Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAMAZIN FARZLARI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 21 Ocak 2010 Perşembe 02:00:00
  Ettahıyyâtü lillâhi ve’s-salâvâtü ve’t-tayyibât. Esselâmü aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihıyn. Eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh.
“Mal, beden, lisan ile olan bütün ibâdetler Allah’a mahsustur. Ey Nebî! Allah’ın rahmet ve bereketi üzerine olsun. Allah’ın selâmı üzerimize ve sâlih kulların üzerine olsun. Şehâdet ederim ki, Allah’dan başka ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki, Muhammed (asm) Allah’ın kulu ve Resûlüdür.”
NAMAZ NASIL KILINIR
Namazlar daha önce yazdığımız üzere farzlarına, vaciblerine, sünnetlerine ve adabına riayet edilerek şöyle kılınır:
1) Sabah Namazı
Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak için: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya”, diye niyet edilir. (kalben niyet etmekte yeterlidir) Hemen eller yukarıya kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır. Ondan sonra eller bağlanır ve “Sübhaneke allahümme ve bihamdike ve tebarekesmüke ve tealâ ceddüke ve la ilahe gayrük” duası okunur. Arkasından “Eûzübillahimineşşeytani’r-racim Bismillahirrahmanirrahim” diyerek eûzü besmele çekilip Fatiha suresi okunur sonra “Amîn” denir ve bir miktar daha Kur’an okunur. Bir miktardan maksat, en az bir sure veya en az üç kısa ayet veya kısa ayete denk bir ayettir.
Arkasından “Allahu Ekber” deyip rükûa varılır. Bu halde en az üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azîm” (Büyük Rabbimi tesbih ederim-anarım) denir. Sonra “Semiallahülimen hamideh” (Allah kulunun hamdini işitir) denilerek ayağa kalkılır. Ayakta “Allahümme rabbena ve lekelhamd” (Ey Rabbimiz biz ancak sana hamd ederiz, hamd senin içindir)denilir. Ondan sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye varılır. Secde halinde de üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” (Yüce olan Rabbimi anarım) denir. Sonra “Allahu Ekber” denilerek kalkılır ve dizler üzerine oturulur ve bir tesbih miktarı durulur. Yine “Allahu Ekber” denilerek ikinci secdeye varılır. Bunda da üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denilir. Bununla bir rekat bitmiş olur.
Namaz kılarken özellikle tadili erkana riayet etmek gerekir. Özellikle rükudan doğruluşta belimizin iyice doğrulmasına dikkat etmeliyiz. Bu vaziyette iken yani ayakta iken ‘Rabbenâ lekel hamd’ deyinceye kadar beklemeliyiz.
Birinci secde ile ikinci secde arasını ‘sübhanallah’ diyecek kadar ayırmalıyız. Bunlara dikkat edilmezse namaz fasit olur.
Bu ikinci secde arkasından “Allahu Ekber” denilerek ikinci rekata kalkılır. Tam ayakta iken yalnız besmele çekilir. Fatiha suresi ve bir mikdar daha Kur’an okunur. Birinci rekatta olduğu gibi, rükû ve secde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ki, buna “Ka’de = oturuş” denir. Burada “Ettehiyyatü lillâhî ve Allahümme Salli ve Barik, Rabbena atina” diyerek dualar sonuna kadar okunur. Sonra “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sağ tarafa ve yine “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sol tarafa selam verilir. Böylece iki rekatlı namaz bitmiş olur. Benzerlik bakımından, sabah namazının iki rekat sünneti ile farzının, öğle namazının son iki rekat sünneti ile akşam ve yatsının ikişer rekatlık sünnet namazlarının kılınışı aynıdır.
Bütün bu tekbirler, tesbihler ve kıraatlar, yalnız namaz kılanın işitebileceği bir sesle gizlice yapılır.
Namazda erkekler ellerini kulak memelerine değecek şekilde, kadınlar göğüs hizalarına kadar kaldırırlar. Kıyamda erkekler sağ ellerini sol elleri üzerine gelecek şekilde göbekleri üzerine, kadınlar göğüsleri üzerine bağlarlar.
Sabah Namazının iki rekât Farzına gelince: Önce yalnız erkeklere mahsus olmak üzere ikamet getirilir. Sonra “Bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. Eller kaldırılarak “Allahu Ekber” diye namaza başlanıp eller bağlanır. Sabah namazının sünnetinde bildirildiği gibi iki rekat kılınır ve tamamlanmış olur. Yalnız sabah namazlarının farzlarında Fatiha’dan sonra biraz fazla Kur’an okunması sünnettir. Bu sünnetin (ezberi olanlar için) en az derecesi kırk ayettir. Bununla beraber üç kısa ayet de okunması caizdir. Vaktin çıkmasından korkulduğu zaman az ayet okunur. Öyle ki, yalnız Fatiha ile veya birkaç ayet ile yetinilir. Sabah namazının farzında birinci rekatta Fatiha’dan sonra okunacak sure ve ayetlerin ikinci rekata göre biraz daha uzun olması sünnettir. Yalnız başına bu sabah namazının farzını kılan kimse, tekbirleri ve “Semiallahu limen hamideh” cümlesini, Fatiha’yı ve ekleyeceği ayetleri aşikare-açıktan sesli olarak okuyabilir.
2) Öğle Namazı
Öğle namazının ilk dört rekat sünnetinin evvelki iki rekatı, tam sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılınır. Yalnız bunda niyet “Bugünkü öğle namazının ilk sünnetine” diye yapılır. Bir de bunda ikinci rekattan sonraki oturuş, son oturuş değil, birinci oturuş (ka’de) olduğundan bu oturuşta yalnız “Tahiyyat” okunur. Sonra “Allahu Ekber” deyip ayağa kalkılır. Yalnız Besmele, Fatiha ve bir mikdar da Kur’an okunarak yukarda bildirildiği şekilde, rükû ve secde yapılır. Ondan sonra dördüncü rekat için “Allahu Ekber” denilerek ayağa kalkılır.
(Devamı Yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER