda AKÜ hastanesinde yüzde 4 oranında bir azalma gözlendiğini aktaran Dr. Lüfti Akgün, bu durumun ilk gebelikteki sezaryen tercihinin oranı yüksellttiğini belirtti. Sezaryen oranındaki düşüşün istenilen oranda olmadığını kaydeden Dr. Akgün; “Biz anne ve bebek için en sağlıklı olan normal doğumun tercih edilmesini istiyoruz. Zorunluluk dışıda sezaryen yapılmamalıdır. En sağlıklı, en güvenilir ve en sağlıklı olan doğum normal doğumdur. Annelik Okulunu açarken anne adaylarına doğumun normal bir süreç olduğu bilincini aşılamayı hedefledik. Doğum eylemi 3 ile 72 saat sürebilen bir süreç. Olası bir riskte hekim derhal sezaryenle anne ve çocuğu tehlikeye atmadan kurtarıyor. Ama normal doğumu yapabilecek hanımların zorunluluk olmadıkça sezaryene başvurmamaları gerekiyor.” dedi.
SEZARYEN ORANI YAKIN
ZAMANDA NETLEŞECEK
Sezaryen vakalarının azalması, zorunluluk dışında tercih edilmemesi için kadınların gerekli bilinci kazanması gerektiğine değinen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, bilgi toplumunda doğru algıları oluşturmanın daha kolay olduğunu ifade etti. Sezaryen oranlarının yüksekliğinde ilk gebeliklerin bu şekilde sonuçlandırılmasının etken olduğunun altını çizen Dr. Akgün şöyle konuştu: “Sağlık çalışanlarımız ve hekim arkadaşlarımızın bilinçli çabaları ile sezaryen vakalarının olması gereken düzeye ineceğine inanıyorum. Üniversite hastanemizdeki sezaryen oranlarında ciddi bir düşüş var. Doğumevimizde düşüş var gibi görünse de hekim sıkıntısından dolayı uzun zamandır doğum sayısı düştü. Bir iki yıl önce aylık 900 doğum oluyordu. Şu anda aylık 150 doğumumuz oluyor. Hastalar üniversite hastanesi ya da özel hastaneleri tercih ediyor. Artık doğumevinde hekim sayımız tamamlandı. Bundan sonraki verilerle sezaryen oranı daha net ortaya çıkacak.”
BEŞ YILLIK PERİYOTTA
SEZARYEN YÜZDELERİ
2009 yılında sezaryen kamuda yüzde 44, özel hastanelerde yüzde 71, üniversite hastanesinde yüzde 55 olurken genelde yüzde 50. Kamuda 2010 yılında yüzde 45, özel hastanelerde yüzde 65, üniversite hastanesinde yüzde 60, genelde yüzde 51. Kamuda 2011 yılında yüzde 41, özel hastanelerde yüzde 69, üniversite hastanelerinde yüzde 57, genelde yüzde 53. 2012 Yılında kamuda yüzde 34, özel hastanelerde yüzde 68, üniversite hastanelerinde yüzde 55, genel itibariyle yüzde 50. 2013 Yılında kamuda yüzde 36, özel hastanelerde yüzde 70, üniversite hastanelerinde yüzde 51, genel oranda yüzde 50.
Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme