Nevruz baharın bayramı – Kocatepe Gazetesi
Baharın müjdesici Nevruz bayramı nedeniyle Merkez Ticaret Meslek Lisesi’nde kutlama programı düzenlendi. Programda konuşan Okul Müdürü Cemal Tolan, nevruzun, baharın, sevincin yeni bir yıla başlamanın bayramı olduğunu söyledi 21 Mart Nevruz Bayramı Merkez Ticaret Meslek Lisesi’nde düzenlenen programla kutlandı. Kutlama programı kapsamında Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın nevruz ateşini yakıp üzerinden atladılar. [&hellip]
Baharın müjdesici Nevruz bayramı nedeniyle Merkez Ticaret Meslek Lisesi’nde kutlama programı düzenlendi. Programda konuşan Okul Müdürü Cemal Tolan, nevruzun, baharın, sevincin yeni bir yıla başlamanın bayramı olduğunu söyledi
21 Mart Nevruz Bayramı Merkez Ticaret Meslek Lisesi’nde düzenlenen programla kutlandı. Kutlama programı kapsamında Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın nevruz ateşini yakıp üzerinden atladılar. Daha sonra yumurta tokuşturma ve demir dövme etkinlikleri gerçekleştirildi. Misafirlere temsili kımız içeceğide ikram edildi.
GECE İLE GÜNDÜZ EŞİTLENİR
Nevruz Bayramı öncesi programın açılış konuşmasını Merkez Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Abdullah Cemal Tolan yaptı. Tolan, nevruzun Türk milli geleneğinde yer alan bir kavram olduğunu, Türkler’in Ergenekon’dan çıktıkları günü simgelediğini ifade etti. Sümerlerden beri Orta Asya ve Orta Doğu coğrafyasındaki bütün toplulukların, yeni yıl ve baharın başlangıcı olarak Nevruz’u kutlamaya başladıklarına temas eden Tolan; “Bir bayram havasında geçen Nevruz kutlamaları özellikle açık havaları şenlik ortamına çevirir. Nevruz, Farsça bir kelime olup ‘yeni gün’ anlamına gelir. Orta Anadolu’da bugün ‘Mart dokuzu’ diye adlandırılır. Nevruz, gece ile gündüzün eşit olduğu miladi 21 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlar. Ergenekon destanına göre o gün istiklalin kazanıldığı gündür. Anadolu’da ‘Sultan-ı Nevruz’, ‘Nevruz Sultan’, ‘Mart dokuzu’ ve ‘Mart Bozumu’ gibi adlarla bilinen nevruz, gelenekleriyle bütün Türk toplumu içerisinde yaşamaya devam etmektedir.
İslamiyeti kabul eden Türkler, bugünü Hz. Alî’nin doğum günüyle de örtüştürerek dini bir özellik kazandırmışlardır.” dedi.
YARIŞMA VE
EĞLENCE İÇİ İÇE
2010’da Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu’nca, nevruzun Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi ‘ne dahil edildiğine temas eden Okul Müdürü Cemal Tolan 21 Mart tarihinin Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul edildiğini ifade etti. Nevruz’un bu coğrafyada yaşayan herkese ait olduğunu kaydeden Tolan şöyle konuştu: “Türk halklarının, Ön Asya kavimlerinin ortak Bayramı Nevruz. Bu bayram; sevincin, huzurun, baharın, yeni bir yıla başlamanın bayramı. Bu bayramda kin ve nefrete yer yok. Nevruz mutlu olmanın, neşelenmenin vesilesi. Onun için diyorum ki; bahtlı olsun yurdumuz. Budur bizim arzumuz. Olmasın Türkiye’nin akıbeti Yaman. Var olmanın şartı bu Anadolu’da büyük olmaktır aman. Biz büyük olalım ki, insanlar kırmasın birbirini, barış ve huzur kaplasın dört bir yanı, Yürekler bir olsun. Tek millet, tek vatan, tek bayrak ve tek devlet için. 21. Asır Türkiyemin asrı olsun. Nevruz’u yüz yıllardan bu yana samimiyetle kutlayan insanların şu sözleriyle başlatalım; Ömrünüz uzun olsun, Nevruz bereket versin, Huzur yoldaşınız olsun, Nevruzunuz kutlu olsun, Allah hepimizi korusun.” Nevruz bayram kutlama programı çuval ve halat çekme yarışmaları ile devam etti. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği programda okulun folklor ekibince halk danslarından örnekler sunuldu. (Kocatepe)