• Haberler
  • Genel
  • Nakilcioğlu, mükemmelliğin tanımını yaptı – Kocatepe Gazetesi

Nakilcioğlu, mükemmelliğin tanımını yaptı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, İstanbul'da Matbaacılık Etiği Perspektifinde Mükemmel İş, Tatminsiz Müşteri başlıklı bir konferans verdi. Nakilcioğlu, mükemmelliğin tanımını yaptı Basım Sanayi Eğitim Vakfı ile Marmara Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği uluslararası kongreye katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik [&hellip]

Nakilcioğlu, mükemmelliğin tanımını yaptı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, İstanbul’da Matbaacılık Etiği Perspektifinde Mükemmel İş, Tatminsiz Müşteri başlıklı bir konferans verdi. Nakilcioğlu, mükemmelliğin tanımını yaptı

Basım Sanayi Eğitim Vakfı ile Marmara Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği uluslararası kongreye katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, mükemmelliğin tarifini yaptı. Nakilcioğlu, şöyle konuştu:
“Mükemmel iş nedir? Geçmişten bugüne baktığımızda diyebiliriz ki, mükemmel iş, hurufat kasasına harfleri hatasız yerleştirmektir. Kumpasta boşluk bırakmamaktır. Matrisi kırmamaya özen göstermektir. Linotype dizgi makinesi kurşun kustuğunda tornavidayla cihazı temizleyebilmektir. Klişenin ölçüsünü doğru vermektir.Aydıngere rapido mürekkebi damlatmamaktır. Letraset harflerini verimli kullanmaktır. Tram açılarını iyi ayarlamaktır. Bristol kartona kartvizit basımını en az yaldızlı davetiye baskısı kadar özenli yapmaktır. Pantone numaralarını karıştırmamaktır. Selefon kaplamanın sıyrılmamasını sağlamaktır. Gofreli kısmi laklı baskının kabartmasını orantılı tutmaktır.PostScript yazı karakterlerindeki Türkçe sorununu çözebilmektir. Sayfa filmi çekerken pozlamaya dikkat etmektir. Ofset kalıbında bayat kimyasal kullanmamaktır. Prova baskıda krosların tam çakıştığını görebilmektir. Sayısal dizginin zengin olanaklarını kullanırken, sıcak dizgide kurşun zehiri koklayanları unutmamaktır. OCR’dan yalnızca belge taramada değil, yayıncılığın tüm alanlarında yararlanabilmektir. Lazer yazıcıdan asetat çıktısı alırken dolgu toner kullanmamaktır. Masaüstü yayıncılıktan sadece kurumsal olarak değil, bireysel olarak da yararlanmaktır. Mücellithanede tel dikişle iplik dikişin nerede kullanılacağını bilmektir.
Dizgi provası ile baskı provasını dikkatle gözden geçirmektir. Tashihde standart düzeltme işaretlerinin ve simgelerinin anlamlarını karıştırmamaktır. Redaksiyonun tashihçilik olmadığını, yayının tüm denetimi olduğunu fark etmektir. Yazım kılavuzunu ezberlemiş olmaktır. Renk ayrımında CMYK ile RGB arasındaki dönüşümü sağlayabilmektir.”
MÜŞTERİNİN TALEPLERİ
DİKKATE ALINMALI
Konuşmasında müşteri tatmini üzerinde de duran Doç. Dr. Nakilcioğlu, kişisel ya da kurumsal anlamda ihtiyaçların tam olarak karşılanması halinde müşteri şikâyetlerinin en aza indirilebileceğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Genellikle şikâyetler, sunulan ürün ve hizmetlerin müşteri beklentilerini karşılamamasından kaynaklanır. Şikâyet nedenleri araştırıldığında ortaya çıkan tablo şudur: Ürün veya hizmet kusurludur; sunulan ürün veya hizmet konusunda müşterinin bilgisi yetersizdir; satış sözleşmesinin koşulları yerine getirilmemiştir; başlangıçta çizilen imaj nedeniyle müşterinin beklentileri çok yüksek olmuştur.Tüm bu ihtimaller karşısında müşteri tatminini sağlamak için nasıl bir yol izlenmelidir? Şikâyetler öfkeyle değil, güler yüzle karşılanmalıdır. Her şikâyet, iş kalitesini yükseltecek bir fırsat olarak görülmelidir. Konuyla yakından ilgilenilmeli ve şikâyetin çözümü için zaman ayrılmalıdır.Aslında müşteriyi memnun etmek çok da zor değildir. Müşterinin ne istediğini tam olarak algılayabilirsek iş hayatındaki sorunlara da kısa yoldan çözüm bulmuş oluruz.Müşteri öncelikle kendine değer verilmesini; sunulan ürün ve hizmetlerin düşük maliyetli ama kaliteli olmasını; ürün ve hizmetlerin kendi ihtiyaçlarına, beklentilerine uygun nitelik taşımasını; kendisiyle dürüst, yakın ve güvene dayalı sıcak bir ilişki kurulmasını arzulamaktadır.”

Uluslararası BASEV Kongresi’nin ikinci günü yapılan panelde de oturum başkanlığı görevini yürüten Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu’na BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Tolan tarafından “Türkiye Matbaacılık Tarihi” kitabı hediye edildi ve teşekkür plaketi verildi. Ayrıca uluslararası kongrenin konu alındığı “Basım Dünyası” dergisinin son sayısının kapağında da Nakilcioğlu’nun resmi yer aldı.

Toplantıya Ultra RPM Yönetim Kurulu Başkanı Paul McMillan, Williams Lea CEEMA Operasyon Direktörü Brian Dorkings, Doğan Media International Başkanı Nuri Çolakoğlu, Doğan Burda Dergi Yayıncılık İcra Kurulu Başkanı Mehmet Y. Yılmaz, Sabancı Holding CEO’su Hazım Kantarcı, Merkez Bankası Geçmiş Dönem Başkanı Gazi Erçel, Aselsan ve Ata Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Tulga ile birlikte Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu da davetli konuşmacı olarak çağrıldı.

Bakmadan Geçme