'Ne iş olsa yaparım' devri bitti

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) Projesi kapsamında düzenlenen kurslarda başarılı olan 18 kursiyere, belgeleri Vali İrfan Balkanlıoğlu ve protokol üyeleri tarafından verildi. Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, artık işyerlerinin nitelikli, uzmanlaşmış, emanete sahip çıkan ve dürüst kişileri tercih ettiğini belirtti Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) Projesi kapsamında düzenlenen kurslarda başarılı olan kursiyerlere belge takdim [&hellip]

“Ne iş olsa yaparım” devri bitti

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) Projesi kapsamında düzenlenen kurslarda başarılı olan 18 kursiyere, belgeleri Vali İrfan Balkanlıoğlu ve protokol üyeleri tarafından verildi. Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, artık işyerlerinin nitelikli, uzmanlaşmış, emanete sahip çıkan ve dürüst kişileri tercih ettiğini belirtti

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) Projesi kapsamında düzenlenen kurslarda başarılı olan kursiyerlere belge takdim töreni, Merkez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleştirildi. Törene Vali İrfan Balkanlıoğlu, ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Abdülkadir Konak, Tümsiad Başkanı Mahmut Emin Birliktir, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İŞKUR İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç ile UMEM Komitesi’nde görev alan kişiler ve kursiyerler katıldı.
VASIFLI ELEMANIN İŞ BULMASI KOLAY
Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, vasıflı elemanların önemine dikkat çekti. Balkanlıoğlu, “Meslek icabı Türkiye’nin hemen her yerinde çalıştım. Buralardaki ortak sorun işsizlik. Kişiler neredeyse iş konusunda uçan kuştan medet umuyorlar. Bizlerden iş isteyenlerin bazıları kendileri gelemezlerse bile anne ve babalarını göndermek suretiyle iş istiyorlardı. Onlara yardımcı olmak bizleri çok mutlu ederdi, fakat bu konuda çok da fazla yardımcı olamazdık. Çünkü gelenlerin hemen hepsi vasıfsız kişilerdi. Böyle insanlara iş konusunda yardımcı olmak çok zor. Ama ‘ben şu işi yaparım’ diyen deneyimli ve işinde usta kişilere yardım ettiğimiz de oldu” dedi.
DEVLET DE YARDIM EDİYOR
UMEM kapsamında verilen eğitimlerin önemli olduğuna dikkat çeken Balkanlıoğlu, “Nitelikli öğretmenlerle, herhangi bir vasfı, mesleği olmayan kişilere kurslar veriliyor. Hal böyle olunca hem işsizler iş sahibi oluyor, hem de iş adamları çalıştırabilecekleri elemanları buluyor. Böylece iki tarafın da yüzü gülüyor. Buna benzer kursların müteşebbisler tarafından açılarak, hizmet içi kurslar gibi eğitimlerle, bilgi donanımlı kişileri çalıştırmalarını istiyorum. Devlet, UMEM kurslarıyla yetinmiyor, kursiyerlere harçlık veriyor, sigortalarını yatırıyor ve o kursiyerlerin eğitiminin ardından çalıştıran müteşebbislere de teşvik veriyor. Bu şekilde çalışan İŞKUR her türlü takdiri hak ediyor. Günümüzde kimse kimseye acıdığı için iş vermiyor. İş veren çalışanın kendisine verimli olmasını istiyor. İşsizlerin hepsi bir iş ahibi olabilmeleri için önce meslek sahibi olmaları gerekiyor. Meslek sahibi olan herkes her yerde iş bulabilir. Ben daha öncede Merkez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine gelmiştim. Buradaki teknolojinin en üst seviyede olan makine ve ekipmanları görünce gurur duydum” ifadelerini kullandı.
KURSLARA 208 KİŞİ BAŞVURDU
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ise, nitelikli işçi bulunması konusunda sıkıntı yaşandığını hatırlatarak “Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak işbirliği içinde eğitim faaliyetleri düzenliyoruz. İştirak ettiğimiz Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri de bunlardan bir tanesidir. Türkiye’de vasıfsız işgücü olduğu halde firmalar nitelikli eleman bulmakta zorluk çekiyor. İlimizde şu ana kadar UMEM Beceri 10 kapsamında 14 kurs açılmıştır, 13’ü bitmiştir, 1’i devam etmektedir. Toplam 208 kişi müracaat etmiştir” dedi.
KURSİYER BULMAKTA SIKINTI VAR
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül ise kursiyer bulmanın zorluğuna dikkat çekti. Gül, “Açtığımız kurslara kursiyer bulma konusunda sıkıntı yaşadık. Bazı iş yeri sahiplerimiz kendi çalışanlarını tekrar kursa gönderdi. İş yeri sahiplerimizin bu konuya sahip çıkmasını diliyoruz” diye konuştu.
ARA ELEMAN İHTİYACI VAR
Törenden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TÜMSİAD Afyonkarahisar Şube Başkanı M. Emin Birliktir de şöyle konuştu: “Madeni Sanatkarlar Odası’ndan 15 kursiyer kurslara katıldı. Esnaf ve sanatkarımız yanlarında 12 işçiye de iş sağladılar. Bu iş birlikteliği bu tür kurslarla devam edecek. ‘Her işi yaparım’ devri bitti. Afyonkarahisar’da ara elaman sıkıntımız var.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme