Müzeler, ömür boyu eğitim işlevi taşıyor

Müzeler Günü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen etkinliğe Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kamil Kıcıroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özge Öztürk Demirayak ile çok sayıda davetli katıldı. Etkinlik, Doğa Koleji öğrencilerinin halk oyunları ve dans gösterilerinin [&hellip]

Müzeler Günü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen etkinliğe Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kamil Kıcıroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özge Öztürk Demirayak ile çok sayıda davetli katıldı. Etkinlik, Doğa Koleji öğrencilerinin halk oyunları ve dans gösterilerinin yanı sıra müze konulu resimleri ile renk-lendi.
KÜLTÜREL KARŞILAŞTIRMA İMKÂNI VERİYOR
Müzeler Günü dolayısıyla konuşma yapan Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, müzelerin eğitim ve öğretimdeki işlevini dile getirdi. Üyümez, “İnsanlık tarihinin temel dayanağı olan tarihi eserleri ve bu eserler hakkında bilgileri bünyesinde bulunduran müzelerimiz, aynı zamanda insanlık tarihinin kültürel anlayış izlerinin sürüldüğü yerler olarak ta bilinmektedir. Çünkü müzeler, geçmişle gelecek arasında yaşanmış kültürel alışkanlıkları karşılaştırma ve arasındaki farklılıkları görme mekânları olduğu kadar, bu alandaki eğitimin yapıldığı yer olarak da önemini her zaman hissettirmektedir” dedi.
GENÇLER MÜZELERİ  ZİYARET ETMELİ
Geçmiş dönemlerde yaşanan olayları anlamak için müzelerin ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Mevlüt Üyümez, “Geçmişi anlamak, tarih ilmine saygı duymak ve kaybolan değerlere önem vermek suretiyle, günümüz gençliğinin yarının daha iyi yetişkinleri olacağı bütün eğitimciler tarafından kabul edilmektedir. Gençlere müzeleri ziyaret alışkanlığını aşılamak, bu gezilere aileleri ve arkadaşları ile birlikte gelmelerini teşvik etmek, eğitimin okul kapıları kapandıktan sonra da devam ettiğinin bir göstergesi olacaktır. Ömür boyu sürecek bir eğitim müzelerin fonksiyonunun işletilmesiyle mümkün olacaktır. Müzelerin eğitimde önemli bir rol oynayabilmesi için eğitimcilerin ve idarecilerin müzeleri iyi tanıması ve müzelerden nasıl faydalanacaklarını bilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
GEÇMİŞTEKİ HATALARDAN İBRET ALINMALI
Üyümez, konuşmasına şöyle devam etti:
“Müzelerin etkileri, bulunduğu mekânın çok ötesine uzanır ve bulundukları coğrafyadaki bireyi, toplumu, çevreyi ve ekonomiyi dönüştüren muazzam bir dalga etkisi oluştururlar. İnsanlık tarihi incelendiğinde, zalimlere karşı mazlumların verdiği mücadelenin onurlu bir öyküsü olduğu görülür. Bu öykünün bir bölümü, kutsal kitabımız Kur’an’ı Kerim’de ‘Helak olan kavimlerin’ biz insanlara ibret için araştırılıp incelememiz ve akletmemiz için anlatılmıştır. Müzeler işte bu direnci anlatır. Bu nedenle müzeler farklıdır, farklı olmak zorundadır”
AFYON’DA 50 BİNE  YAKIN ESER VAR
Arkeoloji Müzesi hakkında da bilgi veren Üyümez, Eski Tunç Devri’nden Osmanlılar’a kadar pek çok medeniyetin izinin Afyonkarahisar’da görüldüğünü söyledi. Üyümez, “Afyonkarahisar Müzesi 50 bine yakın eseri bulunan ve yıllık onbinin üzerinde ziyaretçisi bulunan, çok ünik ve önemli eserleriyle Türkiye’nin önemli müzeleri arasında bulunmaktadır.Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’nin ulaşımının kavşak noktasında bulunmamız nedeniyle, bölgenin kültürünü yansıtarak turizme hizmet etmek ve kaynaklarından yararlanmak amacıyla modern bir işletme üzerine kurulu, çağdaş donanımlı müze ve kültürkompleksi yapımı devam etmektedir. Yaklaşık 25 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen müze binasında; 5 katlı müze, 3 katlı büro, 3 katlı kafeterya ve konferans salonu ile otopark yer almaktadır. Önümüzdeki yıllarda bitirilmesi planlanan yeni modern müze ve kültürkompleksinin hizmete girmesiyle bölgenin, ülkemizin tanıtımına ve ekonomiye büyük katkı sağlayacağı kuşkusuzdur” şeklinde konuştu. >> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme