Nargileye izin verilmediği iddiası gerçek dışı

Afyonkarahisar Valiliği'nden yapılan açıklamada, Valilik makamınca, nargile sunumu yapan işletmelere izin verilmediği şeklinde, söylem ve kamuoyu oluşturma çabalarının gerçeği yansıtmadığı açıklandı   Afyonkarahisar Valiliği'nden yapılan açıklamada, Tütün Mamulleri denetiminin, İl Tütün Kurulu tarafından belirlenen kurum görevlilerince yapıldığı bildirildi. 39 İŞYERİ BİLGİLENDİRİLDİ Afyonkarahisar'daki Tütün Mamulleri denetiminin İl Sağlık Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü'nce ortaklaşa [&hellip]

Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada, Valilik makamınca,
nargile sunumu yapan işletmelere izin verilmediği şeklinde, söylem ve kamuoyu oluşturma çabalarının gerçeği yansıtmadığı açıklandı

Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada, Tütün Mamulleri denetiminin, İl Tütün Kurulu tarafından belirlenen kurum görevlilerince yapıldığı bildirildi.
39 İŞYERİ BİLGİLENDİRİLDİ
Afyonkarahisar’daki Tütün Mamulleri denetiminin İl Sağlık Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütüldüğü belirtilen açıklamada, “Bu kapsamda ilimiz merkez ve ilçelerinde faaliyet yürüten cafe, büfe, tekel bayisi, restoran gibi v.b. işletmelerde denetimler yapılmaktadır. ‘Sigara, tütün ve tütün mamulleri satan, içilen veya içilmesine izin verilen, nargile sunumuna’ yönelik birçok ziyaret, denetim ve kontrol yapılmış, yapılmakta ve yapılmaya devam edilmektedir. İl merkezinde, Aralık 2019’da yapılan denetimler esnasında ‘Nargile Sunumu Yapan’ 39 işyerine yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirme yapılarak, gerekli tebligatları yapılmıştır. Geçen süre zarfında aynı işletmelere Şubat 2020’de yapılan denetimlerde, bir işletmeye ‘İzin ve ruhsat almadan’ nargile sunumu yapmaya devam ettiği için cezai işlem uygulanmıştır.” denildi.
TARAFLARIN ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİ ALINDI
25 Şubat tarihinde Valilik Toplantı Salonunda Vali Mustafa Tutulmaz’ın Başkanlığında, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Tütün Kurulu Üyeleri, Kafe ve Restoranlar Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile esnaf temsilcilerinin de katılımıyla değerlendirme ve istişare toplantısı yapıldığı kaydedilen açıklamada, “Değerlendirme ve istişare toplantısında dernek üyelerine ve esnaf temsilcilerine yasal mevzuat, ruhsat ve izin belgelerinin yanında özellikle ‘Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi’yle ilgili yapılan, yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı ve detaylı bilgilendirmeler yapılarak onların görüş, öneri, istek ve talepleri dinlenildi. İl merkezi ve ilçelerinde faaliyet yürüten işletmelerin, nargile sunumu yapabilmesi için, ‘Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi’ alması zorunludur.” ifadelerine yer verildi.
İZİN VERİLMEDİĞİ İDİDASI GERÇEK DIŞI
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
“İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce verilen bu belge için, Belediye Başkanlığınca da ‘işyeri uygunluk belgesi’ tahsis edilmektedir. İlde mevzuatın aradığı belgelerini tamamlayan ve şartlarını sağlayan işletmelere gerekli ruhsatın verilmesinde herhangi bir engel bulunmuyor. Ayrıca idarenin eylem ve işlemleri yargı denetimine tabi olduğundan, ilgili izni vermeyen kamu kurumları hakkında İdare Mahkemesine başvurulabilmektedir. Hal ve durum böyle iken, Valilik makamınca, nargile sunumu yapan işletmelere izin verilmediği şeklinde, söylem ve kamuoyu oluşturma çabaları gerçeği yansıtmamaktadır.”

Bakmadan Geçme