Nobel Ödülü Alan Doran Acemoğlu Kimdir?

2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Ermeni asıllı Türk ekonomist Daron Acemoğlu kazandı

Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ve arkadaşları Simon Johnson ile James Robinson  "kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmaları" nedeniyle 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazandı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ndan yapılan açıklamada "Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson, toplumsal kurumların bir ülkenin refahı için önemini gösterdiler. Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusu sömüren kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor" ifadeleri kullanıldı.

Ekonomi Bilimleri Ödülü Komitesi Başkanı Jakob Svensson da açıklamasında "Ülkeler arasındaki gelir farklılıklarını azaltmak, zamanımızın en büyük zorluklarından biridir. Ödül sahipleri, bunu başarmak için toplumsal kurumların önemini gösterdiler" diye konuştu.

11 milyon İsveç kronu olarak belirlenen ödülün, kazananlar arasında eşit olarak paylaştırılacağı da belirtildi.


MEHMET ŞİMŞEK'TEN TEBRİK

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Acemoğlu'nun Nobel'i kazanması sonrası tebrik paylaşımında bulundu. Şimşek, "Kurumların oluşumu ve refaha etkisine yönelik çalışmalarıyla 2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan değerli ekonomist Sayın Daron Acemoğlu’nu yürekten tebrik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Nobel Ödülü Alan Doran Acemoğlu Kimdir?

DARON ACEMOĞLU KİMDİR

Daron Acemoğlu 1967 yılında İstanbul'da doğdu. Ermeni kökenli olan Acemoğlu’nun babası hukukçu Kevork Acemoğlu.

İlköğrenimini İstanbul Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda tamamladıktan sonra 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu.

Lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde (1989) tamamladı; yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulundan aldı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. 1993'ten itibaren akademik kariyerine ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü ve 2019 yılında da, üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan enstitü profesörü ünvanını aldı.

Klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında 2013 yılı T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün, Acemoğlu'na verilmesi uygun görüldü. Acemoğlu'na ödülü, 24 Aralık 2013 tarihinde gerçekleşen törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verildi.

Utrecht, Bilkent, Bath, Boğaziçi ve Atina üniversiteleri ile Paris'teki Ecole Normale Supérieure tarafından fahri doktor unvanıyla ödüllendirilen Acemoğlu'na 2019 yılında MIT tarafından "Enstitü Profesörü', 2021 yılında İngiliz Akademisi tarafından Onur Üyesi unvanı verildi.

Acemoğlu, Review of Economics and Statistics ve Journal of Economic Growth dergilerinin yardımcı editörlüğünü yürütmekte. Bilim Akademisi üyesi olan Acemoğlu, oyun ve optimizasyon teorisi üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan Asuman Özdağlar ile evlidir ve çiftin Arda ve Aras adlarında iki erkek çocuğu var.

Bakmadan Geçme