- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Nipah virüsü belirtileri nelerdir?
Nipah virüsü belirtileri nelerdir?
Gerçekten ölümcül mü, yoksa bir abartı mı, Nipah virüsü belirtileri nelerdir? İşte yanıtlar.
Salgın hastalıklara benzer özellikler taşıdığı kaydedilen Nipah virüsü belirtileri, son günlerin öne çıkan konuları arasında. Peki Nipah virüsü belirtileri nelerdir? Ağırlıklı olarak meyve yarasaları, domuzlar, çiftlik hayvanları ve bazı başka hayvan türlerinden insana geçebilen ölümcül bir virüs, Nipah virüsü.
NPAH VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Birçok ülkede salgınlara yol açan virüs, gribe benzer etkiler taşır. Bulaşma şekli de enfekte hayvanın insana temasıdır. Semptomlarının hafifletilmesi esaslı yöntemler bulunmakla birlikte nihai bir tedavisinin bulunmaması tedirginlik yaratmaktadır.
Nipah virüsü belirtileri nelerdir sorusu son günlerin en çok yanıtı arananları arasında. Bu kapsamsa gribe benzer etkiler söz konusu. Bunlar baş ağrısı, boğaz ağrısı, ateş, kas ağrısı ve öksürük ile başlayan belirtiler. İleri safhalarda ise nörolojik semptomlar (baş dönmesi, uyuşuk hissetmek, bilinç bulanıklılığı, nöbetler,vb.) ortaya çıkabiliyor. Ensede sertleşme, ishal ve kusma Nipah virüsü belirtileri de mevcut. İleri safha, hastalığın vücuda yayılması sonrasını temel alıyor. Zoonotik bir virüs ve en son olarak da ölüme yol açabileceği belirtiliyor. Ölüm oranının sıra dışı seviyede yüksek olduğunu belirtelim.
NPAH VİRÜSÜ NASIL YAYILIR?
Enfekte hayvan ile temas farklı yollarla olabilir. Doğrudan temasın yanı sıra kesilmesi ve gıda olarak tüketilmesi de temas yolları arasında yer alır. Ek olarak meyve yarasalarının dışkısı ve salyası da temas kapsamındadır. Bulaştığı insanlar, diğer insanlara tükürük gibi vücut sıvıları ve solunum yoluyla virüsü geçirebilir. Nipah virüsü belirtileri, temas ve kuluçka süresinin ardından başlayabiliyor.
YÜKSEK ÖLÜM RİSKİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Ölüm oranının çok yüksek olduğunu belirtmiştik. Bu kapsamdaki araştırmalar, ölüm oranı için yüzde 40-75 arasını gösteriyor. Kayıtlara geçen en yüksek ölüm oranına sahip hastalıklardan biridir. Kuluçka süresi 4-14 gün ortalamaya sahip olmakla birlikte araştırmalara göre kimi vakalarda 45 günü bulabilir.
Virüs, ilk olarak Malezya ve Singapur’da görüldü. Bir domuz çiftliğinden salgının baş gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. 2001’de Bangladeş ve Hindistan’ın doğusunda salgına dönüşmüştür. Birçok bölge ülkesinde farklı yarasa türlerinde bulunduğu tespit edilmekle birlikte Türkiye’de konuya ilişkin kritik bir açıklama yapılmamıştır.
TANISI NASIL KONULUR?
Akut ensefalit (beyin iltihabı) geçirip hayatta kalanlarda nörolojik hasarları vücutta kalıcı olabilir. Yüzde 20’sinde kişilik bozuklukları ve nöbet geçirme sıkıntıları bulunmuştur. Ensefalit geçirerek iyileşen bazı kişilerde nüksettiği de görülmüştür.
Nipah virüsü tanısı için yararlanılabilecek testler şu şekildedir:
- Burun veya boğaz sürüntüleri
- Beyin omurilik sıvısı
- İdrar örnekleri
- Kan örnekleri