Mütevelli heyeti üyelerine MHP vetosu

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli heyetlerine seçilecek üyelerin tamamının AK Partili olduğunu ileri süren MHP grubu üyeleri oylama öncesi tepki koydu. İsimleri tek tek okunan mütevelli heyeti üyelerinin oylamasına MHP’liler ret oyu verdi İl ve ilçelerde ki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli heyetlerine üye seçilmesi maddesi oylamasında MHP grubu ile AK Parti grubu arasında sözlü [&hellip]

Mütevelli heyeti üyelerine MHP vetosu

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli heyetlerine seçilecek üyelerin tamamının AK Partili olduğunu ileri süren MHP grubu üyeleri oylama öncesi tepki koydu. İsimleri tek tek okunan mütevelli heyeti üyelerinin oylamasına MHP’liler ret oyu verdi

İl ve ilçelerde ki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli heyetlerine üye seçilmesi maddesi oylamasında MHP grubu ile AK Parti grubu arasında sözlü tartışma yaşandı.
Karar oy çokluğu ile alındı
5263 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri hakkında ki kanunun 19. maddesine göre Kültür ve Turizm Komisyonu’nca ilçelerin mütevelli heyetlerinde görev almaları uygun görülen; Merkez’de Salih Camcı, Yusuf Zorluer, Rıza Tokman, Başmakçı Halil İbrahim Karakurt, Sulhi Kartçı, Bayat Mehmet Yapıcı, Hakkı Bulut, Kadir Ağdacı, Bolvadin Halit Denktaş, Fatih Birler, Çay Şaban Cengiz, Recep Turan, Çobanlar Nusrettin Yılmaz, Lokman Akın, Dazkırı Hasan Bıcı, Mustafa Kemal Erdem, Dinar Abdurrahman Gönüllü, Galip Uluağaç, Emirdağ Mehmet Gökten, Salih Ün, Evciler Namık Ayyıldız, Hacı Hüseyin Çiçek, Halim Kırtıl, İhsaniye Davut Genç, Lokman Ünlü, İscehisar Halim Göral, Hüseyin Tanrıkulu, Baki Dikmen İsmailoğlu, Hocalar Kenan Özkan, Hüseyin Tanrıkulu, Kızılören İbrahim Çalışkan, Mehmet Aksöz, Halil İbrahim Ulusoy, Sandıklı Erkan Akçay, Hasan Hüseyin Tetik, Sinanpaşa Ali Güler, Ali Bayram, Sultandağı Bahattin Erdem, Metin Kumcu, Şuhut Abdil Arıevi, Turan Serttaş’ın seçilmeleri kararı meclisten oy çokluğu ile çıktı.
“AK Partili olmayan üye olamaz”
Oylama öncesinde konuya ilk tepki MHP Grup Başkanı İsa Çağa’dan geldi. Geçen yılda ilgili madde oylamasında MHP grubu olarak salonu terk ettiklerini hatırlatan Çağa, “AK Partili olmayan kişi-ler mütevelli heyetlerinde görev almayacaksa bizden hiç isim yazmamızı istemeyin. Orada ki maddelere de koyun ‘AK Partili olmayan üye olamaz.’ maddesini ekleyin. Biz meclis ve komis-yon çalışmalarında fikren ve vicdanen birlikte hareket ediyo-ruz ama belli bir noktada bizi ayrı tutuyorsunuz. Verdiğimiz ismi yazmıyorsunuz.” sözleriyle ilk tepkisini ortaya koydu. Toplantının son madde oylamasında mecliste kısa süreli gerginlik yaşanırken İGM Başkanı Salih Sel, karşılıklı konuşmalara izin vermeyerek söz almadan konuşulmaması uyarısında bulundu. Öte yandan isimlerin komisyonda görüşüldüğü sırada itirazlarında gözden geçirildiği vurgusu yapıldı.
“Karar kanuni ama etik değil”
AK Partili Avukat üye Av. Hakan Avtuğ, geçmiş dönemde MHP Grup Başkanı Sabri Apak’ın aynı konuya yönelik açtığı dava sonucunun gerekçesini okudu. Avtuğ, SYDV Mütevelli heyetine seçilecek üyelerin siyasi partilerin yönetim kurulu üyeliği veya partilere üye olmaları yönünde herhangi bir kısıtlama yer almadığını aktardı. Av. Hakan Avtuğ, hususun mahkeme kararında yer aldığını belirtti. MHP’li Avukat üye Yusuf Şahan, kararın hukuki değil kanuni olduğunu söyledi. Şahan; “İleri gidiyorum Belediye Meclis üyelerini mütevelli heyetlerine yazarsanız Başbakanlık genelgesine aykırı hareket etmiş olursunuz. Bu kararla genelgeye aykırı davranılıyor. Karar hukuki ama etik değildir. Ancak kanunidir. Başından beri söylüyorum. Yanlış yapmaya devam ediyorsunuz. Hayır amaçlı bir kurumun başına siyasi partili meclis üyelerinin getirilmesi doğru değildir. Takdir yüce meclisindir.” dedi.
“Birbirimizi
uyutmaya gerek yok”
İGM Başkanı Salih Sel, kanun ve yönetmeliklerle yönetimin yapıldığını kararın veto edileceğini bilerek gönderdiklerini söyledi. Söz konusu genelgeyi kendisinin de bildiğini aktaran Salih Sel şöyle konuştu: “O genelgeye istinaden bile bile lades dedik. Hayırsever vatandaş MHP’li, CHP’li, AK Parti’li olamaz diye birşey yok. Kişi parti üyesi olunca hayır işinde bulunamayacak mı?” ifadelerini kullandı. Sandıklı MHP üyelerinden Murat Çandır söz alarak şunları söyledi: “Buradan iki şey çıkarıyorum. Birincisi bu hayırsever vatandaşların Allah’ın ne hikmeti ise hepsinin AK Parti’nin ucundan kıyısından bir şeysi var. Diğer partililerin hayırsever olma gibi bir şeysi yok. Bugün (dün) mübarek Cuma günü. Başkanım sizde dahil olmak üzere burada ki 33 AK Partili üye desinler ki ‘Bunda siyasi bir şey yok.’ vallahi evet oyu kullanacağım. Ama samimi olarak söylesinler. Burda birbi-rimizi uyutmaya gerek yok.” İGM Başkanı Salih Sel şöyle konuştu: “Ben sana teminat veriyorum. Ben Vali beyle görüştüm. Daha önce gönderdiğimiz arkadaşların çalışmasından memnun olup olmadıklarını sordum. Memnun kaldıklarını söyledi. O zaman bizde onları aynen yazdık. Mesele bundan ibaret. Ben merkezde olanı sana aktarıyorum.”
“İsim kararında partizanlık var”
Başmakçı CHP üyesi Ali Işık, üye isimleri kararında partizanlık olduğunu belirtti. Işık, verdiği önergenin kabul görmediğinden yakınarak bunun nedenini kendi seçtiği ismin halktan bir isim olduğunu ve yardım alan kişilere yer verildiğini söyledi. Salih Sel, yardım alan kişiler ifadesinin çok ağır bir itham olduğunu bunun mutlak surette ispat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Sel, kimin ne yardım aldığı noktasında somut deliller sunulmasını kendilerinin konuyu araştıracaklarının altını çizdi. Komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme