Nice 300 yıllara – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da 1711 yılında inşa edilen Yeni Cami’nin 300’üncü yılı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Camideki programın ardından Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı 1711 yılında Hacı Baki Oğulları’ndan Hacı Abdi Çavuş tarafından yaptırılan ve çeşitli ta-rihlerde tadilat geçiren Yeni Camii’nin 300’üncü yılı dolayısıyla cami avlusunda program düzenlendi. Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile birleşen kutlama prog-ramına cami cemaati [&hellip]

Nice 300 yıllara

Afyonkarahisar’da 1711 yılında inşa edilen Yeni Cami’nin 300’üncü yılı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Camideki programın ardından Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı

1711 yılında Hacı Baki Oğulları’ndan Hacı Abdi Çavuş tarafından yaptırılan ve çeşitli ta-rihlerde tadilat geçiren Yeni Camii’nin 300’üncü yılı dolayısıyla cami avlusunda program düzenlendi. Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile birleşen kutlama prog-ramına cami cemaati katıldı.
Camiler
toparlanma yeri
Programda konuşan İl Müftü Yardımcısı Ali Abay, camilerin toplanma ve toparlanma yerleri olduğuna dikkat çekti. Abay, “Dinimizin en önemli müessesesi şüphesiz camidir. Cami, İslam toplumlarının adeta olmazsa olmazıdır. Bedendeki kalp gibidir. Birtakım organlarımızın eksiliği halinde hayat devam ettirilebilir, ama kalp olmazsa hayat devam etmez. Ecdadımız, bir memleketi mukip hale getireceği zaman önce camiyi konumlandırır, ondan sonra da caminin etrafında hale hale evler yayılır. Değişik meşguliyetler içinde dağılan dikkatini toplamak amacıyla insanlar camiye gelir. Cami, toplayan yer anlamındadır. Sadece insanı değil, insanın kendisini de toplar. namazda bir istikamete gireriz” dedi.
Merkezi bir
konumda
Yeni Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Süleyman Arsoy ise camiyle ilgili bilgiler verdi. Yeni Cami’nin Afyonkarahisar’ın merkezi bir bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Arsoy, “Bulunduğunuz yerden şöyle 200 metrelik bir yay çizdiğinizde, bu alanda zamanın bütün meslek gruplarının, esnaf ve sanatkârlarının çarşıları ile kümelendiği görülebilir” diye konuştu. Arsoy, Yeni Cami’de Hatim’le Teravih Namazı kılma geleniğinin sürdüğünü de vurguladı.
Sakal-ı Şerif
ziyaret edildi
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Erol Öztürk ise Cami’nin tarihçesi hakkında ayrıntıları aktardı. Öztürk, “Yeni Cami, yanında çifte hamamı, kütüphanesi, medresesi, muvakkithanesi ile tam bir külliyedir” diye konuştu.
Konuşmalardan önce programa katılanlara aşure ikram edilirken, program kapsamında Sakal-ı Şerif de ziyarete açıldı. Sakal-ı Şerif’i ziyaret eden cemaate lokum ikram edildi.
Programda, camiye emeği geçenlere teşekkür belgesi verildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme