Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

NELERE MAL OLACAKTI?

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye genelindeki 30 büyükşehir ile Zonguldak illerinde “2 günlük sokağa çıkma yasağı” uygulandı. Toplum menfaatine alınan bu karar ne yazık ki amacından saptı. İstanbul başta olmak üzere bazı yerlerde “kıtlık varmış”casına gıda satan işyerlerine akın eden vatandaşlar “sosyal mesafe” açısından faciaya imza attılar. Gündemi herkes yakından takip ediyor. Bu konuda çok fazla söze gerek yok. Bilim Kurulu üyesi bir uzmanın “Günlerdir kürekle kar temizliyorduk, bu gece çığ düştü” sözleri yaşananlara en güzel özetleyen cümlelerden bir tanesiydi.
Bu durumun ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soyla’ya yönelik bir “operasyon” başlatıldı. Karar, Bakan Soylu’nun ekranlara çıkıp detaylarını açıklamasından önce tv ekranlarına alt yazı ve son dakika bilgisi olarak yansıdığı için olay kontrolden çıkmıştı. Yaşananların tüm faturası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kesilmeye çalışıldı. Sosyal medya denilen bataklık başta olmak üzere bir çok alanda Soylu’ya yönelik gerçekleştirilen saldırılar ne yazık ki amacına ulaştı. Pazar gecesi Bakan Soylu, sorumluluğu üstüne alarak istifasını açıkladı. Soylu’nun siyasi bilinç ve sorumlulukla aldığı soylu karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dirayet ve ferasetiyle kabul edilmedi. Türkiye büyük bir krizden böylelikle kurtulurken, unutulmaz bir hafta sonu geçirmiş oldu.
Bakan Soylu görevine kaldığı yerden devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Süleyman Soylu’nun istifa kararının AK Parti içindeki dengelerle de ilgili olduğu belirtiliyor.
AK Parti’nin bazı yöneticilerinin Soylu’nun vatandaş nezdindeki ve parti içerisindeki yükselişinden rahatsız oldukları yeniden gündeme geldi. Malum, AK Parti içerisinde hem vatandaşın genelinden, hem AK Parti seçmeninden, hem MHP cephesinden, hem de merkez sağ seçmenden büyük destek gören ender isimlerden birisi Süleyman Soylu. Uzun süredir parti içindeki iktidar mücadelesinin en önemli isimlerinden birisi olarak gösterilen, etki alanını günden güne genişleten Soylu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’la gergin ilişkileri daha önce kamuoyuna yansımıştı.
MHP Lideri Bahçeli’nin de belirttiği gibi “Böylesi kırılgan bir süreçte, seferberlik ortamında yapılan tüm mücadeleye halel getirebilirdi” Şükür ki, korkulan olmadı.

 

AFYON YASAĞIN UCUNDAN DÖNDÜ. YASAK OLSA DA O GÖRÜNTÜLER BİZDE OLMAZDI

 

İstanbul’dan Türkiye’ye yansıyan “bakkal-market ve fırınlara hücum” görüntüleri ülke genelinde büyük yankı buldu. Elbette ki Afyonkarahisar’da da…
Gazeteci arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmelerde “Allah’tan Afyonkarahisar Büyükşehir olamamış. Yoksa biz de yasak kapsamında olacaktık” diyen dostlarımız, Afyon’un büyükşehir olması konusunu en çok gündeme getirenlerden birisi olmamız hasebiyle, bize de epeyce takıldılar. Yazı İşleri Müdürümüz Burak Aydın, “Ucundan döndük” başlığıyla yazı yazmamızı tavsiye ederken, “Büyükşehir olmanın yararları da var, zararları da” tartışmaları yaşadık bazı dostlarımızla.
***
Gazeteci Murat Akarçay ise olayın bir başka boyutuna dikkatimizi çekti. “Yasak kapsamında Afyonkarahisar da olmuş olsaydı, vatandaş sokağa çıksa bile alışveriş yapacağı açık yer bulamayacaktı”
Evet, Akarçay haklıydı. Afyonkarahisar’da İl Hıfzıssıha Kurulu’nun aldığı kararlar gereğince saat 21.00 itibariyle gıda satışı yapan tüm işyerleri zaten kapatılıyordu. Eğer ki yasak kapsamına girseydik bile İstanbul’dan yansıyan görüntülerin benzerine Afyon’da rastlamak mümkün olmayacaktı. Çünkü her yer kapalıydı.
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı gıda ürünlerinin satışı yapılan marketlerin saat 22.00 itibariyle kapatılması kararı almıştı Türkiye genelinde. Ama diğer ticarethanelere bir sınırlama getirmemişti. Afyonkarahisar’da ise bu durumun sıkıntı oluşturduğu, marketlerde bir yoğunluk yaşandığı gözlenince İl Hıfzıssıhha Kurulu gıda satışı yapan tüm işyerlerinin kapanış saatini saat 21.00’e çeken bir karar aldı.
En küçük bakkalından, en büyük marketine kadar Afyonkarahisar’daki gıda satışı yapılan tüm işletmeler saat 21.00’de kapatılmaya başlandı. Afyonkarahisar bu kararı uygularken aynı sıkıntı Türkiye genelinde oluşmuş olacak ki, Sağlık Bakanlığı işyerlerinin kapanış saatini saat 21.00’e çekti ülke genelinde.
Sonrasında Afyonkarahisar’da akaryakıt istasyonlarının marketlerinin çalışıyor oluşu gözlemlendi. Buralarda da insanlar yoğunluk oluşturmaya başlamıştı. Esnafın şikayetleri, vatandaşın talepleri doğrultusunda İl Hıfzıssıha Kurulu akaryakıt istasyonlarındaki işyerlerinin de saat 21.00 itibariyle kapatılması kararı aldı.
Geçtiğimiz Cuma akşamına geldiğimizde zaten Afyonkarahisar genelinde yaklaşık bir haftadır gıda satışı yapılan tüm işyerleri saat 21.00 itibariyle kapanır olmuştu. Ülke genelinde bu tür işyerlerinin kapanış saat saat 22.00 olarak uygulanıyor olsa da Afyon işi daha bir sıkı tutmuş ve kapanış saatini 21.00’e çekmişti.
Yani Afyonkarahisar Büyükşehir olmuş olsaydı… Hafta sonu 2 günlük sokağa çıkma yasağı kapsamına biz de giriyor olsaydık… Vatandaş sokağa dökülmezdi ama bir İstanbul gibi bizde de “hücum” edenler olsaydı… Açık işyeri olmadığı için “kürekle temizlenen yollara çığ düşmeyecekti”
Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

 

AFYON’DA VAKA SAYIMIZ 76. İKİNCİ VEFAT DÜN BOLVADİN’DE YAŞANDI

 

Efendim daha önce de birkaç vesile ile belirtmiştik. Üstteki satılarda da aynı ifademize rastladınız. Maalesef ki sosyal medya denilen olgu tam manasıyla bir bataklık haline geldi. Hele ki bu salgın/pandemi ortamında.
Bir deli kuyuya bir taş atıyor, memleketin yarısından çoğu bu taşın ardından gidiyor. 40 akıllı bu taşı çıkartmaya çalışırken ne yazık ki onlardan da taşın ardına düşenler olduğunu görüyoruz.
Koronavirüs taşıyıcıları ile ilgili Devlet ve ilgili birimler işi ne kadar sıkı tutmaya çalışıyorlarsa, sosyal medya denilen alem işin o kadar suyunu çıkartmaya çalışıyor.
Afyonkarahisar için de durum aynı. Vay efendim bilmem ne caddesindeki apartman karantinaya alınmış. Vay efendim filanca köy karantinadaymış. Yok efendim kaynımın görümcesi hastanede çalışanlardan duymuş… Mış da mış, muş da muş…
Resmi makamlar vaka sayıları ile, illerdeki durum ile ilgili bilgi vermeye yetkili değiller. Bu konudaki tüm açıklamaları Sağlık Bakanlığı yapıyor. Sağlık Bakanı ve personeli de bu işi canla-başla yürütüyor, işlerinin hakkını veriyorlar. Hepsine teşekkür ediyoruz. Sağlık çalışanlarımızın bu dönemdeki gayretinin, fedekarlığının karşılığını vermek zor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca nezdinde hepsine candan teşekkür ediyoruz.
***
Afyonkarahisar’daki durumla ilgili olarak bizim edinebildiğimiz verilere göre:
Dün itibariyle Afyonkarahisar il genelindeki koronavirüs pozitif çıkan vaka sayısı 76…
Bu 76 kişinin yarısı merkezde, yarısı da ilçelerimizde yaşıyor. 15 kadar tanı konulmuş hasta evlerinde tedavi görüyorlar. Koronavirüs ile ilgili semptomları gösteren ve tanı konulmuş olan bu 15 kişi, hastanede yatacak kadar kötü olmadıkları için evlerinde tedavi ediliyorlar. İzole edilmiş halde tedavileri sürüyor.
Bugüne kadar ilimizde koronavirüsten yalnızca bir vefat var, Allah rahmet eylesin. Dün (pazartesi) ikinci hemşehrimizi kaybettik.
Eğer Türkiye genelindeki vaka sayıları, nüfusla orantılı olarak ilimize yansımış olsaydı; Afyonkara-hisar’daki vaka sayısının 600-700 civarında olması gerekiyordu. Şükür ki, Afyonkarahisar 76 gibi bir rakamda. Bu hastalarımızın tedavisi sürüyor. Allah’tan hepsine acil şifalar diliyoruz.

 

UMRECİLERDE VE GURBETÇİLERDE SIKINTI YOK

 

Umre ziyaretinden dönenlerle ilgili ülke genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da çok söylenti yayılıyor. Afyonkarahisar’da umreden dönen hemşehrilerimizden sadece 2’sinde korona virüs tespit edildi. Onların da tedavisi yapıldı. Yani umreden dönen Afyonlular’da bir sorun yok.
Ancak Konya’da, umre dönüşü karantina altında tutulan Afyonlulardan 2’si karantina kurallarına uymadıkları için birbirlerini enfekte etmişler. Bu hemşehrilerimizden birisi dün vefat etti ve Bolvadin’de toprağa verildi. Konya’daki testlerinde negatif sonuç alınıp, Afyonkarahisar’a dönen umrecilerden 2’sinin buradaki testleri pozitif çıkmış. Ne yazık ki bunlardan birisini dün (pazartesi) kaybettik. Allah rahmet eylesin.
Yani sonuç itibariyle doğrudan umre bağlantılı Afyonkarahisar’da 4 hastaya rastlandı. 2’si tedavi edildi. Birisi dün vefat etti. Afyonkarahisar’ın koronadan kaybettiği kişi sayısı böylece 2 oldu.
Bir başka sansasyon konusu gurbetçi hemşehrilerimiz. Emirdağ başta olmak üzere onlarla ilgili de çok şayia üretildi. Yurt dışında korona nedeniyle vefat eden 9 Afyonkarahisar’lının cenazesi getirildi ilimize. Onlar da memleketlerinde defnedildiler. Emir-dağ’daki gurbetçilerimizden hiç pozitif vaka yok.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER