Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 5 Şubat 2010 Cuma 02:00:00
  24. O, yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şânını yüceltmektedirler. O, gâlib olan, her şeyi hikmeti uyarınca yapandır
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Sabahlayınca üç defa “Eûzü billâhi’ssemîı’l alîmi mine’şşeytânirracîm” der ve Haşır suresinin sonundaki Hüvallâhüllezi’yi sonuna kadar okursa, Allah ona yetmiş bin melek görevlendirir ki hepsi de onun için duâ ve istiğfarda bulunurlar.” (İmam el-Bağâvi; Ma’kal bin Yessar (R.A)’den)
Hüvallâhüllezi’yi sabah namazından sonra yukarıda tarif edilen şekilde okuruz.
Diğer bir rivayette: “Bu yetmiş bin melek onu, akşamlayıncaya kadar korurlar. Okuyan o gün vefat edecek olursa, şehid olarak ölmüş olur. (Yani şehid sevabına nail olmuş olur.) Kim de bu ayeti akşamlarken okursa, yine aynı makam ve mertebeye ulaşır.”
Hüvallâhüllezi’yi sabah namazından sonra aynı şekilde akşam namazından sonra okuruz.
Yine başka hadislerde:
“Kim Haşır suresinin son kısmını bitinceye kadar (yâni Lev Enzelnâ’dan sonuna kadar) okursa, o gece ölecek olursa, şehid (sevabına erişerek) ölür.”
“Kim gece ve gündüzde Haşır suresinin son kısmını okur da okuduğu gün ya da gece vefât edecek olursa, gerçekten Allah ona Cenneti vâcip kılar.” (Sırlar Hazinesi, 291) buyurmuştur.
Haşir suresinin son kısmını özellikle sabah ve akşam namazlarının sonunda okumak lazımdır.
Salâten Tüncina Duası
“Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî’il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ a’lâ’d-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ’l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî’l-hayâti ve ba’del-memât birahmetike Yâ erhame’r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.”
“Allahım! Efendimiz Muhammed’e (sav) ve onun ehli beytine salât at. Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirsin, bizin bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın. Ey merhametlilerin merhametlisi bize bunları merhametinle nasip et. Allah Tealâ bize kafidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir. Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.”
Bu Salâvat-ı Şerifeye Devam Eden; Belalardan emin olur, Gelecek musibetlere perde olur, Arzuları kolay olur, Muradı hasıl olur, Rızkı bereketli olur.
Yukarıda verilen bilgilerde de görüldüğü gibi camilerimizde beş vakit namaz sonrasında yukarıdaki tesbih, tekbir, tehlil, tahmid ve temcidlerin tamamı yapılmakta, sabah ve akşam namazlarından sonra “Hü vallahüllezi…”, Yatsı namazından sonra “Âmenerrasulü..” okunmaktadır. Yine tesbih çekmeden önce “Sübhanellahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim okunduktan sonra Âyet-el Kürsi okunmaktadır. Bunlar çok güzel usül ve adetler olup bunları devam ettirmek gerekir. Yine tek başına kılınan namazlarda da bunları okumak lazımdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER