Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NİKO NEDİR veya KİMDİR?

Ahmet İLASLI

 

 

Bazı emlak ilanlarında ve halk arasında Selçuklu Mahallesi NİKO yanı veya bitişiği olarak söylenen bir yer varmış.
NİKO nedir diye araştırdığımızda,
Kocatepe Asri Mezarlığı karşısında, yok edilen Karakaya Mevkiindeki Hacıkavaslar’ın arazisi olarak bilinen, yeni adıyla Selçuklu Mahallesi denilen yerdeki okulun adının, NİKO olduğunu öğrendik.
Burada bildiğimiz NERİMAN İBRAHİM KÜÇÜKKURT ORTA OKULU bulunmaktadır.
Bu okul, rahmetle andığımız İbrahim Küçükkurt’a atadan kalma arazisi üzerinde, adlarının verilmesi koşuluyla okul yapılmak üzere, kendi istekleriyle verilmiş bir alana yapılan okul olup, kendi sağlığında yapılmış ve eşi Neriman Hanım ile birlikte adlandırılarak açılmıştır.
Okulun adı halen NERİMAN İBRAHİM KÜÇÜKKURT ORTAOKULU’dur. Bu okul adının kısaltılarak NİKO olarak anılması, Neriman ve İbrahim Küçükkurt ailesi için hak edilmedik ve rencide edici bir söylem olmuştur.
NİKO nedir? diye sorduğumuzda, hem bilen yok ve hem de doğru bir yanıt alamıyoruz. Sanki yabancı bir admış gibi algılanıyor.
Neden kısaltma gereği duyulmuştur?
Kim başlatmıştır bu kısa söylemi?
Hüseyin Sümer, Oruçoğlu, Kazım Özer ve bu gibi adlarıyla yapılan okullar, hâlâ adlarıyla değişikliğe uğratılmadan yaşatılmaktadır. Bunların adları yaşatılırken, neden Neriman İbrahim Küçükkurt adlı okulun adının kısaltılma gereği duyuluyor ve NİKO deniliyor.
“Yiğit namıyla anılır” diyen halkımız, neden NİKO diyerek hoş olmayan bir söyleme dönüştürmüştür, bunu anlamak mümkün değil bizim için. Şehrimizin sevilen, güzide bir kişiliği ve önemli bir siması olan rahmetli büyüğümüz, abimiz, Kocatepe Gazetesinin kurucusu, ilimizin, hatta üilkemizin hafızası, canlı tarihi olan İbrahim Küçükkurt ve eşi Neriman Hanımefendinin böyle bir söylemi hak etmediklerini düşünüyor ve hoş bulmadığımı belirtmek istiyorum.
Okul adının NERİMAN İBRAHİM KÜÇÜKKURT ORTAOKULU olarak anılması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini, ölüm yılında andığımız bu günlerde, bizlerden beklediği bir davranış olacağı düşüncesiyle, bu yazıyı siz değerli halkımıza saygılarımla sunarım.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER