'Nitelikli mesleki eğitim memleket meselesi!'
Aral Teknik Koleji Okul Müdürü Mehmet Yılmaz, Afyonkarahisar'ın eğitim hayatına dört yıldır hizmet veren genç bir meslek koleji olarak nitelikli mesleki eğitimin gerçek anlamda bir memleket meselesi olduğunu söyledi   Aral Teknik Koleji Okul Müdürü Mehmet Yılmaz gazeteniz Kocatepe'nin muhabirine Afyonkarahisar'da mesleki teknik eğitim alanına süre gelen katkılarını detaylarıyla anlattı. 'DEVLET DESTEKLİ ÜCRETSİZ EĞİTİM VERİLİYOR' [&hellip]
Aral Teknik Koleji Okul Müdürü Mehmet Yılmaz, Afyonkarahisar’ın eğitim hayatına dört yıldır hizmet veren genç bir meslek koleji olarak nitelikli mesleki eğitimin gerçek anlamda bir memleket meselesi olduğunu söyledi
Aral Teknik Koleji Okul Müdürü Mehmet Yılmaz gazeteniz Kocatepe’nin muhabirine Afyonkarahisar’da mesleki teknik eğitim alanına süre gelen katkılarını detaylarıyla anlattı.
“DEVLET DESTEKLİ ÜCRETSİZ EĞİTİM VERİLİYOR”
Burcu Aydın: Afyonkarahisar eğitim hayatında henüz genç bir okul olan Aral Teknik Koleji hakkında bilgi verir misiniz?
Mehmet Yılmaz: Aral Teknik Koleji 2017 yılında OSB’de eğitim öğretim faaliyetlerine başladı. Devlet destekli bir okuluz. Eğitim ücreti almıyoruz. Mesleki eğitimde ihtiyaç duyulan teknik eleman ihtiyacı sebebiyle Milli Eğitim ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ortak aldığı kararla ücretsiz eğitim veriyoruz. Okulumuzda toplam 8 derslik, 224 öğrenci kontenjanlı butik bir teknik okuluz. Okulumuzda sadece Endüstri Otomasyon Teknolojileri dalında eğitim veriyoruz. Bu alanı eğitime açarken hem bugünün hem de gelecekte ihtiyaç duyulabilecek nitelikte elemanları yetiştirmek için böyle bir karar alındı. Sahada yapılan ciddi bir fizibilite sonucu bu karar alındı. Hem dünya da hem de ülkemizde gelecekte ihtiyaç duyulan ciddi sektör bu. Çünkü dünya, Avrupa özellikle büyük firmalar endüstri 4-0’dan bahsediyor. Yöntem ve işlemler endüstri 4-0 entegre edilirken bizim Otomasyon Teknolojileri alanında endüstri 4-0’dan bir önce ki adım olan otomasyon alanında nitelikli teknik elemanlar yeştirmeye inancımız sonucu okulumuz eğitim öğretim faaliyetini yürütmektedir.
Burcu Aydın: Dördüncü yılınızda kaç öğrenciniz var?
Mehmet Yılmaz: Aral Teknik Koleji olarak 4. yılımızda 170 öğrencimiz var. Yaklaşık OSB içerisinde 40’a yakın öğrencimiz işletmelerde stajlarını tamamlamak üzereler. Staj yapan öğrencilerimizin neredeyse yarıdan fazlası staj sonrasında beceri eğitimi aldıkları işletmelerde devam sözleşmesi imzalamış bulunuyorlar. Az sayıda istekli, hevesli öğrenci ile güzel işler yapmayı hedefleyen bir okuluz.
“İKİ ÖNEMLİ BAŞARI ELDE EDİLDİ”
Burcu Aydın: Genç bir okul olmazına rağmen ciddi başarılarınız var. Bunlar nelerdir?
Mehmet Yılmaz: Bu yıl TÜBİTAK’ın Lise Öğrencileri Yarışmaları kapsamında iki proje ile Konya bölgesine çıktık. Projelerden bir tanesi Kültürel Miras alanında bir diğeri de Teknoloji Tasarımı alanındadır. Kültürel Misar alanında ki projemiz Konya bölgesinden bir üst tura çıkmayı başardı. Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Konya ve Afyonkarahisar bölgesinde şehrimizde ki tek özel okul olarak güzel bir başarıya imza atmanın mutluluğunu yaşadık. TEKNOFEST’de İnsansız Hava Aracını (İHA) dönerkanat kategorisinde yarışmaya katılmaya hak kazandık. Şehrimizle de manidar bir isimle yarışmaya katılıyoruz. İsim olarak Frig’i seçtik. İnşallah Frig TEKNOFEST’te havada olacak.
“ÖĞRENCİLERİ HAYALLERİNİ TASARIMA DÖNÜŞTÜRMEYE TEŞVİK EDİYORUZ”
Burcu Aydın: Eğitim öğretim anlayışınız nasıl şekilleniyor?
Mehmet Yılmaz: Mesleki teknik eğitimde ve özel okul hizmetinde ezberleri bozmak üzere yola çıktık. Güvenilen bir okul olmaya gayret ettik. Gençlere öğrenme hazzını aşılamaya çalıştık. Nitekim bunu hasbel kadar başarabildiğimize inanıyoruz. Bunu çevreden ve sanayicilerden net şekilde görebiliyoruz. Sıkı takipçilerimiz var güzel övgüler alıyoruz. Velilerimizin memnuniyetleri ciddi bir motivasyon kaynağıdır. Öğrencilerimizin çaba ve gayretlerini büyütüyor olmaları bizleri ayrıca motive ediyor. Öğrencilerimize istediklerini hayal etmelerini ama bu hayalleri tasarlamaya başladıkları zaman mühendisliğin burada başladığını aşılıyoruz. Öğrencilerimize tasarladıkları ürünleri yapmalarının kendilerine ait olduğunu söylüyoruz. Gereken teknolojik alt yapı ve imkânları sunmaksa bizden diyoruz.
“ÖĞRENCİLERE İLGİ VE YETENEKLERİNE GÖRE İMKÂN SUNULDU”
Burcu Aydın: Üretken bir okul olmayı neye bağlıyorsunuz?
Mehmet Yılmaz: Aral Teknik Koleji olarak bizim okulumuzda yok diye bir kavrama hiçbir zaman yer olmadı. Dolayısıyla üretken bir okul olmamızın sebeplerinden bir tanesi de budur. Yani öğrencilerimizi ilgileri, yetenekleri doğrultusunda hayallerini gerçekleştirme doğrultusunda imkân sunabilmekti. Bunu bu şekilde başardığımızı söyleyebiliriz. Son iki yıldan beri ifade ettiğim üzere tek bir bölüme öğrenci alıyoruz. Otomasyon Teknolojileri Alanı öğrencisinin neredeyse pratikte ne yapması gerekiyorsa teoride yazanların yüzde 90’dan fazlasını uygulama şansı olabilecek bir okulu oluşturduk. Fiziki yapıyı atölye laboratuarlarında ki donanım malzemelerimizi hep bu şekilde temin ettik. Hani her yeri geldiğinde sıkça ifade edilen “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” slogan olmaktan öte gerçekten de nitelikli mesleki eğitimin gerçek anlamda bir memleket meselesi olduğunu düsturuyla hareket ediyoruz.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı