• Haberler
  • Genel
  • “Mustafa Kemal milletin üstünde değil, içinde olan biriydi”

“Mustafa Kemal milletin üstünde değil, içinde olan biriydi”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 74. yıldönümü kapsamında Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen “Atatürk, Cumhuriyet ve Kazanımları” konulu konferans, gerçekleştirildi Afyonkarahisar Rehberlik ve Araştırma Merkezi Salonu’nda Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur [&hellip]

"Mustafa Kemal milletin üstünde değil, içinde olan biriydi"

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 74. yıldönümü kapsamında Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen “Atatürk, Cumhuriyet ve Kazanımları” konulu konferans, gerçekleştirildi

Afyonkarahisar Rehberlik ve Araştırma Merkezi Salonu’nda Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur tarafından verilen konferansa AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ve AKÜ Tarih Bölümü öğretim üyelerinin yanı sıra ilköğretim ve lise öğrencileri ve öğretmenleri ile AKÜ öğrencileri katıldı.
HASTALIĞINI GİZLİ TUTTU
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta Prof. Dr. Atnur, “Mustafa Kemal, 10 Kasım 1938’de dünyaya gözlerini yumdu. Aslında kendisi 1937 yılından itibaren hastalığının farkındaydı ve öleceğini biliyordu ama buna rağmen hastalığının gizli tutulmasına çok dikkat etti. Yurt dışından aleni olarak doktor getirilmesine ve tedavisi konusunda yurt dışıyla yazışmalar yapılmasına izin vermedi. Belki yurt dışından doktor getirilseydi hastalığına çare daha hızlı bulunabilirdi. Mustafa Kemal’in hastalığını gizlemesinin en önemli nedenlerinden birisi, o dönemde Hatay Meselesi vardı ve o bundan dolayı hastalığının dış dünyada duyulmasını istememiştir. Çünkü Türkiye, Hatay sorunuyla 1936 yılından itibaren ciddi anlamda yoğrulmaya başlamıştı. Mustafa Kemal, bir Adana gezisinde önüne çıkan Hataylı kadınlara Hatay’ın Türk yurdu olduğunu söylemiş ve Türk yurdu olarak kalacağının da sözünü vermişti. Bu konuda da ciddi bir çaba içerisine girmiştir. Bu anlamda Mustafa Kemal, milletiyle bir olan, milletin üstünde değil, içinde olan biriydi” dedi.
İYİ ÖĞRETMENLERDEN YETİŞTİ
Prof. Dr. Atnur, Mustafa Kemal’in Cumhuriyet kurma yönündeki faaliyetleri ve Türkiye’de Cumhuriyet fikrinin oluşumuyla ilgili bilgiler de verdiği konuşmasında, iyi bir devlet adamı olmanın yollarından birisinin tarihi çok iyi bilmek olduğunu belirterek, “Mustafa Kemal, hayatı boyunca hep iyi öğretmenlerden yetişti. Hep iyi öğretmenleri oldu. Bunlardan bir tanesi de O’na tarih bilicini ve Türklük bilincini aşılayan, Manastır Askeri İdaresi’ndeki Tarih Öğretmeni Mehmet Tevfik Bilge’dir. Manastır Askeri İdaresi, Türkiye Cumhuriyetini kuran, milli mücadeleyi yöneten, Osmanlı’nın son döneminde iz bırakan büyük devlet adamlarını yetiştirmiştir. Bunların başında Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme