• Haberler
  • Genel
  • 'Ne Acıdır Ki Hala Daha İnsanca Koşulların Mücadelesini Veriyoruz'

'Ne Acıdır Ki Hala Daha İnsanca Koşulların Mücadelesini Veriyoruz'

Genel Sağlık-İş Sendikası Afyonkarahisar İl Temsilcisi İsmail Sayın, sağlık emekçilerinin 2025'de halen daha insanca koşullar için çabaladığını belirtti. Sayın, 'Sağlık emekçileri 2025 yılında ne acı ki hala insanca yaşam ve çalışma koşullarına kavuşma mücadelesi vermektedir.' dedi.

Genel Sağlık-İş Sendikası Afyonkarahisar İl Temsilcisi İsmail Sayın, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili basın açıklaması yaptı. 

“YÖNETMELİK 1 KASIM’DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ”

“Bu yönetmelik hekimleri tükenişe, halkı niteliksiz sağlık hizmetine mahkûm etmektedir. İş güvencesiz bırakılan ve mesleği itibarsızlaştırılan sağlık çalışanları işini yapmak istiyor.” diyen Sayın, “30 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazetede ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ve ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayımlanmış ve bu yönetmelik 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Türk Hukuk Sisteminde mevzuat değişikliği herhangi bir hususu düzenlemeye yarar kurallar içermelidir. Dolayısıyla bir mevzuat değişikliğinin hiçbir amaca hizmet etmemesi gibi bir durum söz konusu olamamaktadır.

Bu Aile Hekimliği Yönetmelik değişikliği ne halk sağlığını ne de sağlık emekçilerini korur niteliktedir. ‘Eziyet Yönetmeliği’ şeklinde nitelendirdiğimiz bu düzenleme aile çalışanlarının meslek onurunu itibarsızlaştırmakta, çalışma koşullarını ağırlaştırmakta, iş güvencesini zayıflatmakta ve hak edişlerini azaltmaktadır. Bu durum çalışma barışını olumsuz etkilemekle kalmayıp, sağlık hizmetlerinin niteliğinin de zayıflamasına sebebiyet vermektedir.” dedi.

“TALEPLERİMİZ KARŞILANMAYACAK TALEPLER DEĞİL”

Sağlık Emek Meslek Örgütleri olarak aldıkları kararlarla, Kasım ve Aralık aylarında iş bırakma eylemleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Sayın, “Ancak Sağlık Bakanlığı bu haklı taleplere kayıtsız kalmıştır. Taleplerimizi tekrar dile getirmeye devam ediyoruz. Taleplerimiz karşılanmaz, yönetmelik geri çekilmezse dile getirmeye de devam edeceğiz. Aile Sağlığı Merkezleri kamu tarafından yeterli düzeyde fiziki ve teknik olarak donatılmalıdır, binalar kamulaştırılmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetleri önceliklendirilerek ekip anlayışını temellendiren bir sistem kurulmalıdır.

Her geçen gün artan iş yüküne karşı, kadrolu ve güvenceli hemşire, ebe, teknisyen istihdamı arttırılmalıdır. Sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak en düşüğü yoksulluk sınırı üzerinde olacak şekilde tek kalem maaş ödemesi yapılmalıdır. Sağlık emekçileri 2025 yılında ne acı ki hala insanca yaşam ve çalışma koşullarına kavuşma mücadelesi vermektedir. Bu siyasi iktidarın ayıbıdır. Sağlık hizmeti lütuf değil temel insan hakkıdır.

Bu hakkın gasp edilmesine Genel Sağlık-İş olarak izin vermeyeceğiz. Halkın sağlık hakkı ve meslek onurumuzu savunma kararlılığımızla, 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde tüm yurtta beş günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiriyoruz. Eziyet haline gelen bu yönetmeliğin iptal edilmesi için mücadelemiz sürecektir. Sağlık sisteminde yapılacak mevzuat değişiklikleri sağlık emek meslek örgütlerinin görüşleri alınarak ortak akılla hazırlanmalı, toplum sağlığını öncelik kılan, sağlık hizmetlerinde emek verenlerin hak kayıplarını önleyen değişiklikler olmalıdır.

Bizlerden görüş almak bir kenara dursun, taslak yayımlandığından bu yana bahsi geçen yönetmeliğin yürürlüğe girmemesi için girdikten sonra ise uygulanabilir bir mevzuat olmadığına ilişkin bütün çabalarımız karşılık bulamamıştır. Taleplerimiz karşılanamayacak talepler değildir. İnsanca yaşayabileceğimiz ve çalışabileceğimiz sağlık sistem& yaratmak Devletin bizlere borcudur. Amacımız ‘siz, biz’ şeklinde ayrıştırmalar olmaksızın, Sağlık Bakanlığının, sağlık emekçilerin ve halkın nitelikli, eşit, ulaşılabilir ve parasız sağlık hizmeti almasını sağlayacak ulusal, kamucu, halkçı sağlık politikalarını yeniden hayata geçirilmesi çağrımızı defaatle belirtmektir.” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme