Neden termal turizm festivalimiz olmasın?

'Termal turizmin başkenti' sloganıyla öne çıkan Afyonkarahisar’da termal zenginliğin tanıtıldığı festival yapılmaması, dikkat çekiyor. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Termal Turizm Festivali adında 36 sayfalık bir projeyi hazırladığını belirtti. Yamaner, böyle bir festivalin henüz Türkiye’de düzenlenmediğinin altını çizdi. Yaz mevsimi, genel olarak tatil mevsimi şeklinde anılsa da festival ve panayırlar mevsimi olarak da bilinir. [&hellip]

Neden termal turizm festivalimiz olmasın?

“Termal turizmin başkenti” sloganıyla öne çıkan Afyonkarahisar’da termal zenginliğin tanıtıldığı festival yapılmaması, dikkat çekiyor. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Termal Turizm Festivali adında 36 sayfalık bir projeyi hazırladığını belirtti. Yamaner, böyle bir festivalin henüz Türkiye’de düzenlenmediğinin altını çizdi.

Yaz mevsimi, genel olarak tatil mevsimi şeklinde anılsa da festival ve panayırlar mevsimi olarak da bilinir. Birçok şehir, ön plana çıkarmak istedikleri ürünlere atfen düzenledikleri festival ve panayırlarla ürünlerini tanıtır. Bu tanıtımın sonunda da ürünlerin satılması sağlanır. Aynı zamanda festival ve panayır süresi içinde kurulan gıda ve takı masalarıyla da bölgeye sıcak para girişi sağlanır.
Son birkaç yıldır “termal turizmin başkenti” sloganıyla yurtiçi ve yurtdışından turist çekmeyi hedefleyen Afyonkarahisar’da da pek çok festival düzenleniyor. Ancak termal turizm festivali, şimdiye kadar hiç yapılmadı.
Aileler otellerde
ağırlanabilir
Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Afyon’da bir termal tu-rizm festivali düzenlenmesi için tam 36 sayfalık bir proje hazırladı. Konuyla ilgili bilgi veren Yamaner, “Termal turizm festivali yapılsın istiyoruz. Buradaki termal otelleri projeye dahil edelim. Proje süresi boyunca termal otellerin Valilik ya da İl Kültür Turizm internet sayfalarında linkleri olsun. Herkes TC kimlik numarasını girerek oraya kayıt yaptırsın. Her TC kimlik numarasını alan, şans numarası alsın, ikinci bir şans numarası olmasın. Vatandaş, bu şekilde bütün otellere kayıt yaptırılabilsin. Festivale 1 ay kala çekiliş yapılsın. Örneğin size 3 günlük termal turizm tatili çıktı. Eşinizle veya bir yakınınızla geleceksiniz. Bütün oteller, en az bir aileyi misafir etsin” dedi.
İlk kez Afyon
yapmış olacak
Festival süresince bir de panayır kurulabileceğine dikkat çeken Yamaner, “Termal turizm panayırı da kurulsun, buraya oteller stantlarını açsınlar. Kendilerini tanıtsınlar. Ama projenin can alıcı noktası otellerin bu promosyonu vermesi. Bunu Türkiye’ye yayacağız. Türkiye’de termal turizme yönelik bir festival yok. Bunu Afyon olarak ilk kez biz yapacağız” diye konuştu.
Festivale getirilecek sanatçıların çoğu kez festivalleri gölgelediğini hatırlatan Yamaner, “Termal turizm festivali, sanatçı getirerek olmaz. Sanatçı bütün festivali gölgeler. Sanatçıyı kapanışa koyacaksınız. Ama öyle bir festival yapacaksınız ki halk sizden doyacak. Şehirdeki vatandaşlar da otelleri tanıyacaklar. Burada hamam kültürü var. Termal turizmin başkentinde hamam kültürü o kadar fazla yer tutmaz. Termal turizm farklı bir olaydır. Termal turizmde sağlık kürü uygularsınız” yorumunu yaptı.
Eski yaşam tarzı da sergilenecek
Festival için AFİUM’un arka tarafındaki yerin tahsis edilmesi hâlinde karayolundan geçenlerin de festivale katılacaklarını belirten Mustafa Yamaner, şöyle devam etti:
“Alan düzenlenebilir., festivalin duyurusu da önceden yapılacağı için, gelip geçenler, konaklayanlar da festivale katılabilecekler. Bu festivalde Afyon’un eskiden yaşam tarzı sergilenecek, otantik giysiler de hazırlanacaklar. Mehter takımı gelecek, maden sularımız tanıtılacak.. Proje detaylı ve maliyetli bir projeydi. Projenin sahibi benim ama herhangi bir kurum bu konuda girişim yapılmadı. Projeyi yazdırdım ve tasdik ettirdim. 36 sayfalık bir proje yazdım. Turizmden ekmek yi-yoruz, bunun festivalini de yapalım.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme