Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan

NEMRUT MUSTAFA PAŞA – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Balkan 16 Aralık 2013 Pazartesi 02:00:00
  Nemrut Mustafa Paşa; İttihat ve Terakki yöneticileri ile I. Dünya Savaşı’na katılma suçu ve Boğazlıyan, Trabzon, Erzincan, Büyükdere, Elazığ, Van civarında yapılan Ermeni tehciri yargılamalarında Divan-ı Harp başkanlığını yürütmüştür. Özellikle başkanlık yaptığı davalarda hukuku hiçe sayan son derece acımasız davranışlarda bulunduğundan halk arasında; “Nemrut Mustafa Paşa” olarak adlandırılmış olup asıl adı Mustafa Nazım Paşa’dır.
Milli Mücadele aleyhine faaliyetlerde bulunması sebebiyle Lozan Anlaşması gereği 150’likler listesine alındığından Türkiye’yi terk etmiş ve İngilizler tarafından 1920’de Süleymaniye’de kurulan sözde Kürt hükümetinin Adliye Nazırı olduğundan“Kürt Mustafa Paşa” olarak da bilinir.
Yalancı şahitlerle Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Hafız Abdullah Avni Efendi’nin idam edilmelerini sağlamıştır. Dramalı Rıza’ya idam kararı vermiştir. I. Dünya Savaşı’nda şehit olan askerlerimiz için; “onlar şehit değil, köpek ölüsünden farkları yoktur” sözlerini sarf ettiği kaynaklarda yazılıdır.
11 Mayıs 1920’de Nemrut Mustafa Paşa’nın başkanlığındaki Divan-ı Harp; M. Kemal ve arkadaşlarını: “Kuvayı Milliye unvanı altında fitne ve fesat çıkarmak, Anayasaya aykırı olarak halktan para ve asker toplamak, kendilerine uymayanları cezalandırmak, dâhili asayişi bozanları kışkırtmak” suçlamasıyla gıyaben idama mahkûm etmişti. Bu kararla; M. Kemal, Rauf Orbay, İsmet İnönü, Kazım Özalp gibi Milli Mücadele liderlerine idamla cezalandırılmıştır. Hiç şüphesiz Milli Mücadele başarısızlıkla sonuçlansa M. Kemal ve arkadaşlarının idam cezası aynen Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Hafız Abdullah Avni Efendi ve Dramalı Rıza gibi uygulanacaktı. Yine Kürtçü çevrelerde Nemrut Mustafa Paşa; M. Kemal ve arkadaşlarına idam cezası verdiğinden kendisinden övgüyle bahsedilmektedir.
Nemrut Mustafa Paşa 1886 yılında Süleymaniye’de dünyaya geldi. Kendisinin Babanzadeler veya Bilbasiler isimli aşiretlerden olduğu kaynaklarda geçmektedir. 1888 yılında askeri okulu bitirdikten sonra sırayla Hicaz, Hoy, Urmiye, Bağdat ve Ankara’da görevler yaptı. 1917 yılında Bağdat ve 1918’de Sivas’ta bulundu. 1920 yılında ise İstanbul’da kurulan meşhur Divan-ı Harp mahkemesinin başkanı olarak idam cezaları verdi. M. Kemal ve arkadaşlarına gıyaben yargıladı. Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanacağının anlaşılması üzerine yurt dışına çıkarak Irak’ta Süleymaniye’ye yerleşti. Zaten 1923’te de 150’likler arasına alındı. Feridun Ata tarafından; Süleymaniyeli Nemrut Mustafa Paşa/Bir İşbirlikçinin Portresi isimli kitap hazırlanmıştır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti