Nevruz, Türk dünyasında huzuru simgeler

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dünyası Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Türk Dünyasında Nevruz” konulu etkinlik, ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi Katılımcılar, etkinlik kapsamında düzenlenen panel öncesinde AKÜ ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası koridorunda açılan Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek, Türkmen ve Gagavuz Türkleri’nde yapılan nevruz kutlamaları ile ilgili [&hellip]

Nevruz, Türk dünyasında huzuru simgeler

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dünyası Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Türk Dünyasında Nevruz” konulu etkinlik, ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi

Katılımcılar, etkinlik kapsamında düzenlenen panel öncesinde AKÜ ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası koridorunda açılan Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek, Türkmen ve Gagavuz Türkleri’nde yapılan nevruz kutlamaları ile ilgili fotoğraf ve yazıların yer aldığı tematik sergiyi incelediler. “Türk Dünyasında Nevruz” konulu panele, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren ve AKÜ Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celal Demir’in yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Panel Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Soner Sağlam yaptığı açış konuşmasında “Nevruz, Türk dünyasında kardeşliğin, huzurun, barışın, yeniden dirilişin bir sembolü haline gelmiştir. Yeniden doğuşu simgeleyen Nevruz, geleceğe dair umut ve arzuları da içinde barındırmaktadır. Belki de bu yönüyle dünyada tektir ve özgündür” diye konuştu.
BAHARIN GELİŞİ MÜJDELENİR
“Karaçay-Malkar Türklerinde Nevruz Kutlaması” konusunda bilgi veren AKÜ Türk Dili Bölüm Başkanlığı’nda görevli okutman Vedat Balkan, “Türk kültüründe baharın gelişi ile birlikte yeni bir yılın başlangıcını ifade eden nevruz, günümüzde Türk dünyasının ortak bayramlarından biri olarak kabul edilir. Kış mevsiminim sona erip baharın gelmesi bütün Türklerde olduğu gibi Karaçay-Malkar Türklerinde de çok eski zamanlardan beri şenliklerle kutlanmaktadır. Karaçay-Malkar Türklerinin en büyük boylarından birisinin adı da Nevruz’dur. Farsça gün kelimesinden gelmektedir” dedi.
NEVRUZ DUASI
Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Dili ve Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Akın, “Kırgızistan’da Nevruz Kutlamaları” konusunda bilgi verdi. Kırgızistan’da yapılan Nevruz kutlamaları görüntüleri eşliğinde sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Akın, “Kırgızistan’ın köylerinde çeşitli kutlamalar yapılıyor. Nevruza özel olarak sümelek yemeği yapılıyor. Yaylalara çıkılarak kutlamalar yapılıp oyunlar oynanıyor. Ayrıca Kırgızistan’da ekmek çok önemlidir ve gelen her misafire ekmek ikram edilir” dedi. Yrd. Doç. Dr. Akın, konuşmasına Nevruz duası ile son verdi.
YILIN İLK GÜNÜ
SAYILIYOR
“Uygur Türklerinde Yapılan Nevruz Kutlamaları” konusunda sunum yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türk Dili Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaman, “Nevruz kelimesi yeni gün olarak anlamdırılıyor. Bu kelime Türklerin Farslarla olan ilişkisi sonucunda dilimize geçmiştir. Bütün Türk boylarında olduğu gibi Uygurlar da Nevruzu 7’den 70’e büyük bir coşku ile kutluyorlar. Yılın ilk günü sayılan Nevruz çeşitli etkinliklerle kutlanıyor” diye konuştu.
Panel bitiminde AKÜ’de öğrenim gören Türkmen, Azeri, Kırgız, Afgan ve Ahıska Türkü olan öğrenciler ülkelerinde yapılan nevruz kutlamalarını anlatarak, nevruz ile ilgili şiirler okudular. Etkinlik, Mehmet Ata isimli öğrencinin saz eşliğinde Azeri Kelkit türküsü seslendirmesi ile sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme