Neyin Kafasındasınız? Ya da Kafanız Nerede?

Türkiye gündemine oturan olaylarla ilgili olarak Kocatepe Gazetesi'ne 'tekzip' gönderildiğini söyleyenler bir kez daha çuvalladı. İddia edildiği gibi Kocatepe'ye ulaşan bir tekzip metni söz konusu değil. Mesleği avukatlık olan Burcu Köksal ile çevresindekiler bir tekzip için neler yapılması gerektiğinden bihaber oldukları gibi, bahsettikleri metni de Kocatepe Gazetesi ile ilgisi bulunmayan bir şirkete göndermişler. Tekzip meselesi ile ortaya çıkan durum Belediye'nin 'hangi kafa' ile yönetilmeye çalışıldığını da gözler önüne sermiş oldu. Bu vesile ile soruyoruz 'Neyin kafasındasınız?' ya da 'Kafanız nerede?'

Neyin Kafasındasınız?

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ve eşi Yasin Köksal ile çevrelerinde gelişen olaylar hakkında gazeteniz Kocatepe’nin gündeme getirdiği şok edici iddialar Türkiye gündeminde yerini koruyor.
Hal böyle iken Köksal ekibinin kendilerini aklama çabaları da devam ediyor. Bu kapsamda yapılan açıklamalarda “Kocatepe Gazetesi’ne tekzip gönderdik ama yayınlanmadı” iftirasında bulunulmaya başlandığını şaşkınlık ve tebessümle izliyoruz. 
Şaşkınız çünkü; Kocatepe Gazetesi’ne resmi kanallardan ulaşan bir tekzip metni bulunmamaktadır.
Gülümseyerek izliyoruz çünkü; neredeyse yarısı avukatlar topluluğundan oluşan Köksal ve CHP ekibi bir yayın organına nasıl tekzip gönderileceğinden ne yazık ki bihaberler…


EN BAŞTA TURALI’YI ARADIK


Şöyle ki; şok edici iddiaların ana kaynağı olan CHP il Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Turalı'yı, belgeleri ilk gördüğümüz anda aradık. Turalı'nın numarasını ise belgedeki ifade tutanağından aldık. Turalı, Kocatepe Gazetesi muhabirine şunları söyledi:
"Ben şimdi CHP Genel Merkezindeyim. İHA'dan, DHA'dan da arıyorlar ama Genel Merkezimiz bu konunun haberlere yansımasını istemiyor. Benim hakkımda videoları var diyenlerle yüzleştik. Hakkımda uyuşturucu kullandığıma dair videoları gösteremediler. Ben şikayetimi çektim ama, hâlâ 'Seni Afyon'da yürütmeyiz' diye tehdit ediyorlar.”


TURALI MADDİ-MANEVİ BASKI ALTINDA MI?

Neyin Kafasındasınız?
Evet, iddiaların ana kaynağı olan CHP il Gençlik Kolları Başkanı Muhammet Turalı’nın Kocatepe Gazetesi’ne verdiği ilk beyanlar bu şekilde iken maddi ve manevi baskı altında olduğu belli olan Turalı şimdi mecburen “Ben bunları söylemedim” diyor. Ancak hem verilen ifadeler, hem Emniyet’e yapılan suç duyuruları, hem de CHP genel Merkezi ve CHP il Teşkilatı’na yapılan müracaatlar herkesin malumu. Ayrıca belgelerle de sabit.


SARHOŞ OLSA BÖYLE YAPMAZ


Öte yandan Kocatepe Gazetesi’ne gönderildiği ve yayınlanmadığı iddia edilen “tekzip” ile ilgili durum ise şu şekilde:
Muhammet Turalı tarafından hazırlanan tekzip metni Kocatepe Gazetesi’ne ulaşmamıştır. Sosyal medyadaki paylaşımlardan da görülebileceği üzere Turalı’nın tekzip metni, var olmayan “Kocatepe Gazetecilik Yayıncılık Matbaacılık Yemek Temizlik ve Turizm Hizmetleri Limited Şirketi”ne gönderilmiştir.
Kocatepe Gazetesi, Sezer Küçükkurt şahıs işletmesine aittir. Bahse konu tekzip metninde adı geçen şirketle bir bağı bulunmamaktadır. 
Haliyle Kocatepe Gazetesi’ne ve Sezer Küçükkurt’a olması gerektiği gibi resmi kanallardan bir tekzip metni ulaşmamış, bir tebligat yapılmamıştır.
Bahsedildiği gibi yayın yasağı ile ilgili bir durum da söz konusu değildir.


BİLMEYENLER İÇİN: TEKZİP NEDİR VE NASIL YAPILIR?


Bu vesile ile mesleği Avukatlık olan Burcu Köksal ile Kocatepe Gazetesi’ne etik dersi vermeye çalışan tüm yandaşlarına bir yayın organına nasıl tekzip gönderileceğini öğretmek isteriz. 
Açıklamamızın bu kısmından sonrasını tekzipin nasıl gönderileceğini bilmeyenlerin okuması yeterli olacaktır.
Tekzip nedir?
Hukuk lisanında tekzip; gazete, dergi, radyo, televizyon ve benzeri medya kuruluşlarında yer alan bir haberin aslında gerçeği yansıtmadığının, haberi yapan kuruluş tarafından duyurulması olarak da ifade edilebilir.
Tekzip nasıl gerçekleşir?
Basın Kanunu’nun “düzeltme ve cevap” başlıklı 14.maddesinde tekzip usulü detaylı ve açık bir şekilde izah edilmiştir. Buna göre ilk olarak haber içeriğinden zarar gören kişi yayımı yapan kuruluşa ihtar gönderir. İhtar içeriğinde düzeltme ve cevap metni ile birlikte metnin yayımlanmaması halinde yasal yollara başvurulacağı da bildirilir. 
Bunlara ek olarak yayımlanması istenilen düzeltme ve cevap metni suç unsuru içermemeli, üçüncü kişilerin hukuken korunan menfaatlerine aykırı olmamalıdır (Basın Kanunu m.14/1).
Tekzip ihtarı nasıl gönderilmelidir?
İhtarın nasıl gönderileceğine ilişkin kanunda bir şekil şartı öngörülmemiştir. Noter aracılığıyla veya iadeli taahhütlü posta yoluyla ya da e-mail adresi üzerinden ileti yoluyla ihtar gönderilebilecektir.
Tekzip ihtarının gereği kaç gün içinde yerine getirilir?
Tekzip edilmesi istenilen haber veya içeriği yayımlayan kuruluşun sorumlu müdürü, ihtarı aldıktan sonra hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, günlük süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde, diğer süreli yayınlarda ise yazıyı aldığı tarihten itibaren üç günden sonraki ilk nüshada, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorundadır. (5187 sayılı Basın Kanunu m.14/1)
Düzeltme ve cevap metninin hiç veya gereği gibi yayımlanmaması durumunda neler yapılabilir?
Burada iki ihtimal söz konusudur. Birinci ihtimal, düzeltme ve cevap metni ya hiç yayımlanmamıştır. İkinci ihtimal ise düzeltme ve cevap metni gerektiği gibi yayımlanmamıştır.
Düzeltme ve cevap metninin hiç yayımlanmaması durumunda, yayım için tanınan sürenin bitiminden itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurularak yayımın yapılmasına karar verilmesi talep edilmelidir. 
Düzeltme ve cevap metninin kanunda belirtilen usule aykırı olarak yayımlanması halinde ise yayım tarihinden itibaren 15 gün içinde kişi bulunduğu yer sulh ceza hâkiminden yayımın kanun hükümlerine uygun olarak yapılmasına karar verilmesini istemelidir.
 

Bakmadan Geçme