'Narinlerimizi ve Sılalarımızı Korumalıyız'

Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, çocukla kurulacak iyi iletişimin hem cinsel istismarın hem de akran zorbalığının önüne geçeceğini vurguladı. Şenbabaoğlu, 'Çocuk bu eğitimi yalnızca anne-babadan almalıdır. Narinlerimizi, Sılalarımızı ve evlatlarımızı korumalıyız.' dedi.

Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi’nden Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, son günlerde Türkiye genelinde ard arda meydana gelen çocuk istismarı ve üzücü haberlerin toplumu sarstığını belirtti.

“ÇOCUKLARA KENDİSİNİ NASIL KORUYACAĞINI ANLATIN”
Anne-babaların çocuklara kendilerini koruyabilmeleri için öğretmeleri gereken şeyleri ihmal etmemeleri zorunluluğunu hatırlatan Şenbabaoğlu, “Çocuklarımıza kendini korumayı nasıl öğretiriz? Öncelikle çocuklarınıza dört özel bölgeyi anlatın. Dudakları, bacak arası, poposu ve göğüsleri. Bu bölgeleri anlatırken iç çamaşırı kuralını koyabilirsiniz. Çok basit; başkaları çocukların iç çamaşırlarına ve çamaşırın iç kısmındaki bedenlerine dokunamazlar. Çocuklar da aynı şekilde başkalarının bu yerlerine dokunmamalıdır. Bu bölgeler daha özel olduğu için iki kat çamaşır giydiğimizi anlatabilirsiniz. ‘Dokunulması yasak olan yerlerim’ refleksi ile çocuklar 4 yaşından itibaren vücutlarının belli bölgelerine dokunulmasından rahatsız olmaya başlamalıdır. Çocuk eş, dost ve akrabalar tarafından cinsel organlarına dokunularak, öperek, vurarak sevilmemelidir.” ifadelerine yer verdi. İyi ve kötü bedensel temas konusunda çocuklar, uygun ve uygunsuz bedensel temasın farkını her zaman ayırd edemeyebilmektedir. Bu sebeple, çocuğa, başkalarının onun vücudunun özel kısımlarına bakmasının veya dokunmasının ya da bunu istemesinin doğru olmadığını söyleyin. İç çamaşırı kuralı ile, çocuklara çok açık, anlaşılır ve hatırlanması kolay bir sınırı öğrenmelerinde yardımcı olur; bu sınır iç çamaşırıdır.” ifadelerine yer verdi.
 

“SOYUNMA VE GİYİNME SIRASINDA ÇOCUKTAN İZİN ALINMALI”
Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, konu ile ilgili değerlendirmesine şöyle devam etti: “Soyunma ve giyinmede yalnızlık ilkesi gereği çocuklarımızın üstünü değiştirirken izin almalısınız. Bu hareket izinsiz veya zoraki yapıldığında yanlış olduğunu fark edecek ve kaçma ya da izin vermeme gibi ‘’Kendi Bedenini Koruma Refleksi’ oluşacaktır. Vücudum görünmemeli hissinin oluşması için çocuğun bedenine yönelmiş bakışlardan rahatsız olacak refleksi kazanması için 4 yaşından itibaren ortalık yerde çıplak dolaşmamayı öğrenmesi gerekir. Çocuk banyoda çıplak olmamalı, tuvalete beraber girilmemeli. Bunlar çocuktaki mahremiyet algısı için gerekli ve öğretilmesi gereken kurallardır. Dört yaşından sonra anne baba çıplak olarak çocukla aynı banyoda bulunmamalı. Yedi yaşından sonra çocuğun genital bölgelerinin başkasınca görünmesine izin verilmemelidir.”
 

“İYİ SIRLA KÖTÜ SIR ARASINDAKİ FARK ANLATILMALI”
İyi sırlar ve kötü sırlar başlığında bilgiler veren Şenbabaoğlu, şunları kaydetti: “Gizlilik, cinsel istismar yapan kişilerin en sık başvurdukları taktiklerden biridir. İşte tam bu sebeple, çocuklara iyi sırla kötü sır arasındaki farkın anlatılarak bir güven ortamının yaratılması önemlidir. Çocukları endişelendiren, rahatsız eden, onları ürküten ya da üzen tüm sırlar kötü sırdır ve saklanmamalıdır. Tam tersi güvenilir bir yetişkine anlatılmalıdır. Kötü sır ise çocuğu üzen ve endişelendiren bir şey iyi sır örneğin, bir sürpriz doğum günü partisi gibi arasındaki farkı çocuğa anlatırken kullanılabilir. Anne ve babalar, çocuğu, kötü sırları kendileriyle paylaşması için teşvik etmelidir. Çocuğumuz apar topar bir yere taşımamalıyız. Ebeveynler çocukları için fiziksel baskıya direnme refleksi oluşturmalıdır. Bu durum çocukta ‘apar topar götürülmenin’’ normal olduğu algısı oluşturmaması için önemlidir. Biri bu şekilde davrandığında tepki göstermesi ya da uzaklaşması gerektiğini öğretmiş olursunuz. 7 yaşından sonra çocuğun odasına girerken anne baba bile izin almalı. Giyinip soyunurken izin alarak yardım edilmeli. ‘İzin verirsem kabul edilirsin’’ algısı oluşturmak adına önemlidir.”
 

“FARKINDALIK İSTİSMARI VE AKRAN ZORBALIĞINI ÖNLER”
Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, çocuklarla iyi bir iletişim kurma yolunun cinsel istismarı engellemenin anahtarı olduğunun altını çizdi. Şenbabaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İyi bir iletişim, çocuğa karşı açık olmayı; kararlılıkla hareket etmeyi; çocuğun etrafında dürüst, dostça ve aşağılamayan bir atmosfer yaratmayı gerektirir. Çocuğun anlayabileceği şekilde cinsel konular ve çevreden gelebilecek zararlar konusunda abartılı olmayacak şekilde uyarmamız da faydalı olacaktır. Unutmayınız bu eğitimi ve kendini koruma durumlarını siz öğretemezseniz çocuğunuzun bu konuda farkındalığı olamayacaktır. Farkındalık cinsel istismarı önlediği gibi akran zorbalığına maruz kalmasının da önüne geçecektir. Çocuk bu eğitim yalnızca anne-babadan almalıdır. Narinlerimizi, Sılalarımızı ve evlatlarımızı korumalıyız.”

Bakmadan Geçme