Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAFİLE NAMAZ KILANA CENNETTE BİR KÖŞK HAZIRLANIR

Ummü Habibe (r.anha) dan rivayet edilen hadis-i şerifte, Resulullah (sallallahü aleyhi vesellem)’den işittim şöyle buyurdular: ”Müslüman bir kul her gün farz namazlardan başka nafile olarak on iki rekat namaz kılarsa, Allah onun için Cennette bir köşk bina eder.”
Vaktin farzlarını kılan kimse esas itibarıyla Allah’a olan borcunu ödemiş olur. Ancak; nafile ibadetler Allah sevgisini kazanmaya vesile olmanın yanında kılmadığımız farz namazların yerini de dolduracktır. Kıyamet günü cenabı Allah, “Getirin bakalım kulumun farz namazlarını” farz namazlar eksik çıkınca “farzların yerine varsa nafile namazları sayın” diyecektir. Gerek namazların başında ve sonunda kılmış olduğumuz revatib sünnetler olsun gerekse bunların dışında kıldığımız nafile namazlar olsun, kılamadığımız namazların yerine geçeceği gibi, Allah’ın bize, bizim de Allah’a yakınlaşmamıza vesile olurlar.
Talha b. Ubeydullah (r.a.)’den yapılan rivayette, demiştir ki:
“Bir bedevi, saçları dağınık bir halde Peygamber (a.s.) Efendimize geldi ve aralarında şu konuşma geçti:
“Ey Allah’ın Resûlü! Allah’ın benim üzerime namazdan neyi farz kıldığını haber ver?”
“Beş vakit namaz, meğerki tetavvu (nâfile) olarak bir şey kılasın…”
“Allah’ın benim üzerime oruçtan ne kadar farz kıldığını haber ver?”
“Ramazan ayı… Meğerki tetavvu (nâfile) olarak bir şey (oruç tutasın.)”
“Bana Allah’ın üzerime zekâttan neyi farz kıldığını haber ver?”
Böylece Resûlüllah (a.s.) Efendimiz ona İslâm şeriatının hepsini haber verdi. Bunun üzerine bedevî şöyle dedi:
“Sana ikramda bulunan Allah’a yemin ederim ki, bundan ne fazlasını yaparım, ne de Allah’ın üzerime farz kıldığından bir şey eksiltebilirim!..”
Onun bu sözü üzerine Peygamber (a.s.) Efendimiz şöyle buyurdu:
“Eğer doğru söylediyse kurtuluşa erdi veya cennet’e girdi.” (Buhari, iman: 34, Savm: 1, şahadet: 26, hiyel: 3, Müslim, îman: 8, 9, Ebû DavuD, salât: 1, Tirmizî, mevakıyt: 4, siyam: 1, Nesaî, siyam: 1, iman: 23, Taberanî, sefer: 94, Dâremi, salât: 208.)
Bu hadisi şerif aynı şeyleri yapan her müminin Allahîn izniyle cennete gireceğine delildir. Fakat ibadette asıl olan; İbadeti cennet ümidi ve cehennem korkusu ile değil Allah rızasını kazanmak için yapmaktır. Farz ve vacip olan ibadetlerin dışında kalan nafile ibadetlerde de asıl hedef Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na daha fazla yakınlaşmaktır.
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
-”Kim akşam ile yatsı arasında dört rekâtlı sünnet namazı (başka rivayetlerde 6 rekât) kılarsa, kendisine büyük sevaplar yazılır. Çünkü bu namaz ( Allah’ın en yakın dostu olan ) Evvabin adlı kimselerin namazıdır.” (İbnü Nesrin. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir, Aydın Yayınevi: 1/742)
—Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“İnsanların görmediği bir yerde kişinin kılacağı sünnet namazı, insanların göreceği bir yerde kılman sünnet namazından yirmi beş kat daha üstündür.” (Süheyl. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir, Aydın yayınevi: 1/738)
Sünnet Namaz İle Nafile Namazlar
Arasında Bir Fark Var Mıdır?
Sünnet namaz ile nafile namaz arasında bir fark yoktur. Farz ve vacip namazların dışında kılınan namazların hepsi nafile namazdır. Ancak; halk arasında sünnet(namaz tabiri), daha ziyade, beş vakit farz namazların evvelinde veya sonunda olan namazlarda kullanılmaktadır. Nafile tabiri ise, bu namazların dışında kullanılmaktadır. İşrak, Duha namazı ve Evvabin namazı gibi.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER