'Müzik salatası'nın hedefi çok yönlü eğitim
Kocatepe Gazetesi muhabirinin 'Müzik Salatası' projesi ve aynı isimli kitap çalışmasına yönelik sorularını cevaplandıran Müzik Eğitimcisi Burak Sağırkaya, müzik eğitiminin kişiye kazandıracaklarını detaylarıyla anlattı.Burcu Aydın: Müzik eğitimi nasıl tanımlamak gerekir?Burak Sağırkaya: Müzik eğitim çok yadırganıyor aslında. Hani alışıla gelen arabesk, pop, jaz çalması ile sınırlı kalıplara alışmışız. Aslında durum öyle değil. Müzik eğitimi demek bireyi [&hellip]
Kocatepe Gazetesi muhabirinin “Müzik Salatası” projesi ve aynı isimli kitap çalışmasına yönelik sorularını cevaplandıran Müzik Eğitimcisi Burak Sağırkaya, müzik eğitiminin kişiye kazandıracaklarını detaylarıyla anlattı.
Burcu Aydın: Müzik eğitimi nasıl tanımlamak gerekir?
Burak Sağırkaya: Müzik eğitim çok yadırganıyor aslında. Hani alışıla gelen arabesk, pop, jaz çalması ile sınırlı kalıplara alışmışız. Aslında durum öyle değil. Müzik eğitimi demek bireyi kalkındıran, entelektüel birikimi, kendine güveni arttıran bir eğitim çeşididir. Okul eğitiminde güzel sanatların önemi yeni anlaşılıyor. Burada en önemli faktörlerden bir tanesi de müzik eğitimidir. Müzik eğitimi olmadığı zaman birşeyler mutlaka eksik kalıyor. Grubu birleştiren, toplumu birleştiren ve daha demokratikleştiren eğitim sistemlerinden bir tanesi.
Burcu Aydın: Bizde ki müzik eğitimi nasıl?
Burak Sağırkaya: Bizim klasik müzik eğitimimiz de ne var? Çocuk okula gelir, şarkı söyler, biraz akademik nota öğrenir, yaza yazar. Eğer olanak varsa bir enstürman çalar. Mandolin, flüt benzeri enstürmanları çalar. Ama pedegojik müzik eğitim yöntemlerinde bunlarla birlikte bireye kendisini ifade edebilecek zaman ayırmayı öğretmekte var. Bunun yolu gösterilip öğretiliyor. Müzik sadece bu kadar akademik bir şey değil. Müziğin içinde oyunda, kişinin kendisini ifade etmeside, danst, harekette , resimde var. Buna inter disipliner çalışmalar deniliyor. Yani farklı disiplinlerin birleştirilerek biraraya getirilmesi ile bir şey ortaya çıkarılıyor. Almanya da Of Suberk, Macaristan’da Kodaly var. Polonya da başka bir şey var. Hepsinin ortak amacı müzik eğitimini daha güzel nasıl yapabilirizdir. Bu konuda çok fazla makaleler ve teknikler var. Üniversitelerde yeni yeni yapılanıyor. Birileri bu müzik dramadır diyor. Birileri içinde herşeyin olduğu yeni bir yöntem diyor. Ama işin açığı çok fazla bilinen ve yaygın olan bir şey değil.
Burcu Aydın: Farklı disiplinleri biraraya getirerek yürütülen çalışma tekniği ile neyi amaçlıyorsunuz?
Burak Sağırkaya: Biz çok fazla bilinmeyen ve önem taşıyan bu çalışmayı daha çok sayıda insana yaymayı amaçlıyoruz. Bunu yapan kişinin illa ki müzik öğretmeni olması gerekmiyor. Her çocuğun müziğe yeteneği olmayabilir. Ama her birey kendini ifade edebilir. Her birey dans edebilir, ritm yapabilir, beraber şarkı söyleyebilir. Güzel şarkı söylenemeyebilir ama beraberce söylenebilir. Biz onlara yani eğitim katılımcılarına bunu gösteriyor ve en sonunda diyoruz ki, uzak bir ilçenin uzak bir köyünde öğretmen ya da idarecisiniz. Kısıtlı imkanlar içerisinde sözünü ettiğim bu teknikleri öğrenenenler oradaki çocuklara bambaşka bir hayat felsefesi bambaşka bir perspektif gösterebilirsin diyoruz. Bundan yola çıkarak bazı üniversitelere, bazı kurumlara özellikle de öğrencilere ulaşmaya çalışıyorum. Kız Meslek Liselerine gittik. Üniversitelerin Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim Bölümü öğrencilerine ulaştık. Farklı bir yaklaşım var. Farklı bir biçimde müzik yaparak öğrencilere çok daha farklı şeyleri öğretmek mümkün olabiliyor. Güzel sonuçlar aldık.
Burcu Aydın: Bir müzik eğitimcisi olarak sınırlı dar kalıplarla yetinmediğinizi biliyor ve gözlemliyoruz. Afyonkarahisar özelinde farklı şeyleri denediniz. Bu farklılıklardan söz edersek mesela “Müzik Salatası” ismini verdiğiniz bir projeniz var.
Burak Sağırkaya: Müzik Salatası ile tüm müziğin birleşmesi anlamı var. Müzikle ilgili akla gelen ne varsa, çocuğun içine dahil edilebileceği herşeyi kattığımız bir sistem. Ben buna müzik salatası diyorum. Çünkü içinde beden var, ritim var, enstürman çalmak var, şarkı söylemek var, resim yapmak, şiir okumak var. Yabancı dili öğrenmek, spor dahi bunun içinde var. Bahsettiğim unsurların bileşkesini tam karşılayacak bir unsur olmasından dolayı Müzik Salatası proje ismi olarak ortaya çıktı. Hem lezzetli olsun, hem de güzel olsun. Farklı kesimlere de hitap etsin. Hem de sağlıklı olsun diye böyle bir isim koyduk. Aynı ismi tayıyan “Müzik Salatası” isimli kitabım da çıkacak inşallah. Projemizle kitabımızın ismi aynı. >> Burcu AYDIN’ın Röportajı
Burak Sağırkaya kimdir?
Burak Sağırkaya, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuarı mezunudur. Okulunu birincilikle bitiren Sağırkaya, yüksek lisans öğrenimini de aynı üniversitede onur öğrencisi olarak tamamladı.Yaklaşık üç yıllık yurt dışı görevinde bulunan Sağırkaya, bir yıl ERASMUS AB Öğrenci Değişim Projeleri kapsamında eğitim alıp staj yapma imkanı buldu. O dönem Almanya ve Polonya’da birçok eğitime katılan Burak Sağırkaya, AKÜ Devlet Konservatuarında iki yıl Öğretim Elemanlığı görevini gerçekleştirdi. Formasyon tamamlama, özel okullarda eğitmenlik sürecinde doktora çalşımasını yapan Sağırkaya, doktorasını pedagojik müzik eğitim yöntemleri, müzik terapi, özel eğitimde müzik eğitiminin nasıl olacağı üzerine çalışıyor.