Nesli Tükenen Ulukurtlar Yeniden Hayata Döndü!
ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Colossal Biosciences, yaklaşık 12 bin 500 yıl önce nesli tükenen antik bir kurt türünü genetik teknolojilerle yeniden hayata döndürdüğünü duyurdu.
Antik DNA örneklerinin ve gen düzenleme tekniklerinin kullanıldığı projede elde edilen başarı, bilim camiasında heyecan yaratırken bazı çevrelerden eleştiriler de aldı.
Dallas merkezli şirket, ilkel ulukurtların "başarıyla yeniden hayata döndürülmüş ilk nesli tükenen tür" olduğunu açıkladı. Projede üç ilkel gri kurt üretildi. Bilim insanları, ulukurtların yaşayan en yakın akrabaları olan gri kurtların genetik yapısına, antik DNA’lardan elde edilen verileri ekleyerek bu sonuçlara ulaştı. Ortaya çıkan kurtların tamamen atalarıyla birebir aynı olmasa da görünümlerinin büyük ölçüde benzer olduğu bildirildi.
GAME OF THRONES’UN İLHAM KAYNAĞI
Bir dönem Kuzey Amerika'nın en büyük yırtıcıları arasında yer alan Aenocyon dirus, yani ulukurtlar, HBO’nun Game of Thrones dizisinde yer alan korkutucu kurtlara da ilham vermişti. Gri kurtlardan daha iri yapılı olan bu tür, daha geniş kafalara, açık renkli ve kalın kürklere, ayrıca güçlü çenelere sahipti.
Colossal, 2021 yılından bu yana mamut, dodo ve Tazmanya kaplanı gibi nesli tükenen hayvanları geri getirmek üzere çalışmalar yürütüyordu. Şirket, ulukurtlarla ilgili yürüttüğü bu projeyi şimdiye dek kamuoyuyla paylaşmamıştı.
DNA KALINTILARINDAN SAĞLIKLI YAVRULARA
Colossal’ın kurucu ortağı ve CEO’su Ben Lamm yaptığı açıklamada, üç bin yıllık bir diş ile yetmiş iki bin yıllık bir kafatasından elde edilen DNA’lar sayesinde sağlıklı ulukurt yavrularının üretildiğini bildirdi. Bu gelişmenin, yok olan türleri yeniden canlandırma konusunda şirketin teknolojisinin çalıştığını gösteren önemli bir adım olduğunu belirtti.
GELİŞMİŞ GEN DÜZENLEME TEKNOLOJİSİ KULLANILDI
Bilim insanları, elde ettikleri DNA örneklerinden iki başarılı genom oluşturdu. Bu genetik bilgileri, tilkiler, çakallar ve kurtlar gibi günümüzde yaşayan türlerle karşılaştıran araştırmacılar; beyaz kürk, kalın tüy gibi ayırt edici özellikleri tespit etti. Ardından gri kurt hücreleri üzerinde çalışarak 14 farklı gende 20 genetik düzenleme gerçekleştirildi. En umut verici hücre hatları klonlandı ve bu hücreler bağışçı yumurtalara aktarıldı.
Colossal’ın açıklamasına göre, gelişen embriyolar taşıyıcı annelere transfer edildi. Bu taşıyıcıların büyük boy evcil köpekler olduğu belirtildi. Üç gebelikle birlikte tarihte ilk kez genetik olarak yeniden oluşturulmuş bir türün doğumu sağlandı. İki erkek ulukurt yavrusu 1 Ekim 2024’te, bir dişi yavru ise 30 Ocak 2025’te dünyaya geldi.