Neden 52'nci sıradayız? – Kocatepe Gazetesi
Başlıktaki soruyu İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın yanıtladı. Yönetici olarak sancı duyduğunu söyleyen Yalçın, aynı sancıyı öğretmenlerin de duyması gerektiğini ifade etti Karahisar Tv'de yayınlanan Yerel Gündem’e katılan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son günlerde çok sık konuşulan YGS sınavındaki başarısızlık hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Yalçın, konuşulan, söylenen [&hellip]
Başlıktaki soruyu İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın yanıtladı. Yönetici olarak sancı duyduğunu söyleyen Yalçın, aynı sancıyı öğretmenlerin de duyması gerektiğini ifade etti
Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem’e katılan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son günlerde çok sık konuşulan YGS sınavındaki başarısızlık hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Yalçın, konuşulan, söylenen ve merak uyandıran tüm sorulara cevap verdi. YGS’deki kötü sonuç hakkında ‘sancı duyduğunu’ söyleyen Yalçın, aynı sancıyı öğretmenlerin de çekmesi gerektiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim çektiğimiz bunu sancıyı çabayı onlarında çekmesi lazım, bu derdi hep beraber öğretmenlerimizle beraber çekersek burada bir ilerleme yaşarız. Kesinlikle bir öğretmende buna üzülür. Yani üzülmesi özel ilgi göstermesi gerekir.”dedi.
ÖĞRETMEN AÇIĞI YÜZDE 25
İlimizdeki öğrenci ve öğretmen sayılarına da değinen Yalçın, şu anda 6 bin 907 kişilik kadrolu öğretmene sahip olduklarını, bunlara ilaveten 800 tanede sözleşmeli öğretmen kadrosunun olduğunu ifade etti. İlimizde 140 bin 690 öğrencinin de bulunduğunu söyleyen Yalçın, Afyonkarahisar’da yüzde 25 öğretmen açığının olduğunu kaydetti. Yalçın, ” Bakanlık olarak en büyük bakanlık olduğumuz gibi kurumlarımızda oldukça fazla bir yapımız mevcut. Şu an için 2 yüz 45’i merkezde 9 yüz 27 kurumumuz var. 88 kişi müdürlüğümüzde bin 351 kişi diğer kurumlarda toplamda bin 439 yöneticimiz var. Öğretmen olarak 8 bin 935 normumuza karşılık 6 bin 907 öğretmen kadromuz var. 800’e yakında ücretli öğretmenimiz var. Toplam 140 bin 690 kişi öğrencimiz mevcut. Geçen yıl 137 bin idi. 18 halk eğitim merkezimiz ve 35 özel dershanemiz var. 42 sürücü kursu, bir rehberlik merkezi 8 özel rehabilitasyon merkezi bir işitme engelli ilk orta okulu merkezi, 4 özel eğitim uygulama merkezimiz 1 otizm okulumuz var. 4 özel ilköğretim 1 özel Anadolu Lisesi 1 özel fen lisesi 8 tanede özel okul öncesi kurumumuz mevcut. Kurumlar ve personel olarak oldukça büyük bir teşkilatız. Öğretmen açığımız 2 bin 28 öğretmen ihtiyacımız var. Bu açık 800’e yakın ücretli öğretmenle idare ediliyor. Akademik başarı noktasında ilimiz istemediğimiz bir yerdedir. Bu başarının artmasıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bizim çevre illerimize göre dezavantajlarımız neler? Biz bunları tespit etmek için bir araştırma yaptık.Tespitimize göre; Öğretmen açığımız var. Yüzde 25 açıkla çalışıyoruz. Çevre illerde fazlalık var. Açık alanlarda bu kadar açık yok. Atamalar devletin elinde bizim buradaki çabamız öğretmen kontenjanlarını artırmak istiyoruz. Alınan öğretmenler illere kontenjanlar dahilin de dağıtılıyor. Geçen yıl bin 81 tane öğretmen talebinde bulunduk. 400 öğretmen kontenjanı verildi. Bu kontenjanın artması gerekiyor. En önemli konulardan birisi budur” şeklinde konuştu.
MESLEK LİSESİNE YOĞUN TALEP
Yalçın, eğitimdeki bir diğer sıkıntılı sürecin meslek liselerinde yaşandığını ifade etti. Afyonkarahisar’da halk olarak meslek liselerine çok fazla talebin olmadığını söyleyen Yalçın, “Diğer bir olumsuz neden mesleki liselere talep göstermemizden kaynaklanıyor. Bu yönde meslek lisesi öğrencileri üzerinde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizi aşağı çekiyorlar. Üniversite istekleri yok ise bunlardan vazgeçmemiz söz konusu olamaz. Üzerinde çalışmak gerekir. Kırsal kesim oranı çok yüksek olması da bir dezavantaj oluyor. Diğer illere göre merkezdeki nüfus yoğunluğu daha az. Köy belde gibi bizlerden daha azlar. Bu seneki sınav sonuçlarında merkezde bir yükselme olmasına rağmen kırsalda ki düşme bizi aşağı çekti. Merkezde fen ve Anadolu liseleri var ama biz ilçelerde sadece meslek liselerine sahibiz diyorlar. Meslek liseleri oranı yüksek bu bir bakanlık hedefiydi. Nitelikli ara eleman için bu hedeflenmişti. Bu konuda önlem olarak Anadolu liseleri kontenjanlarımızı birer sınıf artırdık. Yaklaşık 500 civarında akademik liselere kayma oldu. Bu sene yine biz bir dengeleme yapmayı düşünüyoruz” ifadelerini kaydetti.
ÖĞRETMEN BURADA KALMIYOR
Öğretmen döngüsünün çok fazla olduğunu söyleyen Yalçın, ilimize yeni atadan bir öğretmenin 3 yıl sonra buradan gitmek için çaba harcadığını ifade etti. Bunun da ana sebebini özel eğitim kurumlarının azlığına bağlayan Yalçın, “Afyonda öğretmen döngüsü çok fazla üç yıl kalan öğretmen buradan gitmenin yollarını arıyor. Özel öğretim kurumlarının azlığı da bu konuda etkili oluyor. Bizde 2 özel okul var. Yeterli değil kesinlikle ilk sıralarda özel okullar yer alıyor.Veli profilimiz de bu konuda etkin faktör vatandaşımızın bakışı çok önemli. Yeterli düzeyde okur-yazarlık oranı noktasında eğitime bakışları diğer illere göre aşağıda Ankara ilk sırayı aldı. Ankara dezavantaj olarak diyor ki yüzde 60 üzerinde veliler, lise düzeyinde eğitimli olan veliler. En fazla aldığımız şikayet okula velinin getirilememesidir. Velinin içinde olmadığı bir başarı olamaz. Aile eğitimleri yapıyoruz. Ne kadar veli eğitilirse o kadar faydalı olacağına inanıyorum. Velinin okula gelmesini istemeyen yönetim anlayışı kabul edilemez. Makam odalarının büyüklüğü konusunda ise kullanıma uygun odaları sınıf haline çevirip yöneticileri daha uygun odalara alma çalışmamız oldu. Bizim amacımızda bütün okulların velilere de açık olan okullar. Spor salonları bilgisayar sınıfları açık olacak. Yöneticilerin bunları söylediklerini düşünüyoruz.Afyon’da parçalanmış aileler var. Eğitimi bu durum olumsuz etkiliyor. Okul öncesi eğitim oranının çevre illere göre düşük olması da bu başarısızlığın nedeni sayılabilir” dedi.
HALA EKSİKLER VAR
Göreve ilk geldiği gün hakkında da konuşan Yalçın, “İlk geldiğimizde boş bir koltuk vardı oturduk. Sonrasında yeniden bir personel kadrosu dörtten 13’e çıkan ekip kadrosu oluştu. Bu tür yerlerde ekibi tek başınıza kuramazsınız. Ama şunu ifade edebilirim bizim arzu etmediğimiz bir arkadaşımız yok. Fiziksel birçok eksik vardı tamir bakım onarım okul yenileme gibi şeyler vardı. 200’e yakın okul onarımdan geçirildi. Hala eksiklerimiz var. Yeni açılan derslikler oldu 140 civarı derslik açıldı. Okul bahçesi düzenlemesi konusunda bir hayli mesafe aldık şu noktada bu benim oradaki tespitim. Okullar ile teşkilat arasındaki kopukluğun giderilmesini amaçlıyoruz. Öğrenci veli öğretmeni geçtik normal bir vatandaşa bile kapılarımızı açtık. Kurum okul- okul veli arasındaki bağları kuvvetlendirmek için uğraşıyoruz” dedi.
BİREYSEL BAŞARILAR VAR
Afyonkarahisar’daki okullarda bireysel başarıların çıktığını söyleyen Yalçın, bu başarıyı her alana çekmek gerektiğini sözlerine ekledi. Yalçın, sporla ilgilide girişimlerde bulunduklarına değinerek, “Okulların yaptığı projeler var sportif alanda derecelerimiz var. Karate de balkan şampiyonu olduk mesela. Bireysel anlamada başarılı sonuçları çıkıyor. Her yönde bir başarı kazanımı olması gerekiyor. Üniversite güzel sanatlar ve konservatuarla işbirlikli projelerimiz var. Spor yeteneği olan bir öğrenciyi yönlendirmek amaçlı Gençlik ve Spor Müdürlüğü’yle projelerimiz var. Başarıyı sağlasınlar diye yapılan projeler var.” ifadelerini kaydetti.
TARIM LİSESİ İÇİN GİRİŞİM YAPILIYOR
Basın mensuplarının ‘İlimizde neden bir Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Lisesi yok’ sorusunu da yanıtlayan Yalçın, bu konuda bakanlığa iki defa teklif sunduklarını ancak programa alınmadığını ifade etti. Afyonkarahisar’ın tarım kenti olduğu için ilimize ‘Anadolu Tarım Meslek Lisesi’ çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Yalçın, “Bakanlığa bu konulara da başvurularda bulunduk. İki defa teklif sunduk ama programa alınmadı. Fakat vazgeçmiş değiliz Güzel Sanatlar olsun Spor Lisesi olsun tarım ili olduğumuzdan dolayı Anadolu Tarım Meslek Lisesi için girişimlerimiz devam ediyor. Eğitim kampusumuz proje yarışmasına girdi. Güzel sanatlar lisesini inşallah açmayı düşünüyoruz. Tarım Meslek Lisesi için arsa sorunumuz var. Gazlıgöl yolunda belde sahası içerisinde 150 dönümlük bir alan olacak. Ziraat fakültesi çok uygun bir yer verseler orayı hemen açarız .Boş hastaneleri polis meslek yüksek okulunu hep talep ettik ama alamadık. Bu bizi aşan bir olay oldu. Eğitim kampusu olarak yer bu şahitler kayasını geçince sol tarafta 150 bin metrekare bir alan burayı belediye bize imar değişikliğine giderek tahsis etti. 10 bin öğrencilik bir eğitim kampusu kurmayı planlıyoruz. Bakanlık buranın proje yarışmasına çıktı. Projelerden dereceye girecek projelerden biz seçeceğiz ve biz hangisi uygulansın istersek o uygulanacak. Eğitim kampusunun getirisi ve özelliği biz Anadolu liseleri buralarda toplamak istiyoruz. Arsa olmayınca mahallerdeki okulları ilkokul ve ortaokul haline getirip, liseleri buralardan çekersek ikili eğitimi tek ve rahat eğitime getirmek istiyoruz. Afyon’un elli yıllık eğitim ihtiyacı karşılanmış olacak. Türkiye genelinde 33 ille yola çıkılmış bir proje olacak. Okul binaları konferans salonları kapalı ve açık spor tesisleri yüzme havuzu yaşam merkezleri üniversite kampusundan daha güzel bir alan noktasında daha verimli bir kampus planlıyoruz. Mecidiyedeki köy hizmetleri eski arsasına birkaç okul yapılacak ama kampus olayı çok ayrı bir kavram olacak. Kız meslek lisesi bir ortaokul ve bir okul daha yapılacak. Bizim kampus diye adlandırdığımız yer şahitler kayasının olduğu alanda olacak” şeklinde konuştu.
