• Haberler
  • Genel
  • Müzik eğitiminin dünü, bugünü, yarını tartışılıyor

Müzik eğitiminin dünü, bugünü, yarını tartışılıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 'Kuruluşunun 90. Yılında Musiki Muallim Mektebi: Cumhuriyetin Müzik Serüveni' temalı '90. Yıl Müzik Kongresi', AKÜ İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreni ile başladı Afyon Kocatepe Üniversitesi, müzik eğitiminin masaya yatırıldığı önemli bir etkinliğe ve sahipliği yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi [&hellip]

Müzik eğitiminin dünü, bugünü, yarını tartışılıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Kuruluşunun 90. Yılında Musiki Muallim Mektebi: Cumhuriyetin Müzik Serüveni” temalı “90. Yıl Müzik Kongresi”, AKÜ İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreni ile başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi, müzik eğitiminin masaya yatırıldığı önemli bir etkinliğe ve sahipliği yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Kuruluşunun 90. Yılında Musiki Muallim Mektebi: Cumhuriyetin Müzik Serüveni” temalı “90. Yıl Müzik Kongresi” başladı. 8 Kasım 2014’e kadar sürecek olan kongrenin açılış oturumuna Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Âdem Uslu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 9 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel, AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen ile farklı üniversitelerden gelen çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.
GÜZEL VE BAŞARILI BİR KONGRE OLACAK
AKÜ Devlet Konservatuvarı Çok Sesli Müzik Korosu’nun konseri ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fırat Kutluk, kongrenin bir tarihle hesaplaşma niteliği taşımadığını belirtti. Kulluk, “Bu kongre, cumhuriyetin müzik serüvenine ilişkin bir takım saptamaların, yorumların ve olabildiğince analitik düşüncenin yer alacağı, olabildiğince rasyonel bir biçimde gerçekleşecek başarılı ve güzel bir kongre olacaktır” dedi.
150 BİLİM İNSANI
MİSAFİR EDİLİYOR
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise konuşmasında kongre nedeniyle 150 dolayında bilim insanını AKÜ’de misafir etmenin mutluluğu yaşadığını söyledi. Musiki Muallim Mektebi’nin kuruluşunun 90. yıldönümünün kutlandığını ifade eden Solak, “Ülke müzik kültürüne yön veren ve bugün hemen her mesleki müzik eğitimi veren kurumla organik bir bağı olan bu okulun 90. yaşının nitelikli bir şekilde kutlanması en büyük temennimizdir” diye konuştu.
“İLGİDEN MEMNUN OLDUM”
Solak şöyle devam etti:
“Bu amaçla; üniversitemiz Devlet Konservatuvarı öncülüğünde; Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğinde ve paydaş kurumlar desteğiyle bir müzik kongresi planlanmıştır. Kongremizin müzik eğitimi veren okulların, seslendirme kurumlarının, müzik yazarlarının, sosyologların ve öğrencilerin ilgisini çekmiş olmasından dolayı da büyük memnuniyet duymaktayım.”
EMEĞİ GEÇENLERE
PLAKET VERİLDİ
Konuşmaların ardından kongre kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Mezunlar Derneği ve İşadamı İbrahim Alimoğlu’nun destekleriyle gerçekleştirilen “makale” ve “bildiri” yarışmasında ödül elde eden Elif Damla Yavuz ve Yasemin Ata’ya, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fırat Kutluk tarafından ödülleri verildi. Kongrenin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan Andante Dergisi adına Serhan Bali’ye, Dore Müzik Firması Yetkilisi Engin Düzyol’a, Türkiye Polifonik Korolar Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Apaydın’a, Afyonkarahisarlı İşadamı İbrahim Alimoğlu’na, Gazeteniz Kocatepe’nin muhabirlerinden Murat Arısoy ve AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Hayati Ulusay’a da Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Âdem Uslu ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından birer teşekkür plaketi takdim edildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Cumhuriyet’in sanatını Musiki Muallim Mektebi yönlendirdi

90. Yıl Müzik Kongresi’nde konferans veren Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. A. Bülent Alaner, Musiki Muallim Mektebi’nin
kurulmasının önemine dikkat çekti

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. A. Bülent Alaner, Musiki Muallim Mektebi’nin kurulmasının Cumhuriyet tarihinde sanat alanında yaşanan en önemli gelişmelerden biri olduğunu söyledi. Alaner, 1924 yılında genç bir cumhuriyet olan Türkiye’de okullaşma çalışmaları olduğunu vurgulayarak, şunları belirtti:
“Cumhuriyetin en önemli ürünlerinden bir tanesi, hiç şüphesiz ki güzel sanatlar alanında yapılan çalışmalardır. Bu çalışmaların en büyük parçalarından biri de 1924 yılında Ankara’da kurulan Musiki Muallim Mektebi’dir. O dönemde genç bir cumhuriyet söz konusu ki bu genç cumhuriyette okullaşma çalışmaları var. Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan müzik öğretmeni yetiştirme fikri dönemin Milli Eğitim Bakanı Vasıf Çınar zamanında gerçekleştirildi. O dönemlerde müziğe yatkınlığı olan ancak hiçbir eğitim almamış bazen de Osmanlı’nın son döneminde eğitim almış hocalarla bir eğitim yapılıyor. O döneme ait ulaşılabilen tek kaynak ise Mızıka-ı Hümayun’un Cumhuriyet dönemindeki devamı olan Riyaseti Cumhur Filarmoni Orkestrası sanatçılarıdır. Bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın temeli 1826’dan günümüze kadar gelen Mızıka-ı Hümayun’un Cumhuriyetteki değişimi Riyaseti Cumhur Filarmoni Orkestrası’dır.”
OTEL OLARAK
KULLANILIYORDU
Musiki Muallim Mektebi’nin 4 Kasım 1924’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Ankara Cebeci’de Şakir Ağa isimli bir kişinin otel olarak yaptırdığı küçük bir binada eğitim ve öğretime başladığını belirten Alaner, “1925-1926 yılına gelindiğinde ise temeli ünlü Mimar Ernst Egle’nin yaptığı ve eski Azerbaycan Büyükelçiliği’nin yan tarafında bulunan binada eğitim öğretim devam ediyor. 1933 yılına gelindiğinde Musiki Muallim Mektebi yeni bina etrafında biraz daha geliştiriliyor ve yavaş yavaş büyüyor” diye konuştu. İlk yıllarında Musiki Muallim Mektebi’nin kanunlarla oluşturulmadığını ifade eden Alaner, “Bütün harcaması Ankara Muallim Mektebi’nin bütçesinden karşılanmaktaydı. Okulun ilk kadrosunu Erkek Muallim Mektebi’nden seçilen 6 öğrenci ve İstanbul Balmumcu Öksüzler Yurdu’ndan seçilen 6 öğrenci ile toplamda 12 öğrenci oluşturdu. 90 yıllık müzik eğitimi öykümüz işte bu 12 öğrenciyle başlamış ve günümüze kadar binlerce öğrenciye ulaşmıştır. 1925-1926 eğitimi öğretim yılında öğrenci mevcudu 40 kişiye, 1935-1936 ders yılında 67’si kız öğrenci olmak üzere 149 öğrenciye ulaşıyor” ifadelerini kullandı.
1826’DA BAŞLAYAN
SERÜVEN
Cumhuriyet Türkiye’sinde müzik alanında yaşanan önemli dönüm noktaları hakkında da bilgiler aktaran Prof. Alaner sözlerini şöyle noktaladı:
“Cumhuriyetin müzik serüvenine baktığımızda Mızıka-ı Hümayun’un 1826’dan itibaren Cumhuriyet dönemine gelinceye kadar var olan tüm kadrosunun Ankara’ya taşınması, 2021 sayılı yasa ile Cumhurbaşkanlığına bağlı bir orkestra haline dönüşmesi, Cumhuriyet Türkiye’si için önemli birer oluşumdur. Mızıka-ı Hümayun’un askeri bando kısmının tamamen ayrılıp Armoni Mızıkası’na dönüştürülüp Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması da önemli bir gelişmedir. 1936 yılında 4701 sayılı yasa ile Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası’nın Ankara’da kurulması, 1947 yılında ilk bale okulunun İstanbul’da kurulması ve bu okulun 1950 yılında Ankara’ya bağlanması, 1930 Gülhane Parkı Alay Köşkü’nde opera cemiyetinin kurulması, 1936 yılında dünyaca ünlü yönetmen Carl Ebert’in Türkiye’ye gelişi ile beraber tiyatro okulunun kurulması da son derece önemli gelişmelerdir. 1934 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün kurulması, 1949 yılında çıkartılan özel yasa ile çalışmaya başlayan Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin oluşumu devletin sanat alanında yaptığı önemli çalışmalar arasında yer almaktadır.”

MÜZİSYENLERİ FOTOĞRAF İLE ANLATTI

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Hayati Ulusay, 90’ıncı Yıl Müzik Kongresi’nde fotoğraf sergisi açtı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği sergi hakkında konuşan Ulusay, “Müzisyenler konulu bir çalışma. Bu konuyu çalışmaya başlamam çok yeni değil. En az 3 yıldır bu konuyla ilgili çalışıyorum. Şu an için 20 dijital fotoğraf var. Bu çalışmalarda özel kurgulama anları çok azdır. Konser anında çekilen fotoğraftır çoğu” dedi.

Bakmadan Geçme