“Mustafa Kemal Paşa, gücünü milletten aldı”
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilişinin 88’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama programı çerçevesinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde okutman olarak görev yapan Dr. Mustafa Karazeybek, bir konferans verdi. Karazeybek, Mustafa Kemal Atatürk’ün daima milletle beraber hareket ettiğini belirtti Afyonkarahisar Valiliği’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edili-şinin 88’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlediği kutlama programı kapsamında Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde bir konferans verildi. Türk [&hellip]
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilişinin 88’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama programı çerçevesinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde okutman olarak görev yapan Dr. Mustafa Karazeybek, bir konferans verdi. Karazeybek, Mustafa Kemal Atatürk’ün daima milletle beraber hareket ettiğini belirtti
Afyonkarahisar Valiliği’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edili-şinin 88’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlediği kutlama programı kapsamında Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde bir konferans verildi.
Türk Demokrasisi’nin
gelişimi anlatıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı Okutmanı Dr. Mustafa Karazeybek tarafından verilen ve “Meşrutiyetten Cumhuriyet’e Türk Demokrasisinin Gelişimi” başlığını taşıyan konferansa Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, MHP İl Başkanı Ahmet Zeki Ertürk, Türkiye Kamu-Sen Afyonkarahisar Temsilcisi Erol Özsoy’un yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Tek kuvvet, millet
Konferansta Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyet ve demokrasi hakkındaki görüşlerini dile getiren Dr. Mustafa Karazeybek, “Mustafa Kemal Paşa, gücünü milletten almıştır. Halka inanmıştır. Milletin yönetime katılması gerektiğini, milletten başka dayanacak kuvvetin bulunmadığını belirtmiştir. Çünkü gelecek, millettedir. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa, Cumhuriyet ilan edilmeden önce de Cumhuriyet fikrini benimseyen bir lider olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Anayasalar’da
milli irade vurgusu
16 Mart 1920’de İstanbul’un işgaliyle birlikte Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin çalışamaz duruma geldiğini hatırlatan Karazeybek, Mustafa Kemal Paşa’nın böyle bir durumda Anadolu’da kongreler düzenleyip Heyet-i Temsiliye’yi oluşturduğunun altını çizdi. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’un işgal edilmesinin ardından Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğuna dikkat çeken Karazeybek, 1921 ve 1924’te yapılan Anayasalar’da millet iradesinin ortaya konulduğunun altını çizdi.
DP ile çok partili hayata geçildi
Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte çok partili siyasal hayata geçiş dene-melerinin yaşandığını ancak bunun Demokrat Parti’nin kuruluşu ile gerçekten sağlana-bildiğini aktaran Karazeybek, “1960 İhtilali ve 1980 Darbesi ile demokrasi ve çok partili sistemde geri-lemeler olsa bile, Türk Demokrasisi, günümüzde çok önemli bir safhaya gelmiştir” diye konuştu.
Karazeybek, Cumhuriyet ilan edilmeden önce Senet-i İttifak, Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet deneyimlerinin de ciddi demokrasi birikimleri sağladığını kaydetti. (Kocatepe)