Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAMAZIN FARZLARINDAN OLAN SECDE ŞÖYLE YAPILIR:

Resûlullah’ın, “alın (la beraber burun), iki el, iki diz ve iki ayakuçları olmak üzere yedi kemik üzerine secde etmekle emrolundum” (Tecrid-i Sarih) hadisi gereği secdede yedi uzvun yere değmesi gerekir. Alınla birlikte bunun da değdirilip değdirilmeyeceği konusunda tam bir görüş birliği olmamasına rağmen; hadisi rivayet eden Abdullah b. Abbas, Hz. Peygamberin alnını gösterirken burnunu da işaret ettiğini bildiriyor.
• Secdede el ve ayağın kıbleye doğru olması gerekir. Yukarıdaki hadis gereği secdede burun dâhil sekiz organ yere değdirilir. Göğsü ve dirsekleri yere değdirmemek, büzülmeyip kolları açık tutmak ve düz durmak sünnettir. Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuruyor:
“Sizden biriniz secde ettiği vakit elerini köpeğin döşediği gibi (yere) döşemesin, uyluklarını birleştirsin” (Ebu Davud) Secdede ayaklar, parmak uçları yere değecek şekilde dik tutulur. Secde anında ayaklar yerden kaldırılmaz. Secdeye giderken önce dizlerin sonra ellerin yere koyulması gerekir. Secdeden kalkarken de elleri dizlerden önce kaldırmak gerekir. (Bu konuda yaşlılara, hasta ve özürlülere kolaylık vardır)
Ebu Hureyre ( r.a.) şöyle anlatıyor:
“Bir defa Resûlullah (s.a.v.) mescide girdi. O sırada biri de mescide girip namaz kıldı. Sonra Rasûlullaha gelip selam verdi. Resûlullah (s.a.v.) selamı aldıktan sonra:
• “Dön de baştan kıl. Çünkü sen namaz kılmış olmadın, buyurdu. O kişi dönüp evvelce kıldığı gibi namazı tekrar kıldı. Sonra gelip Resûlullah’a selam verdi. Yine:
Dön yeni baştan kıl. Çünkü sen namaz kılmış olmadın, buyurdu. Bu üç kere oldu. Nihayet o kimse:
Seni gönderen Allah’a yemin olsun ki, bunun başka türlüsünü bilmiyorum, bana doğrusunu öğret, dedi. Bunun üzerine Resûlullah buyurdu ki:
Namaza durduğun vakit başlama tekbirini al. Sonra ne kadar kolayına gelirse o kadar Kur’an oku. Sonra rukuya var, mutmain oluncaya kadar dur. Sonra başını kaldırıp ayakta büsbütün doğruluncaya kadar dur. Sonra secdeye var, mutmain oluncaya kadar kal. Sonra başını kaldır, mutmain oluncaya kadar otur. Bunu namazın bütününde böylece yap.” (Buharı, Ebu Davud, Nesai)
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Namazını kılan kişi rükû ve sücudunu tam olarak yaparsa namaz ona şöyle dua eder: (Hakkımı tam vermekle) Beni koruduğun gibi Allah’ta seni korusun.”
Rükû ve sücudunu tam olarak yapmayana (tadili erkâna riayet etmeyene) ise namaz şöyle der:
“Beni noksan kılarak harcadığın gibi, Allah ta seni harcasın. Sonra bu namaz yırtık paçavra gibi dürülüp kıyamette sahibinin yüzüne karşı atılır.” (Ebu Davut. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/694)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER