• Haberler
  • Genel
  • Müteahhitler 'birlik şirketi' kurabilir somut proje lazım

Müteahhitler 'birlik şirketi' kurabilir somut proje lazım

Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Afyonlu müteahhitler olarak birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti. Şehitoğlu, 'Müteahhit arkadaşları toplasam, hadi arkadaşlar şirket kuralım desem, şirket kurulur. Ama somut proje olmadıktan sonra bunun ne önemi var? Ortada birliktelik gerektiren bir proje olması lazım' dedi 'BİRLİKTELİKLER TESİS EDİLMELİ'Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Afyonkarahisar'da 'müteahhitlik' denilince akıllara [&hellip]

Müteahhitler “birlik şirketi” kurabilir; somut proje lazım

Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Afyonlu müteahhitler olarak birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti.

Şehitoğlu, “Müteahhit arkadaşları toplasam, hadi arkadaşlar şirket kuralım desem, şirket kurulur. Ama somut proje olmadıktan sonra bunun ne önemi var? Ortada birliktelik gerektiren bir proje olması lazım” dedi

“BİRLİKTELİKLER TESİS EDİLMELİ”
Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Afyonkarahisar’da “müteahhitlik” denilince akıllara “konut”ların geldiğini, ancak bu fikri kıracaklarını söyledi. Afyonlu müteahhitler olarak büyük projelere imza atabilecek düzeyde olduklarını açıklayan Şehitoğlu, somut gelişmeler yaşanması hâlinde müteahhitlerin “birlik” kurabileceğini vurguladı. Şehitoğlu, “Bizim Afyon’da, müteahhitlik hizmeti denilince akla konut geliyor. Biz bunu kıracağız inşallah. Devlet ihalelerinin, büyük baraj ve göletler yapılanması gibi ihaleler, bizler tarafından değil de dışarıdan gelen müteahhitler tarafından yapılıyor. Stadyumu biz yapabilirdik. Biz bunlara hazırız. Birlikteliklerin tesis edilmesi zaruri” dedi.
DERNEK ÜYELERİYLE İSTİŞARE EDİLECEK
Şirket kurmanın kolay bir adım olduğunu belirten Şehitoğlu, “Afyonkarahisar’da, Afyonlu müteahhitlerin her zaman avantajı var. Konaklama, barınma, yatma hizmetlerini kalemden sileceksiniz. Biz bunlara hazır durumdayız. Bazı görüşmeler yapıyoruz, birlikten kuvvet doğar. İnsanlar buna hazır. Somut projelerle adım atmak lazım. Müteahhit arkadaşları toplasam, hadi arkadaşlar şirket kuralım desem, şirket kurulur. Ama somut proje olmadıktan sonra bunun ne önemi var? Ortada birliktelik gerektiren bir proje olması lazım. Bir iki tane takip ettiğimiz ciddi büyük proje var. Dernek üyelerimizle birlikte istişare edeceğiz. Kimisinde ekipman, kimisinde iş gücü var, kimisinde iş makinesi var. Gelin işbirliği yapalım diyeceğiz. Hacc’a gitmek istiyorum diyen yolunda ölmek ister. Adım atmamız lazım. O zaman şekillenecek” diye konuştu.
MÜTEAHHİTLER,
KALİTEYİ BENİMSEDİ
Afyonkarahisar’daki inşaat kalitelerinin yüksek olduğunu belirten Şehitoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye ve Yapı Denetim Şirketleri’nin bu konuda çok titiz davrandığına dikkat çekti. Şehitoğlu, “Afyonkarahisar’daki müteahhitlerin yaptıkları inşaatlar A+. Kaliteli. Tam kelimenin anlamıyla kaliteli. Beton kalitesi, demir kalitesi, kalıpçı ustası kalitesi sorgulanmaz. Siz Belediye olarak, Yapı Denetim firmaları olarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri olarak denetimlerinizi ne kadar sıklıkla yaparsanız yapın, esas kontrol vatandaşta. Yeni bir inşaat yapılacak, mahallenin sakinleri tarafından nasıl demir kullanıldığı, nasıl beton kullanıldığı zaten hep gözlenir. Bizim müteahhitlerimiz de birbiriyle rekabet etmek adına daha iyisini yapmak adına kendilerini geliştirdiler. Zaten vatandaş bunu talep ediyor. Daire kiralamak isteyenler, ‘ankastreli mi’ diye soruyor” ifadelerini kullandı.
HERKES MÜTEAHHİT OLAMAYACAK
Şehitoğlu, şöyle devam etti:
“Bazı sektörlerden katılanların getirdiği bir fazlalık gibi görülen aynı anda üretimin getirdiği bir sonuç var. Artık her önüne gelen müteahhit olamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun önlemini aldı. Bireysel olarak herhangi bir yerde ev yapma durumu ortadan kalktı. Sistemde kayıtlı müteahhitler dönemi başlıyor. 10 yıl önce hazır beton zorunluluğu yoktu. Çimentoyu gelişigüzel karıyordu. Şimdi mikserler geliyor, betonu döküyor, numuneler alınıyor, testlerden geçiyor. Bu hizmetler hızlandığı müddetçe, konut anlamında da ihtiyaçlar olacaktır.”

