Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZI SADAKA VE ZEKÂT İLE DESTEKLEMEK

Muharrem Günay 24 Ocak 2011 Pazartesi 02:00:00
  Kur’an-ı Kerim’de. Zekât, 28’i namazla birlikte olmak üzere 32 yerde zekât emri bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli âyetlerde geçen “infâk” emri zekâtı da kapsamaktadır. Zekâtın üzerinde bu kadar çok durulması onun dinimizde büyük önem taşıdığını göstermektedir bir çok ayeti kerimede zekat verilmesi emredilmiş, hakkıyla zekatı verenler övülmüş ve kıyamet gününde büyük mükafatlara nail olacakları müjdelenmiştir. Zekât verme emrinin hemen namazın ardından, namazla birlikte emredilmesi “egimissalate ve êtüzzekat” önemi açısından ayrıca dikkate değerdir.
Yüce Allah, “Ellezîne yü’minûne bilğaybi ve yügîmûnessalâte ve mimmâ razagnâhüm yünfigûn”(Bakara/3) “Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah yolunda harcarlar.” Dedikten sonra yine Bekara suresi 110 ve 261. âyetlerde şöyle buyrulmaktadır: “Namazı gereği gibi kılın. Zekâtı verin ve hayır işlerden nefisleriniz için önden her ne gönderirseniz, Allah katında onun sevabını bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görücü ve karşılığını vericidir.” (Bakara/110)
Kur’an-ı Kerim’de namazla ilgili âyetlerin hemen hemen tamamında namazdan sonra “egimissalate ve etüzzekat” şeklinde namazın kılınması ve ardından zekatın verimesi emredilmiştir. Bu bakımdan zekât ibadeti ile namaz ibadeti birbirine bağımlı iki ibadet şeklidir. Namaz kılan insan zekât, fitre ve sadaka vermeğe de ayrıca dikkat etmelidir.
İnsanlara maddi yardımda bulunmak, malını Allah yolunda harcamak “ İyya kena’budu ve iyya kenestain “ (Biz ancak sana ibadet eder, Ancak senden yardım dileriz ) ayetinin mesajına uygun hareket etmek ve bu taahhüde uymak açısından çok önemlidir.
Zekat Vermeyenin Namazı Kabul Olmaz
Bilindiği gibi Kur’an-ı Kerim’de “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin” emri, sık sık, ikisi bir arada geçmektedir. Bunun hikmeti namazın Allah’a karşı yerine getirilmesi gereken bir emir zekatın ise aynı zamanda kullara karşı yerine getirilmesi gereken bir görev olmasındandır. Bu iki ibadet bütün ibadetlerin temeli ve özüdür. Yüce Allah, “Namazı dosdoğru kılın, zekatı da verin” buyurmaktadır. Bu ayete göre, namaz ile zekat arasında bir ilişki vardır ve zekatını vermeyenin namazı kabul olmaz. Çünkü zekatını vermeyen zengin, fakirin hakkını gasp etmiş ve haram yemiş demektir.
Kur’an’a göre Cehennemlik olanlara sorulu-yor:
“Sizi şu cehenneme sürükleyip-iten nedir?” Onlar: “Biz namaz kılanlardan değildik” dediler. “Yoksula yedirmezdik.” (Müddessir Suresi, 42–44)
Bir başka ayette ise: (Zebanilere şöyle denir): “Onu yakalayın da bağlayın. Sonra cehenneme atın onu. Sonra da boyu yetmiş arşın zincir içerisinde onu oraya sokun. Çünkü o, büyük Allah’a inanmıyordu. Yoksula yedirmeye teşvik etmiyordu. Bu sebeple bugün burada onun candan bir dostu yoktur. “(Hakka suresi/30–35) denilmektedir.
Bu ayetlerde insanın cehennemlik olmasının sebebi anlatılırken; dini yalanlamalarının yanında yoksulu yedirmemeleri de önemli bir sebep olarak gösterilmiştir.
Aynı konuya Maun ve Fecr surelerinde de dikkat çekilir.
“Dini yalanlayanı gördün mü? İşte yetimi itip-kakan;
Yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen odur.”(Ma’un Suresi, 1-3)
“Yoksula yedirmek için birbirinizi teşvik etmiyorsunuz.” (Fecr Suresi, 18)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti