Niğde Hangi Tatlısı Meşhur?

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde bulanan medeniyetler kenti Niğde'nin  meşhur tatlısının ne olduğu internette en çok araştırılanlar listesinde yer alıyor. Peki, Niğde'nin meşhur tatlısı nedir? Nasıl yapılır? Gelin birlikte öğrenelim…

Termal kaynakları, ören yerleri, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ile ülkenin önemli turizm yerlerinden bir tanesi olan Niğde, tarihi ve kültürel mekanları olduğu kadar geleneksel lezzetleri ile de ön plana çıkmaktadır. Niğde’nin geleneksel tatlılarından bir tanesi  “Halveter Helvası”dır. Bir kez tadanların aklından silinmeyen bu tatlıyı sizler için araştırdık.

Un helvasına benzeyen ve un helvası gibi yapılan bu tatlıda pekmezde kullanılmaktadır. İşte tarifi;

Bu tatlıyı yapabilmek için, 1 su bardağı pekmez, 1 su bardağı un,1 yemek kaşığı tereyağ,1 çay bardağının yarısı sıvı yağa ihtiyacımız var. Yapılışı; Sıvı yağ ile tereyağını ocakta orta ateşte eritin, yağlar eridikten sonra üzerine unu ilave ederek yağa yedirin. Devamlı karıştırarak un kahverengi bir renk alana kadar kavurun. Daha sonra, pekmezi yavaş yavaş dökerek una yedirin. Pekmezi dökmeye başladığınız zaman daha hızlı karıştırın.  Helva karıştırdıkça kıvam alacaktır. Helva toparlanınca ocaktan alıp kaşıkla yada kasede servis yapabilirsiniz.

Bakmadan Geçme