Afyon gelişen bir kent, konut hep ihtiyaç

Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Afyonkarahisar’ın
gelişen bir kent olduğunu, bu nedenle konut ihtiyacının bitmeyeceğini söyledi

Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Afyonkarahisar’daki gelişmenin sürdüğü müddetçe, konut ihtiyacının da hissedileceğini söyledi. Şehitoğlu, 2009 yılından itibaren Afyonkarahisar Belediyesi’nin imar konusunda önemli kararlara imza attığını söyleyerek “Burhanettin Çoban dönemi başladığında, bizim vatandaşlara verdiğimiz bir söz vardı: İşlerinizi hızlı bir şekilde Belediye’de çözeceğiz, biz sizin yanınızda ve destekçiniziz demiştik. Ciddi anlamda yapı ruhsatında artış oldu. Bu arada ekonomik anlamda da Türkiye’de ciddi bir şaha kalkış dönemi oldu. 2009-2010 yıllarında ciddi anlamda konut artışı oldu. Başka işle iştigal edenler de müteahhitlik işine girdiler. Beni tanıyanlar mermerle tanır. Ben 1996’dan bu yana mermerle uğraşıyorum. Ama 1992’den beri Erka İnşaat isimli firmanın yöneticisiydim. İnşaat müteahhitliğiyle başladım, sonra işimi kurdum. Yabancı olduğumuz bir konu değil, iyi bildiğimiz bir meslek. O zamanlarda arz-talep dengesi de onu gerektiriyordu. Konut sayısında belli dönemler içinde bu arz talep dengesi bozulmuş olabilir. Konut arzı fazlalaşmış olabilir. İhtiyaçlar hiçbir zaman bitmeyecek. Afyonlu konut seviyor, emekli gidiyor ikinci bir ev alıyor. ‘Oradan bir kiram gelsin’ düşüncesine sahip. Afyon civar köylerden de göç alıyor. Afyon merkezde 175 bin nüfus varsa, bu rakamı 5’e böldüğümüzde konut sayısı ortalama çıkıyor” dedi.
İŞGÜCÜ ARTACAK,
KONUT TALEBİ OLACAK
Konut sayısının fazla olduğuna dair bazı yorumların yapıldığını belirten Şehitoğlu, “2+1 evim var, satıyorum 3+1 daire alıyorum. Şu anda konut açığı olmayabilir ama olmayacak anlamına gelmez. Şehrin gelişimi ile ilgili bir durumdur bu. Afyon termal anlamda marka şehir oluyor. Devletin kurumları da Afyonkarahisar’da toplantı yapıyor. Baktığınız zaman yatak sayısı ve oteller az değil. Afyonkarahisar’da termal turizm için kendi işgücünün yetmeyeceği kanısındayım. Muhakkak göç alacağımız kanısındayım. Afyon’da güzel birlikteliklere imza atılıyor. Eski garajın olduğu yerde bir oluşum var. Oradaki arkadaşlar güçlerini birleştirdiler. İnşallah onlar da başarıya ulaşacak. Orada güzel bir iş merkezi ortaya çıkacak, o da yeni yeni birlikteliklere adım attıracak. Bunlar hep işgücüyle doğru orantılı, Afyon gelişiyor. Bunu görebiliyoruz. Biz içinde yaşadığımız için çok anında yankı alamıyoruz. Ama 3 yıl Afyon’a gelmeyip de tekrar gelen bir kişi, ‘Afyon ne kadar gelişmiş bir şehir’ diyor” ifadelerini kullandı.
“YENİ İMAR ALANLARI ÜRETTİK”
Fiyatların değişik unsurlardan etkilendiğini vurgulayan Şehitoğlu, “Afyon’da konut fiyatları çok göreceli. 3+1 daire 130-140 bin ile 250 bin lira arasında değişiyor. Bunun nedenleri arsanın hangi mahallede olduğu, binanın iç dekorunun kalitesinin yapılan işlerinin maliyeti etkiliyor. Biz Afyonkarahisar Belediyesi olarak yeni yeni arsalar ürettik. Bunu yapmasaydık arsa fiyatları çok daha yüksek mertebelere ulaşacaktı. Müteahhitler zorlanacaktı. Bu da rakamları artıracaktı. 10-20 yıllık gelişimi düşünerek planlamalar yaptık. Yeni yeni imar adaları oluşuyor. Yeni yaptığımız imar planlarında yeşile, komşu yaklaşma mesafelerine, emsale çok ehemmiyet veriyoruz. Başkanımızın projesidir. Yeni yapılan imar adalarında mutlaka bisiklet yolları tesis ediyoruz. Onlar büyük uydukentler olacak, insanlar rağbet gösterecek. Cazibe merkezinin yayılmasını sağlayacak” dedi.

BİNAYI YIKIP YENİ BİNA YAPIYORUZ
Hüseyin Şehitoğlu: Biz çok zengin bir milletiz. 30 sene binayı kullanıyoruz, sonra yıkıyoruz. Gelişmiş ülkelerde böyle bir şey yok. Dışını restore ediyor, içini de günün teknolojisine ayak uyduruyor. Ben Dumlupınar Mahallesi’nde 3’üncü kez yıkılıp yapılan bir binayı biliyorum. Bizim planladığımız yerler, yapılaşmalar ve yollar yapılınca anlaşılacak.

UYDUKENT’İ YAPANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN
Hüseyin Şehitoğlu: Mehmet Sami Hancoğlu, iyi düşünmüş. Allah yapanlardan razı olsun Uydukent’i. Zemini kötü diyorlar. Bugünkü mühendislik her şeyi mümkün kılıyor. Radyan temel yap, fore kazık yap, masraftan kaçınma. Kaliteli bina yapmak mümkün. Biz de bu duruma Belediye olarak önem veriyoruz. Jeoloji mühendisi aldık, mühendisimiz raporları inceliyor ve yorumluyor.

Kentsel Dönüşüm’ün her aşamasında bilgi verilecek

Müteahhitler Derneği Başkanlığı’nın yanı sıra Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde İmar Komisyonu’nda da görev üstlenen Hüseyin Şehitoğlu, Kentsel Dönüşüm’ün her aşamasında vatandaşın bilgilendirileceğini söyledi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde İmar Komisyonu’ndaki görevini yürüten Hüseyin Şehitoğlu, Kentsel Dönüşüm’de vatandaşların mağdur edilmeyeceğini kaydetti. Şehitoğlu, “Kentsel Dönüşüm’le alakalı talepler alınmaya başlandığında ilk dosyayı veren belediyelerden birisiyiz. Bakanlar Kurulu onayladı, yetkiyi aldık. İlgili bakanlık yetkiyi bize devretti. Vatandaşlarımızın kaygıda olmasına gerek yok. Sayın Başkanımız Burhanettin Çoban, bizzat kendisi bütün evreleri, neler nasıl yapılacak anlatılacak. Bir güven olmazsa bu iş olmaz. Biz kentsel dönüşümdeki alanların rantını, gene vatandaşın üzerinde bırakacağız. Bu başkanın fikri. Başkan bunu anlatacak” dedi.
“ÖRNEKLERİ İNCELİYORUZ”
Herkesin danışabileceği Kentsel Dönüşüm Danışma Ofisi’nin kurulacağını kaydeden Şehitoğlu, şöyle devam etti:
“Kentsel Dönüşüm’de, çarpık kentleşmiş, depreme dayanıksız bir bölge düşünün, bu bölgeyi harmanlıyorsunuz. Tasarım gücü yüksek ki başkanın ilkesi budur, yaşanabilir mimari projeyi ortaya koyuyorsunuz. Parasını almak isteyen, o değeri alacak. İki yan yana binanın değeri bile farklı. O değerler tespit edilecek. Sürekli çalışıyoruz İmar Komisyonu olarak. Ada bazında kentsel dönüşüm yapan Bursa Büyükşehir ve Beyoğlu Belediyeleri var. Onların bilgi birikiminden faydalanıyoruz. Kentsel dönüşüm yapan kuruluşlardan sunumlar alıyoruz. Donanımlı hale geldik, ne yapacağımızı biliyoruz. Kısa bir zaman içinde Sayın Başkanım başlayacak. İki bölge beraber kalkınacak. Bu bir belediyenin halkla yapılacak sistem arasında hakem olduğu bir durum. Belediyenin bir etkisi yetkisi olmayacak. İstekleri kuruluşlara iletecek. Kimse endişe etmesin. Türkiye’de bugüne kadar yapılan iyi ve kötü örnekleri inceliyoruz. Başkanımız herkesi net şekilde bilgilendirecek toplantılar düzenleyecek. Bu iki bölge cazibe merkezi olacak. Herkesin oturduğu binanın değerini yükseltecek. İnci tanesi gibi iki tane kent vizyonu oluşacak.”

MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme