Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZDA DÜZGÜN SAF TUTMAK

Cemaatle namaz kılarken safların son derece düzgün olmasına dikkat etmek gerekir. Allah’ın rahmeti ve bereketi düzgün saflar üzerinedir.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:”İnsanlar ezan okumanın ve namazda ilk safta bulunmanın sevabını bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur’a çekmek zorunda kalsalardı, mutlaka kur’a çekerlerdi. Şüphesiz ilk safta namaz kılanlara Allah rahmet, melekler de dua (ve istiğfâr) eder.” (Buhârî, Ezân 9, 32)
Bunun üzerine biz:- Yâ Resûlallah! Melekler Rablerinin huzurunda nasıl saf bağlayıp dururlar? Diye sorduk. Şöyle buyurdu:
– “Onlar öndeki safları tamamlayıp birbirine perçinlenmiş gibi bitişik dururlar.” (Müslim, Salât 119)
Müslüman, bulunduğu yerin şartlarına göre en güzel biçimde davranmalıdır. Bir Müslüman mescitte otururken de, ibadet ederken de belli edeplere uymak zorundadır. Sâffât suresinde, meleklerin ilâhî huzurda duruş tarzları ile namaz kılanların saf bağlayıp durmaları birbirine benzetilmektedir. Nitekim bu surenin ilk ayetinde Allah Teâlâ meleklerden bahisle “Saf bağlayıp duranlara… Yemin ederim ki” buyurmakta, 165. ayetinde de namaz kılanlardan “Biz, o saf-saf dizilenlerdeniz.” diye söz edilmektedir. Namaz kılan Müslümanlar, Allah’ın huzurunda bulunduğunu hatırlayarak, o yüce mevkide meleklere benzemeye çalışmaları gerekmektedir.
• İmâmın Namaza Başlamadan Önce Safları Düzenlemesi
İmâmın namaza başlamadan önce bir komutan edasıyla safları düzgün olarak tutturması ve daha sonra namaza başlaması sünnettir.
—Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Namaz kılarken saflarda boşluk bırakmaktan kaçınınız.” (Taberani. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, 1/702)
Namazda hemen imamın arkasında safa duracak şahsın imamın abdestinin bozulması veya imamın hastalanması durumunda namazı kıldıracak, yanılırsa uyaracak kadar bilgi ve dikkat sahibi olması gerekir.
Ebû Mes`ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre şöyle dedi:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namaza başlayacağımız zaman omuzlarımıza dokunarak şöyle buyururdu:
“Safları düz tutunuz. İleri geri durmayınız. Sonra kalpleriniz de birbirinden farklı olur. Aklı başında ve bilgili olanlarınız benim arkamda, onlardan sonra gelenler daha arkada, daha sonra gelenler daha arkada dursunlar.”
Nu`mân İbni Beşîr radıyallahu anhümâ, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:
“Saflarınızı düzeltiniz, yoksa Allah Teâlâ’nın aranıza düşmanlık sokacağını iyi biliniz.” (Buhârî, Ezân 71; Müslim, Salât 127. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 93; Tirmizî, Mevâkît 53; İbni Mâce, İkâmet 50.)
Müslim’in bir başka rivayeti şöyledir:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem okları düzeltir gibi saflarımızı düzeltirdi. Bizim buna alıştığımızı görünceye kadar böyle yapmaya devam etti. Kendisi bir gün namaza çıktı ve namaz kıldıracağı yerde durdu. Tam tekbir almak üzere iken göğsü saf hizasından dışarı çıkmış bir adam gördü. Bunun üzerine şöyle buyurdu:
“Ey Allah’ın kulları! Saflarınızı düzeltiniz; yoksa Allah Teâlâ’nın aranıza düşmanlık sokacağını iyi biliniz.” (Müslim, Salât 128.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER