Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZIN FARZLARI – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 14 Ocak 2010 Perşembe 02:00:00
  Setr-i avret, hem Allahîn, hem de mahlûkatın hakkıdır. Bu sebeble, kendinden başka kimsenin bulunmadığı yerde de kişinin örtünmesi gerekir.
Necasetin giderilmesi, kendisine bakması helâl olmayan kimsenin yanında avretini açmadan mümkün olmuyorsa, namaz necasetli elbise ile kılınır. Zira avretin açılması nehyedilmiş (yasaklanmış)tır. Necasetin giderilmesi ise, emredilmiştir. Bir işte emir ile yasak bir araya gelse, yasağı yerine getirmek gerekir. Pis olan elbise ile namaz kılmak, çıplak kılmaktan daha uygundur. Çünkü necasetli elbise ile namaz kılmak, çıplak namaz kılmaya tercih edilir. Elbise ve iç çamaşır değiştirirken de euzü besmele çekerek şeytanın şerrinden korunmak gerekir.
Bir kimsenin temiz elbisesi olduğu halde, karanlık bir odada çıplak olarak namaz kılması câiz olmaz.
Erkeklerin de avret yerlerini belli edecek kadar ince elbise giyinmeleri haramdır. Altta kalın bir gömlek veya iç çamaşır bulunuyorsa, buna cevaz verilmiştir.
Kadınların vücut hatlarını iyice belli edecek kadar dar ve ince elbise giyinmeleri de tahrîmen mekruhtur Altını belli edecek şekilde ince veya naylon gibi şeffaf elbiselerle avret yerleri örtülmüş sayılmaz.
Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöylebuyuruyor: “Cehennemliklerden iki sınıf vardır ki, ben onları dünyada görmedim: Binincisi ellerindeki öküz kuyruğu gibi kırbaçlarla halkı kırbaçlayan kimselerdir. İkincisi giyinmiş çıplak, kalçasını oynatarak, kırıtarak, salınarak yürüyen, başları DEVE HÖRGÜCÜ gibi kadınlardır. Bunlar cennete giremezler, onun kokusunu da alamazlar. Halbuki onun kokusu çok uzun mesafeden alınır.” ( Müslim, Libas, 125 ; Cennet:52), Celal Yıldırım, Ahkam Hadisleri cilt 2: 715 ) Bu hadis-i şerfite de görüldüğü gibi, vücudun azalarını belli edecek derecede ince ve dar elbiseleri giyenleri Peygamber Efendimiz “GİYİNMİŞ ÇIPLAKLAR” olarak nitelendiriyor. Yine saçların tepeye öküz kuyruğu gibi dikkat çekilecek şekilde bağlanması dinen uygın olmayıp, böyle kadınların Cennetin kokusunu dahi duyamayacağı belirtiliyor.
Avret sayılan âzanın 4’te birinden az olan açılmalar, namazı bozmaz. Dörtte birin üzerindeki açılmalar ise, namaza mâni olur.
Namazda iken avret yeri açılsa da hiç beklemeden açılan yer kapatılsa namaz bozulmaz. Bir rükün miktarı, yani üç kere sübhânallah diyecek kadar bekledikten sonra kapatılsa, namaz bozulmuş olur. Bu örtünme işi tek elle yapılmalıdır. Çift elle yapılan hareketler, amel-i kesire girer ve namazı bozar.
Örtünecek kadar elbise bulamayan kimse, namazını ayaklarını kıbleye uzatıp oturarak îma ile kılar. Ayakta dahi îma edebilir. Fakat efdal olan oturarak kılmaktır.
Erkeklerlerin ipek elbise ile namaz kılması câiz değildir. Ancak ipekten başka giyecek elbise bulamayan kimse, ipek elbise ile de namazını kılar. Çıplak olarak kılmaz.
Erkeklerin elbiselerini giyinmiş ve başlarına takke örtmüş olarak namaz kılmaları müstehabdır. Yalnızca avret yerleri kapalı olarak namaz kılmak câizse de, mekruhtur yani harama yakındır. Zaruret halinde ise kerahet yoktur. Yani bir ferdin yalnız avret yerlerini örtecek kadar elbisesi varsa onunla namaz kılabilir.
Kadın bedeninin tamamı avrettir, ancak yüzü ve iki eli müstesna. Ayaklarının avret olup olmadığı hakkında iki rivayet vardır. Ebû Hanîfe’ye göre avret değildir. Çünkü birtakım ihtiyaçlar karşısında kadının yürümesi gerekmektedir ki, her zaman örtülü bulundurması çok zordur. Hem yüz ve eller şehevî duyguyu daha çok tahrik edebilir. Onlar avret olmadığına göre, ayakların da avret olmaması gerekir. (el-İhtiyar li-Ta’lili’1-Muhtar: 1/48, 156.)
Ergenlik çağına girmiş olan kadının namazda mutlaka başını örtmesi gerekir. Aksi halde namazı kabul olunmaz.
Kadının geceliğiyle namaz kılması caizdir, yeter ki uzun olup ayaklarının üstünü örtecek kadar uzun olsun.
Kadının ayaklarının üstü avrettir.
Kadınların entarilerinin de ayaklarını örtecek kadar uzun olması vâcibdir. Ancak bundan az kısa olur da kalın çarapla ayaklar örtülürse, buna cevaz verilmiştir.
Erkeğin ipekli elbise giymesi ve ipekli elbise ile namaz kılması haramdır. Kadın ipekli elbise giyebilir. Yine gaspedilmiş elbise ile namaz kılınmaz. Ya mekruhtur, ya da haramdır.
İbn Ömer (r.a.)dan yapılan rivayette: “Kim on dirhem bir elbise alır da onda bir dirhem haram bulunursa o elbise üzerinde bulunduğu sürece Allah onun hiçbir namazını kabul buyurmaz.”
İbn ömer (r.a.)’dan bunu söyledikten sonra iki parmağını kulaklarına sokup şöyle dedi: “Bunu eğer Resulüllah’ın (a.s.) buyurduğunu işitmedimse ikiniz de sağırlaşın! (Ahmed: 2/98.)
İstikbâl-i Kıble Ne Demektir?
Namazı, kıble denilen Mekke’de bulunan Kâbe-i Muazzama’ya yönelmek suretiyle kılmak demektir.
Kıble, sadece Mekke-i Mükerreme’deki taş binadan ibâret değildir.
Şeriata göre kıble, Kâbe’nin üstünden ta Arş’a, altından ise Ferşe kadar uzanan nuranî bir sütun ve direktir.
(Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti