Mustafa Kemal Paşa, Meclis'e Zaferi Müjdeledi

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, 26 Ağustos'ta büyük bir başarı kazanılan Büyük Taarruz dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir telgraf gönderdi.

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Kocatepe sırtlarında başlayan ve büyük bir başarı ile düşmanın kovulmasını sağlayan Büyük Taarruz dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kutlama telgrafı gönderdi. Gazi Paşa, telgrafında Afyonkarahisar’ın yeniden Türk kuvvetlerine geçtiğini müjdeledi.

Mustafa Kemal Paşa, Meclis'e Zaferi MüjdelediGazi Paşa’nın 26 Ağustos 1922 tarihli telgrafı şöyle:

“T B.M.M.Meclisi Riyaseti Celilesine (Yüce Başkanlığına)

İki gündür kesintisiz devam eden savaşlar neticesinde düşmanın Afyonkarahisar mevzileri düşürülmüş ve Afyonkarahisarımız kurtarılmıştır. Esirler, ağır ve hafif top, mühimmat ve her türlü malzemeden ganimetler çoktur. Düşmanın çok sayıdaki mevzilerinin her biri birkaç hattan oluştuğundan birliklerimiz tahkim edilmiş hatları peşpeşe ele geçirmek mecburiyetinde kalmıştır. Hazırlıklarımız her tür fenni araçlar ve diğer engeller ile donatılmış ve takviye edilmiş olan düşman mevzilerinin bazen bir saatten az bir zaman zarfında düşürülmesini temin etmiştir. Asker ve subaylarımızın bütün dünya tarafından tasdik edilmiş olan olağanüstü yiğitlik ve cesaretleri bu defa da ispat edilmiş ve herkese kabul ettirilmiştir. Kumandanlarımızın sevk ve idarede düşman kumanda heyetine üstünlüğü bariz bir surette ortaya çıkmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi ordularının müstesna kıymet ve kabiliyeti sebebiyle Yüce Meclisi tebrik ederim.”

Mustafa Kemal Paşa, Meclis'e Zaferi MüjdelediMİLLETVEKİLLERİMİZ’E ZAFER İZNİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Afyonkarahisar’ı temsil eden milletvekilleri, Büyük Taarruz dolayısıyla 15’er gün izinli sayıldı. Milletvekillerinin izin talepleri, yoğun alkış ve tebrik dilekleri arasında kabul edildi.

Mustafa Kemal Paşa, Meclis'e Zaferi Müjdeledi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali ve Mehmet Şükrü Beyler ile Mustafa Hulûsi ve İsmail Şükrü Efendiler, Büyük Taarruz’da kazanılan başarı ve Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtulması dolayısıyla 15’er gün izin istedi. Afyonkarahisar Milletvekilleri’nin bu talepleri, Meclis’in 31 Ağustos tarihli toplantısında kabul edildi. Yoğun alkış ve tebrik mesajları arasında verilen izin sırasında bazı milletvekillerinin “Darısı İzmir Mebusları’na” dediği duyuldu.

Mustafa Kemal Paşa, Meclis'e Zaferi Müjdeledi

YUNAN BAŞKUMANDANI TRİKOPİS, UŞAK’TA ESİR EDİLDİ

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtarılması ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, askerin moralini yükseltecek yeni bir gelişme daha yaşandı. Yunan Başkumandanlığı’na atanan General Trikopis ve beraberindekiler, Uşak’ta yakalanarak esir edildi. Trikopis ve beraberindekiler aynı gece Gögem Köyü’ndeki 5. Kafkas Tümeni karargâhına getirildi; burada Tümen Kumandanı kaymakam Dadaylı Halit Bey tarafından misafir edildi. Esir komutanların Başkumandanlık karargâhına götürüldüğü; burada Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın ve son olarak da Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın huzuruna çıkarıldığı ifade edildi.

Mustafa Kemal Paşa, Meclis'e Zaferi Müjdeledi

'ORDULAR, İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ’DİR, İLERİ!'

Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz’dan sonra Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtarılması ile birlikte Türk Orduları’nı Büyük Zafer’e teşvik etti. Gazi Paşa, Ordular’a telgraf göndererek İzmir’in düşman işgalinden kurtarılmasını emretti.

Kahraman Türk Ordusu, Başkumandan Mustafa Kemal Paşa’nın komutasında yurdu düşman işgalinden kurtarmak için var gücüyle mücadele ediyor. Kocatepe sırtlarında verilen ve başarıya ulaşan Büyük Taarruz emrinden sonra yeni bir emir daha geldi. Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Türkiye Büyük Milet Meclisi Başkanı olarak verdiği emir, telgrafla tüm ordulara iletildi. Gazi Paşa’nın telgrafı şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları!

Afyonkarahisar-Dumlupınar Büyük Meydan Muharebesinde zalim ve mağrur bir ordunun asli unsurlarını inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz. Büyük ve necip (temiz) milletimizin fedakârlıklarına lâyık olduğunuzu isbat ediyorsunuz. Sahibimiz olan büyük Türk milleti gelecekten emin olmağa haklıdır. Muharebe meydanlarındaki maharet ve fedakârlıklarınızı yakından gözlüyor ve takip ediyorum. Milletimizin hakkınızdaki takdirlerine atfen vazifemi devamlı olarak ve ara vermeksizin yerine getireceğim.

Başkumandanlığa önerilerde bulunulmasını Cephe kumandanlığına emrettim.

Bütün arkadaşlarımın Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini talep ederim. Herkesin asıl kuvvetlerini, direnç kaynaklarını ve savaşma arzusunu cömertçe kullanmasını isterim. Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi, Başkumandan”
 

Bakmadan Geçme