PARA TALEBİ AZALDI
Okullarda para isteme konusuna da değinen Yalçın, para konusunda okulları sürekli uyardıklarını söyleyerek, şu anda para isteme oranının yok denecek kadar azaldığını kaydetti. Yalçın sözlerine şöyle devam etti; ” İsteyen olursa biz okullarımızı uyarıyoruz. Şuanda para isteme olayı yok denilecek kadar azaldı. Vatandaşlarda zorla para isteme olayı söz konusuysa ki şuanda öyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Okul yöneticilerimize bir hayli yüklendik. Zorla kimseden para almayın 1 kuruş bile olmasın. Veli kendi gönlünden çıkartıp veriyorsa bu bağıştır. Kabul etmeme gibi bir şey söz konusu değildir. Kimseden para isteme gibi bir talebimiz olamadı” dedi.
SİGARA İÇENLERE CEZA
Okullardaki sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında da konuşan Yalçın, okul çevresinde sigara içen öğretmenlere de ceza uygulaması getireceklerini, bununla ilgili çalışmaları başlattıklarını ifade etti. Yalçın, konu hakkında şöyle konuştu; “Sigara içme oranı yaş olarak düşütü. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de sigara. Yeşilay kulüplerimiz var öğrencilerin zararlı alışkanlıklarla ilgili bir takım bilgilendirmeler yapılıyor. Ne yazık ki durumumuz ortada. Biz yine Yeşilay iş birliği içerisinde okullarımıza bu noktada bu tür uyarıları mutlaka yaparız ve yapacağız. Okul çevresinde sigara içen öğretmenlerimize ceza uygulaması getiriyoruz. Okullarımızda sigara içme odaları kaldırıldı. Öğretmenler mümkün değil bunu yapması da belki okul yöneticileri kendi odalarında içenler vardı bunlarla ilgili 3-5 tane ceza uyguladıklarımız var. “dedi.
SİSTEM ÖĞRENİLECEK
Gelişen teknolojinin okullara da yansıdığını söyleyen Yalçın, öğretmenlerin kendilerini sürekli geliştirmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu; ” Öğretmenlerimize 30 yıllıkta olsa bilgisayar kullanım kursunu zorluyoruz. Fatih projesi kapsamında etkileşim tahtası kullanacaklar. Şuanda başlayıp devam eden kurslarımız var. Bu bilgisayar kullanımına yönelik olarak. Şunu söylüyoruz arkadaşlar ya bu teknoloji öğreneceksiniz ya da sistem sizi dışarıya atacak. Burada psikolojik bir durum var. Bunu öğrenen belki kurtarıyor. Öğrenemeyen de o sınıftaki konumunu siz düşünün. Öğrenci biliyor öğretmen bilmiyor. Öğrenci kullanıyor öğretmen kullanamıyor. Öğretmen o aletten o donanım ve makineyle ders anlatması gerekiyor. Eğer öğretmen kullanamıyorsa kendi rızasıyla ayrılması lazım. Eğer ayrılmadıysa kusur bulunursa gerekli işlem o zaman yapılıyor” ifadelerini kaydetti. (Kocatepe)