Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Neredeyiz?

TÜİK tarafından yerleşim birimlerinin nüfus oranlarının açıklanmasıyla başlayan, bu rakamlar doğrultusunda Afyonkarahisar’ın milletvekili sayısının 5’e düşmesi ihtimali ile hararetlenen tartışmalar sürüyor.
Bu tartışmalar kapsamında “İşte görüyoruz, memleket gelişti, kabuğunu kırdı derken, bölgenin nüfusu azalan iliyiz. Madem gelişiyoruz neden nüfusumuz, vekil sayımız azalıyor” diyenler olduğu gibi, “Bu rakamlar makul, endişe edecek bir durum yok, Afyonkarahisar iyi yolda” diyenler de var. Her görüşe saygı duymak gerekir, ancak felaket tabloları çizmek de, pembe gözlüklerle olayları izleyip, “geli-yorum” diyen tehlikeleri görmezden gelmek de kimseye bir şey kazandırmaz.
“Çok iyiyiz, uçuyoruz” söylemleri ile tabir-i caizse kendimizi gaza getirmenin yanlış olduğunu düşündüğümüz gibi “Yandık, battık” söylemlerinin de yerinde olmadığı fikrindeyiz.
Afyonkarahisar’ın, bundan 15 yıl öncesinin Afyonkarahisar’ı ile çok farklı olduğunu kabul etmek gerekir. 15 yıl öncesinin Afyonkarahisar’ı ile bugünkü Afyonkarahisar’ı kıyasladığımızda “Perişanız” dersek, hem ortadaki rakamlara, hem de akıl ve mantığa ihanet etmiş oluruz.
Aynı doğrultuda “Uçuyoruz, süperiz” demek de abesle iştigal olur.
Burada yapılması gereken 15 yılda dünya nereden nereye gelirken, Türkiye ve bölgemiz ne kadar mesafe kat ederken, Afyonkarahisar’ın ne kadar mesafe kat ettiğidir. 15 yılda Türkiye’nin ya da Afyonkarahisar’ın emsali olan illerin eğitim, sanayi, işsizlik, nüfus, turizm, ihracat, konutlaşma, sermaye, işletme, mevduat, tarım gibi alanlarda ortalamaları yakalayıp, yakalayamadığıdır.
Rakamsal ve mantıksal açıdan bize emsal gördüğümüz illerle durumumuzu kıyasladığımızda ortaya çıkan verilerin en gerçekçi veriler olacağına inanıyoruz. Bu kıyaslamada da “ağzı olan konuşuyor” durumundan kurtulabilmemiz için yetkin ağızların net tabloyu ortaya koymalarını umuyoruz. Yetkin ağız-lar derken Valilik Makamı’ndan AKÜ Rektörlüğü’ne, İl Özel İdaresi’nden Belediye’ye, ATSO’dan, OSB’lere kadar herkese görev düştüğünü sanıyoruz.
Olayın rakamsal boyutları olduğu gibi, “sokaktaki” boyutları da var bize göre.
Bir ilde, insanları kör eden sağlık uygulamalarından, toplu halde işlenen cinayetlerden söz edilirken, infial yaratmasından, ilin imajını bozmasından endişe edilerek basına ve kamuoyuna yansıtılmayan olaylar yaşanırken, “geliştik” demek ne kadar doğru olabilir. Aynı olaylar için “yaşanmaz memleket” diyerek yaşanan gelişmelere perde çekmek haksızlık olmaz mı?
Esnafın, tüccarın “Köylüye para verilecek” diye dört gözle beklediği memlekette bugün köylü vatandaş üretemiyorsa, iki üç yıllık gelirini bankaya borçlandığı için şehre para getiremiyorsa. Köylü, esnaf ve tüccar için pancar parası, destek parası, harman dönemi bir şey ifade etmiyorsa. Neredeyse tüm ticaret, kredi kartları ve büyük mağazalar üzerinden dönüyorsa. Nüfusun büyük bölümünün ekmek yediği kamu yatırımları artık insanlar için ekmek-umut kapısı olmaktan çıktıysa. İşçi de, köylü de, esnaf da, tüccar da yüzen gemiyi batırmamak için ne yapacağını şaşırdıysa.
Şehirdeki küçük esnafın dayanak noktası sadece AKÜ öğrencisi ise.
Göç doğal hale gelmez mi?
Esnaflar kaldırımları naylon brandalarla kapa-tırken, vatandaşa geçecek yol kalmadığını söyleyenlere kızılan memlekette, naylon brandalara milyarları harcamasına göz yumulan esnafa bugün “yıkın onları” deniyorsa.
Yıllarca inşaat ruhsatı verilirken “otopark pa-raları” toplanıp binaların altına otopark yapılmamasına göz yumulup, sonra cadde ve sokakları otoparkçılara kiraya verilen, vatandaştan tekrar otopark parası toplanan, yetmedi, dayak atılan memleketin yolları, kırmızı hunilerle, çizgilerle bölük bölük hale getiriliyorsa. vs.vs.
Geliştik mi demeliyiz, geriledik mi demeliyiz? Ya da yerimiz de mi sayıyoruz?
Yoksa vekil sayımız 5 değil de 10 olursa tüm sorunlarımız sona erer mi?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER