Naylon Fatura Nedir?

Mevcut kanunlarda naylon fatura şeklinde bir fatura tanımı olmazken, ticari hayatta sahte fatura, muhteviyatı nedeniyle yanıltıcı belge anlamlarında kullanılıyor. Halk arasında kullanılan ismiyle naylon fatura nedir?

Sahte (Naylon) Fatura Nedir?
Gerçekte herhangi bir muamele veya durum oluşmamasına rağmen sanki varmışçasına hareket ederek gerçek dışı belge düzenlenmesi sahte fatura olarak adlandırılır. Sahte fatura düzenleyen kişiler vergi kaçakçılığı suçundan ceza alır.
Sahte Fatura Düzenlemenin Cezası Nedir?
Sahte fatura düzenleyen kişilere ceza davası uyarınca vergi kaçakçılığı suçuna yönelik yaptırım uygulanır. Bu durumda somut olayın durumuna göre faile 3-8 yıl aralığında hapis cezası verilebilir.
Sahte Fatura Düzenleyen Hangi Mahkemede Yargılanır?
Sahte fatura düzenleyen kişiler ceza davası uyarınca yargılanacağından bu davaların kamu davası olma özelliği bulunur. Asliye Ceza Mahkemesi vergi suçlarında yargılamayı yapan mahkemedir.
Sahte Faturadan Korunmak için Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Faturanın sahte olduğu ne yazık ki anlaşılamaz. Bu cevabı sahte faturayı bilmeden kayıtlarına almış olanları düşünerek veriyoruz. Yoksa bilerek kullananlar, kayıtlarına soktukları belgenin sahte olduğunu zaten bilmektedirler. Faturanın sahte olduğunu anlayamayabilirsiniz ancak sahte faturadan korunabilmek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz;
Mal ve hizmet aldığınız kişilerin gerçekten böyle bir faaliyeti olup olmadığından emin olun. Gerekirse işyerlerini görün.
Maliye bakanlığının https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp adresinden E-Vergi Levhası ve vergi sicil no sorgulamalarını yaparak, faal olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca mal alışı yaptığınız firmaların da web sitelerini kontrol ediniz. Artık nerdeyse bütün faal şirketlerin web sitesi bulunmaktadır.
Adres, telefon ve internet bilgilerini kontrol edin. Vergi numarasının yanında SSK işyeri No, Ticaret Sicil No gibi bilgilerini de isteyin.
Mal veya hizmet aldığınız kişinin size verdiği faturanın kendisine ait olup olmadığına dikkat ediniz. Örneğin size kendi firması yerine mal aldığım yerden veya da başka bir firmadan fatura kestireceğim diyorsa o fatura sahte olabilir, kabul etmeyin. Mükelleflerin en çok başını ağrıtan olaylardan biridir.
Mal veya hizmet alımının gerçekliğini göstermek açısından gerçekten alınan malın fiilen alındığını ispatlayan varsa hamaliye belgesi, kantar fişi, ambar ve nakliye faturası, taşıma irsaliyesi, sevk irsaliyesi, taşıma sigortası, soğuk hava deposu faturası, konşimento vb. gibi belgeleri muhafaza edip, bu belgeleri alınan mal faturası ile ilişkilendiriniz. Hatta alınan mal ticaret borsasında tescil suretiyle alınıp satılmakta olan mallardan ise bu malların borsada tescil ettirilmiş olmasını tercih ediniz.
Tutarı ne olursa olsun bütün ödemelerinizi banka üzerinden gerçekleştirin. Banka dekontunuz sizin en büyük ispatınızdır. Banka aracılığıyla yapılan ödeme sırasında düzenlenecek belgede satıcının adı-soyadı/unvanı ile vergi kimlik numarasının doğru olarak yazılması önem arz etmektedir. Şirketlere yapılacak ödemeleri ortaklar hesabı yerine şirket hesabına yapınız. Ayrıca ödemenin çekle yapılmış olması halinde de hamiline yazılı çek yerine nama yazılı çeki tercih ediniz. Kısaca ticari faaliyetlere konu ödemeleri elden ve nakden değil, ispat gücü taşıyan; mükellef adına, yazılı çek, bono ve kaydi para (banka hesabına virman, havale, posta çeki) ile yapınız.
Aldığınız faturaların altında, o faturayı basan matbaanın telefon ve vergi no bilgileri bulunur. Bu bilgileri teyit etmek için o matbaayı arayın.
Sürekli çalışmadığınız, tanımadığınız firmalar ile mümkün olduğunca sözleşme yapıp, karşı firmalardan belgeler isteyiniz ve bu belgeleri saklayınız.
Çalıştığınız firmaların devlete bildirmiş olduğu beyanlarını inceleyiniz.
Tüm bunlara rağmen sizi şüphelendiren bir durum varsa fatura aldığınız mükellefin, o aya ait KDV tahakkukunu isteyin. En az size kestiği fatura kadar beyanda bulunmuş mu bakın.

Bakmadan Geçme