Nil Nehri Neden Kutsal

Nil Nehri'ni ve hikayesini neredeyse bilmeyen yoktur. Tarih sahnesinde dilden dile aktarılarak günümüze gelen Nil Nehri'nin gizemli geçmişi Nil Nehri Neden Kutsal sorusunu gündemden düşünmüyor.

Nil Nehri Neden Kutsal? sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Çok sayıda araştırmacı-tarih yazarı tarafından da Nil Nehri Neden Kutsal? sorusuna cevap verilmiş. Bilindiği üzere Nil Nehri Mısır kültüründe büyük öneme sahip…

Nil Nehri, günümüzde de özelikle çok sayıda Youtuber’ın vidosuna da konu oldu. Yerli ve yabancı Youtuber’lar tabiri caizse Nil Nehri’nin tarihini, gizemini, izleyenlerine aktarmak için adeta yarıştılar.

Peki Nil Nehri’nin tarihi nedir. Nil Nehri Neden Kutsal?

ÜÇ ÜLKENİN BAŞKENTİNDEN GEÇİYOR, DÜNYANIN EN BÜYÜK NEHRİ

Bilindiği üzere Nil Nehri üç ülkenin başkentinden geçiyor. Bunlar; Mısır’ın Başkenti Kahire, Güney Sudan’ın Başkenti Juba ve Sudan’ın Başkenti Hartum. Nil Nehri, üç milyon kilometre kare ile dünya da havza genişliği ile üçüncü sırada yer alıyor. Bunun yanı sıra Dünya’nın en büyük nehri olan Nil, 6695 kilometre suları ile Afrika’nın içinden Akdeniz’e ulaşıyor. Beyaz Nil ekvatoral Afrika’nın göller bölgesinden çıkarak Sudan’ın başkenti Hartum’a yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Etiyopya dağlık bölgesinde Mavi Nil’le birleşiyor. Bundan sonra Atabara ehri Nil’le birleşerek şiddetli ir akıntıyla Kuzey yönünde devam ederek çeşitli şelaleler oluşturuyor. Bu şelalelerin sonuncusu ise Azman’dadır. Firavunların Milattan Önce 1550’den itibaren kuş adını verdikleri Nübye’ye karşı eski zamanlardan bu yana Mısır’ın doğal sınırını oluşturuyor. Nil Nehri ülkeyi 3 parçaya ayırıyor.

FİRAVUNLAR TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Nil Nehri Firavunlar tarihinde önemliydi. Nil Nehri dünyanın en büyüleyici doğa harikalarından biri yapılan yeni araştırma bu nehrin 30 milyon yıl kadar uzun bir süredir su ve yaşam getiriyor olduğunu öne sürüyor bu son çalışma aynı zamanda Nil’in uzun süredir devam eden bir gizemine de çözüm sunuyor, Nil Nehri’nin konumu ve akışı genelde bu boyut ve mirasa sahip nehirlerde olduğu gibi zaman içinde neden değişmemişti yeni çalışmada Nil’in alt kısmında taşıma bandına benzeyen bir manto parçasının dönerek bir konveksiyon hücresi nehri yerinde tuttuğu öne sürülüyor ve bu durumun aynı bölgede on milyonlarca yıldır yaşandığı gösteriliyor. Nil Kuzey Afrika ve Orta Doğu için çok önemli bir konumda. Yapılan yeni çalışma Nil’in mevcut yönde 30 milyon yıldır akmasına kanıt sunmanın yanı sıra dünya yüzeyinin altındaki derin manto tabakası hareketinin yeryüzünde olan şeylerin nasıl etkilediğini ve nehirlerin yerin çok altında neler olduğu hakkında bizlere nasıl ipuçları verebileceğine yönelik yeni bilgiler de sunuyor.

ÖLÜLERİN RUHLARINI İÇİNDE BARINDIYOR

Mısırlılar için Nil Nehri’nin önemi çok büyük. Nil Nehri Neden Kutsal sorusuna yanıt olarak inanışa göre Nil Nehri’nin suları ölüler için bir geçiş, ruhlarının barındırıldığı yer olarak görülüyor. Nil Nehri dnüyada kabul edilen 3 kutsal nehirden birisi.

Bakmadan Geçme