Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NE BEKLİYORUZ ?

Türkiye’de İstanbul’a ilk defa özel izinle getirilen Hotchkiss ve Mercedes marka iki otomobil, eskilerin sözünü ettiklerinde cennetmekan dedikleri Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülhamid’e hediye edilmiştir.
Hükümdar; Arabayı belirli bir süre kullanır, hoşuna gider. Bir gün özel şoförünü yanına çağırtır ve sorar.
Bu neyle çalışır ?
Petrolle çalışır Sultanım..
Peki, petrol bizde çıkar mı ?
Dışarıdan alıyoruz efendim.
Tamam bu son olsun. Götürün bunu, defedin! Bir daha otomobile binmek istemiyorum. Der.
Çağımız Makine çağı, teknolojik çağ. Zamanımızda en büyük enerji kaynağı petrolden vazgeçmek mümkün değil.
Petrol konusunda, geçenlerde uzman yetkililerden biri; Türkiye’nin petrol denizi üzerinde yüzdüğünden bahsediyor. Yapılan araştırmalarla, elde edilen grevitesi yüksek zengin petrol bulgularına rastlanması ne-ticesi, bu tezin doğruluğu kanıtlamaktadır.
Ama ne yazık ki, gelişmekte olan teknolojiye rağmen; ihtiyacımız olan petrolün tamamını üretemiyor, kullandığımız gazın çoğunu İran, Irak, Rusya, Azerbaycan gibi komşularımızdan alıyoruz.
Gazeteler, Başka bir enerji kaynağı olan kömür üzerinde; Rusya’nın Çin ile anlaşmaya vardığı haberini yazdı. Buna kimse bir şey diyemez. Ticaretin gereği kar temin etmektir. Bizim kömür, konusunda da sıkıntımız var. Çevre temizliği için ithal kömür tercih ettiğimiz biliniyor. Zaruri ihtiyacımız için, çok çalışıp, alternatif enerjiler aramak zorundayız.
Tedbirli davranmanın önemi büyüktür. Lafın sırası gelince: ”Afyon jeotermal enerjinin merkezi” diyor, mangalda kül bırakmıyoruz. Isınmada alternatif kaynak olan jeotermal enerji olduğu halde; Mahalle mahalle doğalgaza kucak açmaktan da geri kalmıyoruz.
Geçtiğimiz günlerde 4. Kent Kurultayı’nın gündeminde; “Yenilenebilir Enerji Yatırımları” konulu toplantı yapıldı. Birbirini tamamlayan iki oturumda: Jeotermal Enerji üzerinde duruldu. Tercihin, Yerli, Yenilenebilir, Ucuz, Çevre dostu, Dışa bağımlılığı olmayan enerji olduğundan bahsedildi.
Hali hazırda, Yap-işlet-devret şeklinde Aydın Germencik’te kurulan 47.4 Megabaytlık jeotermal santralının Türkiye’nin en büyük santralı olduğunu Dünya biliyor. Biz daha yeni öğreniyoruz.
Zaman zaman bilim adamları, teknikerler, uzmanlar gelir. Toplantılar, bilgi aktarımı yapar. Jeotermalin Elektrik üretimi ve ısısından yararlanma üzerinde durulur. Ne bakanı, ne de Milletin vekili, bu ilmi toplantıda bulunmaz, bunların elinden tutan olmazsa; Bu durum, tabi ki, hayata geçmez. Anlatılanlar, anlatıldığı yerde kalır. “Keller yağırlar, biribirini ağırlar.”
Dört tane otele su verilir. Bir kısım bölgeler jeotermal kaynaktan istifade ettirilir. O kadar. Daha ileri gidemez. Sebeb: Ya su yetmez, ya fazla ödenek gerekmez.
Dünyanın dörtte üçü su. Biter diye korkmayın. Avuç avuç petrole, doğalgaza, kömüre para vermek yerine hiç olmazsa, kendi imkanlarımızla elektrik üretip enerjisinden, faydalanmağa bakalım.
Lütfen, Böyle Düğüne, Böyle Bayrama katılın milletimin vekilleri.
Susuz kaldım, pınar başında.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER