• Haberler
  • Genel
  • Müziğin tarihi bu müzede – Kocatepe Gazetesi

Müziğin tarihi bu müzede – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'ın önde gelen işadamlarından İbrahim Alimoğlu'nun yıllarca hobi olarak topladığı müzik enstrümanlarından oluşan özel koleksiyon Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda oluşturulan 'AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Afyonkarahisar protokolünün katılımıyla açılan müze tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak Türkiye'de eşine az sayıda rastlanılan müzik müzelerinden biri Afyonkarahisar'da açıldı. Bölgenin ilk ve tek müzik [&hellip]

Müziğin tarihi bu müzede

Afyonkarahisar’ın önde gelen işadamlarından İbrahim Alimoğlu’nun yıllarca hobi olarak topladığı müzik enstrümanlarından oluşan özel koleksiyon Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda oluşturulan ‘AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Afyonkarahisar protokolünün katılımıyla açılan müze tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak

Türkiye’de eşine az sayıda rastlanılan müzik müzelerinden biri Afyonkarahisar’da açıldı. Bölgenin ilk ve tek müzik müzesi olma özelliğini taşıyacak AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi düzenlenen törenle açıldı. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Devlet Konservatuarı önünde halk oyunları gösterisi ile başlayan açılış konservatuar binasının birinci katında oluşturulan müze önünde gerçekleştirilen törenle devam etti. Devlet Konservatuvarının 14 yıl önce kurulduğunu hatırlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak açılışta yaptığı konuşmada konservatuvarın 2012-2013 eğitim-öğretim dönemi itibariyle yeni binasına taşındığını belirtti. Bugüne kadar 300’ün üzerinde mezun veren konservatuarda ‘Müzik, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Sahne Sanatları Bölümleri’ olduğunu vurgulayan Solak, “Bugün itibariyle 40’ı tam zamanlı, 12’si yarı zamanlı olmak üzere toplam 52 öğretim elemanı ve 227 öğrenci ile eğitime devam edilmektedir. Konservatuvarımız Polonya, Ukrayna, Rusya, Macaristan ve Azerbaycan uyruklu öğretim elemanları ile de diğer birimlerimizden farklı bir noktada bulunmaktadır.” dedi.
TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI
MÜZİK MÜZELERİNDEN BİRİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın örnek alınan sanat kurumlarından biri haline geldiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, “Konservatuvarımız bünyesinde yer alan minikler, çocuk ve gençlik koroları, Türk Halk Müziği Topluluğu, Türk Sanat Müziği İcra Topluluğu, Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, Akademik Çoksesli Koro ve Akademik Orkestramız da yoğun bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. İlimizin önemli işadamlarından İbrahim Alimoğlu ile Konservatuvar Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokol çerçevesinde Alimoğlu’nun önemli katkılarıyla hazırlanan ve ülkemizin en kapsamlı müzik müzelerinden birinin açılışına tanıklık ediyoruz. Müzemizde 100 yılı aşkın geçmişe sahip, farklı ülkelere ait 200’den fazla enstrüman yer almaktadır. Kültür ve sanata katkı yapmak amacı ile kurulan müzenin ve benzeri girişimlerin devamını diliyor, üniversite-kent işbirliği noktasında da güzel birer örnek olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
40 PİYANOLU DEVLET Konservatuvarı
Yaptığı konuşmada Devlet Konservatuvarı’nda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, “Sahne Sanatları ve Türk Halk Oyunları Bölümlerini Konservatuvarımıza kazandırdık. Sahne Sanatları Bölümüne bu yıl ilk öğrencilerimizi aldık. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan araç gereç ihtiyacımızı hızla tamamladık. Son dönemde konservatuvarımıza kazandırdığımız biri kuyruklu, 12 duvar piyanosu ile birlikte 15 dersliğimizin tamamı piyanolu hale geldi. Bugün itibariyle 40 adet piyano bulunmaktadır. Öğrencilerimizin enstrüman derslerinde kullanabilmeleri için hazırlanan tam donanımlı bireysel çalışma odalarının piyano eksikliği giderildi. Türk Musikisinin birbirinden önemli isimlerini yad etme amacı taşıyan “Türk Müzik Kültürüne Hizmet Edenlere Saygı Rölyefi” yönetim olarak desteklediğimiz bir başka proje idi ve kısa sürede tamamlandı.” ifadelerini kullandı.
Geleneksel, Kültürel, Folklorİk Değerler İÇİN 253 bİn TL’lİk proje
Konservatuvarda görev yapan akademisyenlerin Türk müziğinin seçkin eserlerinin seslendirildiği CD çalışmalarını yönetim olarak desteklediklerini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Solak, çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini vurguladı. Müzenin hayırlı olmasını dileyerek, İbrahim Alimoğlu’na teşekkür eden Solak sözlerini şöyle tamamladı, “Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Afyonkarahisar’da Geleneksel, Kültürel, Folklorik Değerlerin Ortaya Çıkarılması ve Kültürlerarası Diyalogun Geliştirilmesi” isimli 253 bin TL bütçeli proje ile ilimizin geleneksel kültürel/folklorik değerleri ortaya çıkarılacak; proje sonucunda elde edilecek kültür mirasları da yine konservatuarımızda sergilenecektir.”
MÜZİK VE MÜZECİLİK ADINA BİR BOŞLUĞU DOLDURACAĞINA İNANIYORUM
Bir başka yeniliği daha hayata geçirecek olmanın haklı gururunu yaşadığını anlatan İşadamı İbrahim Alimoğlu ise, “Gerek yurt içi gerek yurt dışında gerçekleştirdiğim seyahatlerim sırasında sanat ve kültür adına rastladığım ve gün gün yenilerinin eklenmesiyle büyüyen kişisel müzik enstrümanları koleksiyonumun yanında özverili çalışmalar neticesinde çeşitliliği daha da arttırılarak zenginleşen ve değerli halkımızla paylaşma adına bizi bir müze kurma fikrine kadar getiren çalışmalarımızın sonucuna nihayet ulaşmış bulunuyoruz. 6 ay gibi kısa bir sürede çalışmalarını tamamlayarak müzik müzemizin ülkemizde müzik ve müzecilik adına önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum.” diye konuştu.
HİSARLI AHMET VE ÖMER YARŞİ’NİN
SAZLARI MÜZEYE HEDİYE EDİLDİ
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak günün anısına İbrahim Alimoğlu ve müzenin hazırlanması için büyük çaba harcayan Öğretim Görevlisi Burhan Kul’a günün anısına birer hediye takdim etti. Kütahya ile özdeşleşen ünlü sanatçı Hisarlı Ahmet’in oğlu Mustafa Hisarlı’nın da katıldığı törende Hisarlı babasının sazları ile ünlü Ermeni saz ustası Agop Ohanyan’ın yaptığı sedefli sazı müzeye hediye etti. Mustafa Hisarlı’nın sazları tanıtarak verdiği açılışta sazları alan Rektör Solak, sazların müzenin en özel yerlerinden birinde sergileneceğini söyledi. Afyonkarahisarlı mahalli sanatçı Ömer Yarşi’nin 66 yıllık sazı da abi Ali Yarşi tarafından müzeye bağışlandı. Yahşi’nin sazını İbrahim Alimoğlu aldı.
Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Vali Vekili Ali Muhittin Varol, AK Parti Milletvekili Halil Ürün, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak ve İbrahim Alimoğlu müzenin açılış kurdelesini kesti. Müzenin gezilmesi ve kokteylle devam eden açılışın ardından Alimoğlu Kültür, Sanat ve Araştırma Merkezi’nce “Amir Ateş Besteleri Konseri” düzenlendi. Atatürk Kongre Merkezi’nde Konuk sanatçı Melihat Gülses’in katılımıyla gerçekleşen konserin detayları yarın Gazeteniz Kocatepe’de.

Bakmadan Geçme