• Haberler
  • Genel
  • Müze, Afyon'a değer katacak – Kocatepe Gazetesi

Müze, Afyon'a değer katacak – Kocatepe Gazetesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Afyonkarahisar Müzesi'nin, kentin gelişimine katkıda bulunacağını belirtti Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Toplu Konut İdaresi tarafından Afyonkarahisar'da yaptırılan Afyonkarahisar Müzesi inşaatını inceledi. Yeni yıla çalışarak girdiğini, Burdur ve Afyonkarahisar'da ziyaretlerde bulunduğunu belirten Günay, Müze'nin müteahhit firma yetkilisinden bilgi aldı. Müze inşaatının dış kaplamasının cam olacağını öğrenen Günay, müteahhit [&hellip]

Müze, Afyon’a değer katacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Afyonkarahisar Müzesi’nin, kentin gelişimine katkıda bulunacağını belirtti

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Toplu Konut İdaresi tarafından Afyonkarahisar’da yaptırılan Afyonkarahisar Müzesi inşaatını inceledi. Yeni yıla çalışarak girdiğini, Burdur ve Afyonkarahisar’da ziyaretlerde bulunduğunu belirten Günay, Müze’nin müteahhit firma yetkilisinden bilgi aldı. Müze inşaatının dış kaplamasının cam olacağını öğrenen Günay, müteahhit firma yetkilisine dış cephenin camla kaplanmasının dezavantaj doğurabileceğini söyledi.
Günay, Afyonkarahisar’ın gelişmekte olduğunu belirterek Müze’nin de bu gelişime katkıda bulunacağının altını çizdi. Günay şöyle konuştu:
“Şubat sonuna kadar süre verilmişti ama arkadaşlarımıza biraz daha süre verilecek. Önemli olan bu yapının mükemmel olması, sağlam olması. Afyonkarahisar’da inşallah bu müzeyi açıp Afyon halkına, ülkemizden ve dünyadan gelen ziyaretçilerimize armağan etmeye çalışacağız. Afyon, Türkiye’de yeme-içme kültürünün, termal turizminin çok önemli merkezlerinden birisi haline geldi. Havaalanı 3 ili birlikte çok daha fazla hareketlendirecek bir altyapı. Bu müzenin de Afyon’a çok değer katacağını umut ediyorum. Ben de dikkatle takip ediyorum. Uşak’ta da müze inşaatımız var. Orayı incelemeye giderken tekrar buraya bakacağım. Yeni yıla nasıl başlarsanız öyle devam eder diye bir söz var. Çalışarak başlayalım ki çalışarak devam etsin diye düşündüm. Yılın birinci günü Burdur ve Afyon’da bazı incelemeler yapmış oldum.”
UŞAK’TAN ÇALINMIŞTI
Müze inşaatını ve planını incelemesi sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Günay, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi’ndeki Karun Hazinesi’nden çalındıktan sonra 2012’nin Kasım ayında Almanya’da bulunan Kanatlı Denizatı Broşu’nun en yakın zamanda Türkiye’ye getirileceğini söyledi. Günay, “Biz mutabakatı sağladık, bazı hukuki süreçler var, onları tamamlamaya çalışıyoruz. Fazla uzun olmayan bir zamanda size müjdesini veririm. Gelince önce onu geçici bir süreliğine muhtemelen Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileyeceğiz. Uşak Müzesi yapıldıktan sonra yerine gidecek. Her eser, ait olduğu toprağa gidecek. Bu topraklarda biz de dünyanın beğenebileceği yeni sergi alanları oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
KOMŞU ÜLKELER DE DESTEK VERİYOR
Türkiye’de tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi anlamında bir duyarlılık oluşmaya başladığını belirten Günay, “Bakanlığımızın Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü, ilgili daire, Interpol, Adalet Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız hep birlikte çalışıyoruz. Kararlı bir biçimde takip ediyoruz. Türkiye’ye gelmesi gereken yurtdışında çok eserimiz var. Bazıları ne yazık ki önceki dönemlerde, Türkiye’nin tarihi koruma konusunda çok bilinçli olmadığı dönemlerde bir ferman, bir anlaşma ile yurtdışına götürülmüş. Türkiye’den herhangi bir belgeye dayanmadan yurtdışına götürülmüş eserleri istiyoruz. Onların sayısı da çok fazla. Dünyada bazı koleksiyoncular, bazı yeni müze açma hevesindeki türedi zengin bir takım kimseler bunların piyasasını teşvik ediyor. Bizim dikkatli takibimiz, bizim politikamızı benimsemeye başlayan Bulgaristan, Yunanistan gibi komşu ülkelerin dikkatli takibi, bu piyasayı önemli ölçüde kurutmaya başladı. Piyasa oldukça derin, bu alandaki gizli örgütlenme oldukça derin” diye konuştu.
5 YILDA 3 BİN 700 ESER
Türkiye’ye bu konuda müjdeli haberler vermeye hazırlandıklarını belirten Günay, son 5 yılda yurtdışından getirilen tarihi eser sayısının 3 bin 700’ü geçtiğini söyledi. Günay, “Türkiye bu konuda oldukça dikkatli. Eski yıllardaki gibi dışarıya kaçırma yok. Şu anda geniş bir duyarlılık oluştu. Sokaktaki vatandaş, beni çevirip bunu söylüyor” dedi. (Kocatepe)

GÜRAL AFYON OTEL’İ ZİYARET ETTİ

Bakan Günay’ın Müze inşaatını incelemesi sırasında NG Hotel Resort İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Müze alanına geldi. Gür, Bakan Günay’ı Güral Afyon Otel’e davet etti. Daveti geri çevirmeyen Bakan Günay, Müze inşaatına yaklaşık 1 kilometrelik mesafedeki Güral Afyon Otel’i de ziyaret etti. Bakan Günay’a burada NG Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da eşlik etti.

FOTOĞRAFI TWITTER’DAN PAYLAŞTI

Öte yandan Bakan Günay, Afyonkarahisar Müzesi inşaatı önünde önce fotoğraf çektirdi, ardından da çektirdiği fotoğrafı resmi Twitter sayfasında yayınladı.

Bakmadan Geçme